Kreativ leder vil bryte stillheten i bransjen: - Vi er for dårlige til å snakke sammen

Anders Muurman Holm i Morgenstern gikk i romjulen på lufta med sin nye podkastserie «Westerdals for voksne».

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Jeg syns kreatører bør ha en tydeligere stemme i bransjedebatten. Vi har blitt litt stille. Debatten har blitt styrt av eksperter og teoretikere, sier Anders Muurman Holm, kreativ leder i Morgenstern og fersk programleder i podkasten «Westerdals for voksne». 

- Jeg mener vi kan og burde stille spørsmål ved mange av de dominerende teoriene, legger han til. 

Muurman Holm forteller at «Westerdals for voksne» er en podkast om reklamefaget. Selv om det allerede finnes en god del podkaster om markedsføring i Norge. Deriblant Markedsføringspodden, Markedslønsj og Kampanjes Professoren og Praktiker’n.

Han opplever imidlertid at podkastene om ren reklame har uteblitt.  

- Reklame fungerer beviselig dårligere enn før. Den tar mindre plass i populærkulturen og funker dårligere. Vi som lager reklame diskuterer ofte hva som har skjedd, og det er tema i podkasten også. 

I hver episode går Muurman Holm og en gjest gjennom et kapittel av boka «How brands grow» av Byron Sharp, og diskuterer teoriene som kommer frem i kapitlene.

- Hvorfor podkast? 

- Jeg synes formatet «kronikk i Kampanje» er slitsomt og preget av folk som skal selge seg selv eller mediet sitt. Internettdebatt er et dårlig format for nyansering, mens jeg tror langformat med samtaler er veien å gå, sier Muurman Holm. 

- Var dette din egen idé?

- Ja. Jeg har sett etter et konstruktivt utløp for en økende frustrasjon mot alle som tror de sitter på fasit. Så da prøver jeg dette.

I ballbingen:

Med podkast følger også photoshoot. Her er Muurman Holms cover til podkasten. Foto: Marius Viken

Vil åpne et lukket fora

Muurman Holm er selv stor fan av podkaster, men forteller at han ser sånn «middels» frem til å bli en del av podkastuniverset.

- Det er mange som skal kødde med at det siste verden trenger er enda en fyr med en podkast, sier han.

Av podkaster han selv hører på forteller han at blant annet NRK-podkastene «Radio Mørch» og Berrum og Beyer er blant favorittene, men at han også har hørt på smalere podkaster, som «Kristopher og Einar leser Nietzsche».

I sistnevnte podkast er det tidligere TV-profil Kristopher Schau og filosof Einar Duenger Bøhn som diskuterer den tyske filosofen Friedrich Nietzches verker. Muurman Holm forteller at «Westerdals for voksne» kan minne om denne podkasten, men Nietzche er byttet ut med Byron Sharp og den nevnte boken «How brands grow».

 - Boken har blitt viktig for mange kunder. Vi burde vite mer om teoriene i boka, og tørre å stille kritiske spørsmål til den, sier Muurman Holm.

Muurman Holm håper podkasten vil føre til en sunnere bransjedebatt og samtidig få flere kreatører til å si nøyaktig hva de mener i kundemøter.

- Vi er for dårlige til å snakke sammen i bransjen. Vi er en konkurransepreget bransje hvor vi pitcher mot hverandre kontinuerlig. Det er et lukket fora. Jeg tror man tjener på å ha mer dialog og samtale. Jeg vil at reklamefolkene skal være de smarteste i rommet under kundemøter, sier Muurman Holm.

- Jeg tror de allerede er det, men de må bli bedre til å argumentere, og møte teorien.

Vil ikke vite lyttertallene

Podkasten lages i samarbeid med produksjonsselskapet Både Og. Muurman Holm forteller at de sitter på lyttertall, men at han helst ikke ønsker å få dem tilsendt, i fare for å miste motivasjon. 

- Men hva er målet med tanke på lyttertall? 

- Jeg har ikke noe mål, men hvis 1000 personer synes det er spennende, så er jeg veldig fornøyd. Jeg har med overlegg fortalt at jeg ikke ønsker tall, i tilfelle det er utrolig deprimerende. Vi får bare holde på og se hvordan det går. Vi merker vel på responsen om det er noe folk vil ha heller ikke, sier Muurman Holm. 

- Du har allerede lagt ut en episode. Hvordan har den blitt tatt imot? 

- Jeg har fått veldig hyggelig respons, også av folk jeg aldri har snakket med før. De forteller at de vil ha mer, og det er veldig motiverende, sier han. 

Han forklarer at de publiserte den første episoden strategisk i romjulen, da de antok at de mest faginteresserte ikke helt klarte å ta fri fra reklamefaget. 

- Hvor mange episoder kan publikum forvente seg i førsteomgang? 

- Vi har allerede spilt inn tre episoder, og vi har en plan om å spille inn en god del flere. I førsteomgang tenker jeg kanskje at vi holder på frem til sommeren, sier Muurman Holm. 

Kreativ leder vil bryte stillheten i bransjen: - Vi er for dårlige til å snakke sammen