Disse kan vinne Gullfiskens gründerpris: - Tøffere enn på lenge å sikre nye investeringer

I fjor vant Moving Mamas tidenes første Gullspiren-pris under Gullfisken, men de har fortsatt ikke fått ut sin vinnerkampanje.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I fjor delte TV 2 og Mediahub ut en helt ny pris under reklamebransjens festkveld Gullfisken. Prisen fikk navnet Gullspiren og deles ut til en oppstartsbedrift med bærekraft på agendaen.  

I tillegg til å kunne smykke seg med tittelen Årets Gullspire og et trofé, får vinneren kommunikasjonshjelp av Try og reklamespot på TV 2 til en verdi av én million kroner, for å øke synligheten til bedriften. 

- Dette blir andre året vi deler ut prisen, så den er fortsatt ganske fersk. Det er mye av det samme som i fjor, men vi har tatt læring fra fjoråret, sier Arve Heltne i MediaHub. 

Heltne forteller at deres samarbeidspartnere - TV 2, Try, Impact Startup og Obos - også er med på årets lag. Han forklarer videre at det fortsatt er Ferds investeringsselskap Impact sine bærekraftskriterier som er juryens viktigste kriterier å følge i utvelgelsen av finalister og til slutt en vinner. 

- En forskjellen i år sammenlignet med i fjor er at vi nå ser etter startuper hvor reklame og kommunikasjon er det neste steget. Hvor det er kommunikasjon som kan være den store forskjellen på suksess og fiasko, sier Heltne. 

Han mener de har lært ettersom fjorårets vinner, Moving Mamas, fremdeles ikke har fått ut sin vinnerkampanje.

- Vi er glade for å være i en posisjon hvor vi kan hjelpe. Hva som er riktig timing er det flere forhold som bestemmer, men det er en forventing om å få ut noe litt tettere på når prisen blir delt ut, sier Heltne. 

Se hvem som er nominert til Årets Gullspire nederst i saken.

Pris:

Marte Sootholtet er årets juryleder. Her står hun med Aman Tesfamichael (f.v), Arve Heltne og Bjørn Gunnar Rosvoll som alle var med å presentere prisen i fjor. Foto: Knut Kristian Hauger.

Tre finalister

Heltne forteller at en annen endring som har blitt gjort er at de har gått fra fem til tre finalister. 

- Vi har redusert antall finalister og opplever at alle tre er vinnere. Det har vært mange sterke kandidater i år, men nå står vi igjen med tre verdige vinnere. Vi ser nå på hvordan vi kan hjelpe alle tre, og ikke bare den som blir løftet opp som Gullspiren, sier Heltne. 

- Hvorfor tre finalister?

- Våre tre finalister er de av kandidatene som vi vurderer at vår premie har potensielt størst positiv effekt pluss at vi synes alle tre er verdige vinnere isolert og derfor ønsker å bidra for alle finalistene via vårt nettverk. 

- Du sier så vidt at alle finalistene vil få hjelp, og ikke bare vinneren. Hvordan skal dere bistå de finalistene som ikke vinner?

- Vi prøver å bistå i tråd med hva hver av finalistene opplever har verdi for dem og vårt nettverk av partnere har åpenbart stor verdi for finalistene, sier Heltne.

- Ingen startups har lett for å få kapital

Årets juryleder, som også var jurymedlem i fjorårets jury, er Marte Sootholtet som er daglig leder i Impact StartUp. Hun beskriver 2023 som en «bumpy ride» for startup-bedriftene.

- Som mange prater om i startup-bransjen så har det vært tøffere enn på lenge å sikre nye investeringer, men disse tidene kan kanskje på lengre sikt rette opp i overinvesteringene man har sett globalt, sier Sootholtet og fortsetter:

- Man kan håpe at dette er et element som skiller klinten fra hveten. De selskapene vi har jobbet med har i hvert fall kommet godt ut av investorrunder.

- Så det er ikke helt kapitaltørke?

- Nei, det tror jeg ikke. Men ingen startups har lett for å få kapital, understreker Sootholtet.

- Hvordan har nivået på årets kandidater til Gullspiren vært? Har det vært tett kamp om å bli finalist?

- Det vil jeg absolutt si. Vi står igjen med tre veldig sterke finalister, og de er plukket ut fordi det er dem vi ser på som de sterkeste og som leder an på hvert sitt vis. Det har vært en stor og fin bredde i år, både i form av sosial og grønn bærekraft, sier Sootholtet.

Hun forteller at juryarbeidet i år har vært noe annerledes enn i fjor siden juryen har gått fra 18 til 5 medlemmer.

- Vi har en mye slankere jury i år, og det vitner om at vi har lært fra i fjor. Prisen har stor verdi for startuper som skal ut i et konsummarked. Det har vært en tydeligere spissing av prisen, forklarer Sootholtet.

- Hvordan har det vært for deg å sitte som juryleder i år?

- Det har vært en stor ære. Vi jobber med oppstartsselskaper som har sin viktigste barriere å bli synliggjort, og det kan Gullspiren være med på å gjøre. Prisen har potensiale til å få en veldig fin rolle i startup-systemet.

Tøft:

Kirstine Holst, styreleder og gründer av Moving Mamas, forteller om tøffe tider for nye bedrifter.

