Norsk lokalavis vekker oppsikt på tech-messe i Barcelona: - Flere mediehus er nysgjerrige

- Jeg synes det er kjempekult at de synes det er såpass interessant at de vil høre hva vi gjør i lille Tromsø, sier frontsjef i iTromsø.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Denne uken er frontsjef i avisa iTromsø, Lars Giske på plass i Barcelona for å ta del i IBMs årlige TechXchange-konferanse. Der er han i fint selskap med blant annet Mitsubishi, NASA, IBM, Intel. Etter det Kampanje kjenner til, er dette første gang en norsk avis er valgt ut til å delta i det som regnes som et av Europas ledende tech-konferanser. Her skal Giske nemlig presentere avisens KI-redaksjonsassistent Djinn.

Giske forteller Kampanje at Djinn står for Data-Journalism, Interface, Newsgathering and Notifications.

- Det er litt langt og en munnfull, men dette blir Djinn, som på arabisk er et åndsvesen, noe som passer godt med det vi har bygget, sier han

Slår seg sammen med tech-gigant

Djinn er ifølge avisen en KI-bot som anvender veiledet maskinlæring og andre KI-systemer, der journalister trener algoritme til å finne nyheter i store dokumentmengder.

- Vi ser at vi bruker veldig mye tid på å gå gjennom kommunale arkiv for å finne gode saker, og i iTromsø hadde vi et behov for å styrke dekningen vår av bygge og plansaker. De er særlig viktig for de avgjørelsene som tas og har store konsekvenser for hjembyen vår og hvordan den endrer seg, forteller frontsjefen.

Giske sier videre at de har fulgt med på KI-utviklingen en stund, og da OpenAI kom med Chat-GPT begynte den å bli såpass god at de også ville eksperimentere med teknologien.  

- Så kom vi i kontakt med IBM, som også ville utforske denne teknologien, og sammen med dem og deres partner i Visito bygde vi Djinn, sier han.

Giske forteller at Djinn laster ned alle dokumenter fra postlister relatert til plan og byggesaksdokumenter, så journalistene enkelt kan se hva dokumentet inneholder. 

- Før vi tok i bruk den var alt vi hadde å gå på web-portaler, der journalistene måtte gå gjennom 300 dokumenter for å se om det lå noe der som kunne ha nyhetsverdi. 

- Djinn gjør mer enn bare å oppsummere dokumentene eller løpende rangere etter nyhetsverdi. Den henter i tillegg ut relevante nøkkelord som firmanavn, adresse og så videre, legger Giske til. 

For å få dette til bruker avisen en stor språkmodell, sammen med to klassifikasjonsmodeller.

- De modellene trenes av journalistene mens de jobber i løsningen.

Les mer: Digitaliseringsministeren om nytt KI-lovverk: - Kan ta tid

- Erstatter ikke journalister

Prosjektet ble satt i gang i slutten av april i fjor og noen måneder senere stod iTromsø klare med en prototype. Giske forteller at verktøyet har redusert tiden de bruker på research betraktelig.

- Tidligere kunne jeg bruke en time, mens nå tar det meg kun ti minutter. 

Han legger til at Djinn også har fattet interessen til Polaris media.

- Så nå har vi også fått med oss avisene Varden, Adresseavisen, Sunnmørsposten og Fædrelandsvennen. 

Frontsjefen i Tromsø-avisa forteller at de her har måttet bygge opp nye lokale modeller, og at de etter planen regner med å være ferdig med arbeidet i februar. 

- Det som har en nyhetsverdi i Tromsø, har kanskje ikke det i Kristiansand, så da har vi bygget opp nye modeller som genererer en liste med de nyeste nyhetene som er rangert etter nyhetsverdi der. Her får man et varsel på morgenen så journalistene kan gå rett i gang med å ringe kilden.

Giske legger imidlertid til at Djinn er et verktøy som skal bidra til å gjøre jobben raskere, og at den ikke erstatter noen journalister.

- Men det skal gjøre oss bedre og vi ser også at den fanger opp saker vi ellers ikke hadde fått med oss.

Les også: - KI en total game-changer eller en overhypet flopp?

- Kan ikke stole blindt på den

Ifølge Giske er det nesten ingen som har bygget noe lignende før. 

- New York Times er kanskje de eneste i verden som har det, så dette er ganske frampå.

- Det finnes allerede mange mediehus som har etablert egne KI-nettverk, som blant annet Schibsted. Var det helt uaktuelt å slå seg sammen med dem? 

- Vi samarbeider godt med Schibsted også. Det er helt nødvendig om vi som liten lokalavis skal få til noe av størrelse eller verdi. Vi har ikke ressursene til å gjøre det selv, da vi bare har en utvikler på huset, så vi er med på alle sånne nettverk, som MAI, Schibsted, Polaris Media, Media city i Bergen og jobber også opp mot universiteter som Universitetet i Tromsø og Oslo Met, sier han. 

- Hvor treffsikker er Djinn? 

- Det er noen utfordringer med KI. Ting må sjekkes, og man kan ikke ta for gitt at oppsummeringen er korrekt eller at nyhetsrangeringen er hundre prosent treffende, så det passer med navnet, man skal ikke stole blindt på den. 

 - Hvordan oppleves det å reise ned til Barcelona og presentere løsningen der?  

- Jeg synes de er kjempekult at de synes det er såpass interessant at de vil høre hva vi gjør i lille Tromsø. Dette er en av de mest konkurrerende user-casene av generativ KI som vi har sett så langt, sier frontsjefen i iTromsø. 

Giske forteller at de har fått en god del interesse fra blant annet India og Sveits.

- Det er også flere mediehus som er nysgjerrige, og ser potensialet og at den kan brukes til andre ting også enn byggesaker, legger Giske til. 

Norsk lokalavis vekker oppsikt på tech-messe i Barcelona: - Flere mediehus er nysgjerrige