TV 2s strømmetjeneste nærmer seg NRK med stormskritt: - Vi driver et flytteprosjekt

Nordmenn bruker nesten like mye tid på TV 2 Play som på NRK TV. NRKs analysesjef ser flere trendskifter i markedet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Kantar leverer den offisielle målingen av seertall for de fire store TV-grupperingene. Nå har kanalene fått fasiten for fjoråret og den viser at TV 2 vokser mest i prosentandeler i TV-markedet. Totalt legger TV 2 beslag på 27,6 prosent av all seing i målgruppen 10 til 79 år. Det er en vekst på 2,1 prosentpoeng.

- Dette er veldig positive tall for TV 2, sier programredaktør og direktør for innhodsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen, til Kampanje.

At TV 2 mistet andeler i 2022 som følge av en langvarig konflikt med Altibox, mens de i fjor hadde full distribusjon hele året, er bare halve forklaringen ifølge programredaktøren.

- Når du ser hvor mye av seingen som flytter seg til TV 2 Play, så representerer 2023 et skifte. Vi snakker om at vi driver et flytteprosjekt. Det ser vi nå effektene av. Seerne finner innholdet vårt der det måtte passe, om det er lineær-TV eller strømme-TV, sier han.

Les mer: Seernedtur for realityveteraner: - Vet at tallene stiger

- Har en felles ytre fiende

Målet har vært å gjøre TV 2 Play til allemannseie gjennom nye avtaler med TV-distributørene, og Rønningen mener de er i ferd med å lykkes. Beviset ligger i tallene fra Kantar som viser at seingen på TV 2 Play vokste med hele 37 prosent i fjor. Nordmenn ser i snitt 9,2 minutter på TV 2 Play daglig.

Dermed er TV 2 i ferd med å passere statskanalens strømmetjeneste NRK TV. Denne tjenesten har et snitt på 10 minutter daglig, men bruken av NRK TV vokste bare med seks prosent i 2023.

- Har dere et mål om å bli større enn NRK?

- Det er viktig at NRK og TV 2 er sterke på strømming. Vi har en felles ytre fiende, og jeg er mye mer opptatt av det enn hvem som er størst av NRK og TV 2, sier Rønningen.

Han legger til at det er «kjempegledelig» at TV 2 som en betalt strømmetjeneste ligger på et så høyt nivå.

- Betyr dette at dere ikke er opptatt av utviklingen på lineær-TV?

- Det er viktig å opprettholde den lineære andelen og sikre et sunt og sterkt reklamemarked, men nå får vi også seing med reklame på TV 2 Play. Så lenge vi klarer å opprettholde gode forretningsmodeller, så er det ikke så viktig hvor det blir sett.

Før jul lanserte TV 2 en helt ny pakkestruktur på TV 2 Play. Nå er det mulig å spare mellom 50 og 60 kroner i måneden dersom man er villig til å bruke strømmetjenesten med reklame.

Les mer: TV 2 lanserer rimeligere strømmepakker med reklame

TV 2 Play skyter fart

Her kan du se utviklingen til strømmetjenestene NRK TV og TV 2 Play målt i gjennomsnittlig daglig bruk de siste to årene. Kilde: Kantar

  • 9.5
    NRK 2022
  • 10
    NRK 2023
  • 6.7
    TV 2 2022
  • 9.2
    TV 2 2023

- NRK er fortsatt førstevalget

Nordmenn brukte i snitt 21,1 minutter daglig på strømme-TV i fjor. Det utgjør en vekst på 15 prosent.

Analysesjef Kristian Tolonen i NRK registerer at det har vært store endringer i strømmetrendene det siste året.

- Vi kom fra en verden hvor alle de norske strømmeaktørene ble kraftig utfordret av utenlandske tjenester, og først og fremst Netflix. I 2023 har de norske aktørene styrket seg. NRK har vokst noe og TV 2 har vokst mer. Det er veldig bra, sier han. 

I likhet med Trygve Rønningen i TV 2, mener Tolonen de befinner seg i en internasjonal konkurranse.

- Vi ser en metning i antall strømmetjenester nordmenn abonnerer på og strømmetiden stagnerer litt. Det kan se ut som om markedet er fylt opp. Da er det desto mer gledelig at norske aktører gjør det bra.

- Er NRKs dager som den største norske strømmetjenesten talte?

- NRK er fortsatt førstevalget når det gjelder tidsbruk og vi er tett på Netflix når det gjelder daglig dekning, sier Tolonen og viser til Kantars Forbruker & Media-undersøkelse. Den viser at NRK har en daglig dekning på 26 prosent mot Netflix' 27 prosent.
- Det er fint at to av de tre største strømmetjenestene er norske, så skal selvfølgelig NRK jobbe videre med å levere innhold til publikum uavhengig av hvor bra NRK TV gjør det.

Discovery+ har til sammenligning en gjenommsnittlig daglig seertid på 1,9 minutter ifølge Kantars måling. Den svake utviklingen skyldes en teknisk svikt, ifølge Warner Bros. Discovery.

Les mer: Discovery+ stuper på strømmemåling: - Kan ikke skylde på andre enn oss selv

Selv om nordmenn bruker mer tid på strømme-TV i fjor, er det fremdeles sånn at nedgangen i den lineære TV-seingen er større. I sum viser tallene fra Kantar en daglig seertid på 103 minutter på lineær- og strømme-TV. Det utgjør en nedgang på fire prosent.

Her kan du se utviklingen i lineær-TV-markedet i fjorTV 2 vokser mest - Warner Bros. Discovery går tilbake

TV-gruppe 2023 2022 Endring i prosentpoeng
NRK 41,7 41,7 + 0
TV 2 27,6 25,6 + 2,1
Warner Bros. Discovery 13,6 15,5 - 1,9
Viaplay 9,7 9,1 + 0,6
Andre 7,4 8,1 - 0,9

TV 2s strømmetjeneste nærmer seg NRK med stormskritt: - Vi driver et flytteprosjekt