Telenor-sjef har sikret TV-avtaler for flere milliarder kroner – over ni av ti har valgt å beholde TV 2 Play

- Klarer vi ikke å samarbeide, risikerer vi at kundene forsvinner ut på sosiale medier og TikTok-videoer, sier Camilla Amundsen i Telenor.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært et begivenhetsrikt år for Telenor-toppen Camilla Amundsen. Hun leder telegigantens TV- og bredbåndsdivisjon og styrer dermed over en omsetning på seks milliarder kroner i året. 2022 startet på verst tenkelig måte for den tidligere Talkmore-sjefen som tok over TV-satsingen til Telenor for fire år siden.

- Vi begynte året med en TV 2-konflikt, og det var kundene ikke veldig fornøyde med, sier Amundsen til Kampanje.

Hele syv uker skulle konflikten ta og ble dermed den lengste perioden i Telenors historie med svarte TV 2-skjermer, og for første gang kunne ikke TV-distributøren, som har satset hardt på å bygge opp T-We-merkevaren på TV-markedet, tilby hovedkanalen til TV 2. Konflikten rammet rundt 550.000 Telenor-kunder før partene til slutt ble enige sent i januar. Siden har det imidlertid vist seg lettere på innholdssiden for Telenor T-We og Camilla Amundsen.

- Vi går ut av året der vi har lukket avtaler med alle de tre store, kommersielle kringkasterne, TV 2, Viaplay og Warner Bros. Discovery. Vi har blitt enige om innholdsavtaler for flere milliarder kroner, dette gir kundene våre tilgang til mer og bedre innhold, sier Amundsen.

Konflikter er utrolig frustrerende. Camilla Amundsen, TV-sjef i Telenor

- Veldig befriende

Sammen med fiberutbyggingen Telenor gjør for sikre kundene enda raskere internett, er innholdsavtalene med TV-kanalene noen av de større kostnadspostene i TV- og bredbåndsdivisjonen til Amundsen.

- Hvor langt frem i tid har du sikret deg innholdet?

- Det er ulik varighet på avtalene og jeg kan ikke kommentere eksakt tid. Men at vi har sikret dette for flere år frem i tid, det kan jeg si, sier Amundsen.

- Er det befriende å tenke på at du ikke skal forhandle nye avtaler på en stund?

- Ja, det er veldig befriende. Den type forhandlinger tar mye tid, men det må vi stå i for det er viktig for kundene våre, nå er det godt å kunne fokusere på videre utvikling av TV- og strømmetjenesten. Konflikter er utrolig frustrerende, sier Amundsen.

Etter en periode med mye bråk i TV-markedet, mener Amundsen det nå er mer harmoni.

- Vi samarbeider bedre, og det kommer kundene til gode. Vi jobber fortsatt med egne økosystem men spiller sammen på lag, sier Amundsen.

Hun sier det er helt avgjørende at kundene får tilgang til innholdet og smidig overgang mellom plattformer, samt at man samarbeider om god innsikt som gir seerne relevante tips og anbefalinger.

- Klarer vi ikke det så forsvinner de ut og søker på internett. Da risikerer vi at de forsvinner ut på sosiale medier og TikTok-videoer og det taper jo bare alle partene på, sier hun.

- Over 20 prosent av kundene bruker TV 2 Play aktivt

Årsaken til alt bråket mellom TV-kanalene og TV-distributørene kan kort oppsummert forklares med at TV-kanalens egne strømmesatsinger skapte en ubalanse i markedet. For første gang kunne kundene hoppe bukk over TV-distributørene og gå til direkte til TV-kanalen. Men etter noen har år har TV-husene Warner Bros. Discovery, Viaplay og TV 2 landet på at det er bedre å samarbeide med distributørene.

- Det har skjedd veldig mye i løpet av 2022. Nå ligger strømmetjenester som HBO Max, Viaplay og TV 2 Play tilgjengelig i T-We-tjenesten, sier hun.

En av de store nyhetene i år var at Telenors kunder endelig fikk TV 2 Play tilgjengeliggjort og for første gang som en del av poengsystemet.

Les mer: TV 2 får tilgang på over en halv million strømmekunder: - Vi er glade for Telenor-samarbeidet

- Vi ser at bruken er høy og 20 prosent av kundene våre bruker TV 2 Play aktivt og det er ikke mange måneder siden vi fikk det ut på markedet, sier Amundsen.

Som en del av det faste oppsettet til Telenor, kan dermed potensielt TV 2 få tilgang på rundt en halv million kunder. Det fordrer imidlertid at alle tar det i bruk og logger seg inn hos TV 2 Play med sin Telenor-bruker. Ifølge tall fra Telenor har over ni av ti så langt valgt å beholde TV 2 Play i sin grunnpakke (96 prosent).

- Det er veldig, veldig få som har valgt det vekk, sier Amundsen.

- Er du overrasket over at det tallet er så høyt?

- Det sier noe om at det er populært innhold i hvert fall.

Mest strømmede TV 2-programmer i år hos Telenor var ifølge TV-sjefen «Kompani Lauritzen», «Forræder» og «Ammo».

Mener det er en fordel å samle innholdet

Som TV 2 Play ble også Viaplays Premier League-fotball rett før jul del av poengsystemet.

- Vi jobber bedre med kringkasterne. Vi har fortsatt en vei å gå, men jeg ser en endring og synes vi gjør mye bra sammen, sier hun.

Les mer: Viaplay Group og Telenor enige om ny TV-avtale

Amundsen sier kundetilfredsheten til T-We-tjenesten etter at TV 2-konflikten ble løst, har økt betraktelig. Kjennskapen til poengmodellene som gir kundene mulighet til å velge inn og ut TV-kanaler og strømmetjenester er på 61 prosent ifølge henne.

- Burde kjennskapen til noe så sentralt som poengmodellen vært høyere enn seks av ti?

- Ja, men vi har fortsatt en høy brukergruppe som ser mye lineært og ønsker å se TV på den tradisjonelle måten, også har vi de mer avanserte brukerne og der er kjennskapstallet over 80prosent. Med en samlet TV- og strømmetjeneste som kan tilpasses evner vi å ivareta en bredde av TV-seere, sier hun.

Telenor hadde ved utgangen av tredje kvartal i 2022 en kundebase på TV på 541.000 kunder. Det var 20.000 færre kunder enn ved utgangen av 2021. Amundsen sier utviklingen «er ganske så stabil» og viser til at Telenor vokser i tråd med egen fiberutbygging, og gjennom lansering av det nye produktet TV over trådløst bredbånd over mobilnettet.

- Der vi faller er i den eldre delen av virksomheten hvor vi har noen gamle avtaler og levert over andres nett, sier Amundsen.

- Hva tenker om du nye året og de usikre økonomiske tidene vi skal inn i?

- Folk vil være mer opptatt av å gå gjennom regningene sine fremover og det å da kunne ha alt innholdet sitt og strømmetjenestene samlet ett sted til en samlet lavere pris tror jeg folk vil se på som en fordel fremover, sier Amundsen.

Les også: Altibox vokser mest - har tatt igjen Telenor selv uten TV 2-avtale

Telenor-sjef har sikret TV-avtaler for flere milliarder kroner – over ni av ti har valgt å beholde TV 2 Play