Fjorårets vinner: - Ikke helt i toppform

I fjor var det som nevnt sosial entreprenøren Moving Mamas som stakk av med prisen. Bedriften er rigget for å få innvandrerkvinner ut i arbeidslivet og det norske samfunnet, og har en forretningsmodell som er non-profit.

- Hvordan går det egentlig med Moving Mamas nå? 

- Vi har det etter forholdene bra, men det skal sies at det er tøft å være gründer og kanskje særlig sosial entreprenør i vanskelige økonomiske tider. Jeg må være så ærlig å si at vi er ikke helt i toppform, sier gründer og styreleder, Kirstine Holst til Kampanje. 

- Har dere også kjent på forverringen i makroøkonomien? 

- Ja, men det handler mer om at vi innovasjonsmessig er i et litt umodent felt. Vi jobber både med offentlig sektor og på kommersiell side, sier Holst

- Det er ikke lett å løfte våre «mamas» uten fast finansiering fra noe sted, legger hun til.

Som en del av premien skulle Moving Mamas få hjelp til kommunikasjon av Try, inkludert reklamespot hos TV 2 for én million kroner. Holst forteller at kampanjen ikke har blitt sluppet enda, men at det blir synlighet hos TV2.no og diverse innhold om litt.

 - Synlighet handler om å bli synlige for bedrifter vi kan samarbeide med i vårt tilfelle. Hvis flere blir oppmerksomme og vil bidra, så er det bra, sier Holst. 

- Du forteller at dere ikke er i «toppform». Vil dette hjelpe dere på riktig kjøl? 

- Ikke alene, men det kan absolutt bidra. Vi hadde ikke hatt verken råd eller kompetanse til dette løftet på egen hånd.

- Har prisen hatt noen effekt i seg selv? 

 - Vi merker at både følgere og samarbeidspartnere er opptatte av priser og prisutdelinger, og det er alltid hyggelig å bli anerkjent, men det er ikke priser og diplomer som betaler regningene våre, sier Holst. 

Her er årets finalister med jurybegrunnelse.: Disse tre selskapene kjemper om å bli Årets Gullspire

  • Can Eat

Mange av oss har særlige behov i matveien som fører til praktiske, sosiale og emosjonelle utfordringer. Can Eat er et gründerteam med en troverdig og solid løsning som enkelt kan anvendes av den store andelen av befolkningen som trenger å vite hva de spiser. 

Allergier, intoleranser, religiøse hensyn skal tas før god mat står på bordet. Med CanEat appen kan du scanne matvarers strekkoder og enkelt få oppgitt inneholdet og om det samsvarer med dine intoleranser. Som gjest kan du gjøre det enkelt å opplyse om dine hensyn og som vertskap kan du nå ta kunnskapsbaserte hensyn. 

Can Eat er Gullspirefinalist fordi de enkelt løser et samfunnsproblem som vi alle har møtt og kjent på. Gründerteamet har vært en kunnskap- og inspirasjonskilde for mange med matintoleranser i en årrekke, og evner å ta denne kunnskapen i bruk til nytte og med kommersielt potensial. 

Med relevante samarbeid som gir troverdighet, og helsepersonell som heiagjeng skaper Can Eat en enkel løsning for en utfordring som rammer mange. 

 

  • Minus Furniture  

Et kompromissløst sirkulært tankesett er det vi trenger for å komme oss ut av en «fast consumer» fossil fortid. Minus Furniture lager prisvinnende designmøbler med et karbonnegativt potensial som gir kunden et alternativ til bruk og kast. Med holdbarhet, vakkert design og stålkontroll på verdikjeden kan Minus Furniture ta sats. De skaper nye designikoner som kan sette Norge på kartet også som banebrytende sirkulærnasjon.  

 Teamet bak Minus tar et 100 års perspektiv på sine produkter. Ved å følge en abonnementsmodell kan de følge produktet hele livssyklusen. Forskningssamarbeid på livssyklusanalyser, kompakte verdikjeder, hogstteknikker og utnyttelse av avfallet til biokull har ledet til vakre stoler og bord av norsk furu.

 Nettopp viljen til å stille seg de vanskelige spørsmålene om hva som faktisk kreves for at vi går til et netto null samfunn, er en verdig grunn til å gi Minus Furniture finaleplass til årets Gullspire.

 

  • Selah Sleep

Søvnproblemer kalles gjerne en global epidemi. Søvn er et fantastisk effektivt forebyggende tiltak på en rekke folkehelseproblemer. Alt for mange av oss får altfor lite av denne helsebringende “medisinen”. 

Gründerteamet i Selah Sleep har utviklet en søvnklokke som eliminerer søvntyvene. Den hjelper deg å begrense skjermaktiviteter som er avgjørende for å sikre god søvn. Om morgenen vekkes du av en spesialdesignet oppvåkningslampe og beroligende lyder. Lampen har over 100 tilgjengelig lydspor for gode meditasjonspraksiser. 

Tilbakemeldingene fra pilotkunder er overveldende gode. Teamet bak produktet har gode forutsetninger for å lykkes og evner å treffer et behov mange vil ha nytte av. Selah Sleep skriver seg inn tradisjonen til stolte norske hardwareselskap som No Isolation og Remarkable og er finalist til Gullspiren

Disse kan vinne Gullfiskens gründerpris: - Tøffere enn på lenge å sikre nye investeringer