Norske medier på sparebluss skygger banen i Davos: - Absurd høye priser

Verken NRK eller Dagens Næringsliv tar seg råd til å mingle med finansfiffen på World Economic Forum.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Mandag 15. januar sparkes kanskje en av verdens største konferanser, World Economic Forum, i gang fra Davos i Sveits. Det er anslått at nærmere 2.800 delegater fra 120 land vil være tilstede under årets konferanse. Her vil politikere, finansfolk og næringslivstopper fra hele verden samles for å diskutere økonomisk vekst, klima- og naturhandlinger, energisikkerhet, teknologistyring og humanitær bistand.

Årlig sender flere store mediehus ned journalister for å dekke konferansen som varer i fem dager. I år velger likevel flere store norske redaksjoner å holde seg hjemme. En av dem er NRK, som tidligere har vært til stede.

- Vi gikk en runde på dette og landet på at utgiftene ble for høye opp mot det vi får igjen journalistisk med å være til stede, sier nyhetsredaktør i NRK, Knut Magnus Berge til Kampanje.

- Det gjelder særlig boutgiftene i Davos, legger han til. 

Dagens Næringsliv har heller ikke planlagt å sende noen av sine reportere ned til World Economic Forum. 

- Davos er et interessant forum, men med strammere reisebudsjetter prioriterer vi egne reportasjer og ideer fremfor dekning av toppmøter, skriver nyhetsredaktør i avisen, Marianne Johansen i en tekstmelding til Kampanje.

Skyhøye hotellpriser skremmer

Nyhetssjef i NRK, Kyrre Nakkim forteller at de vanligvis pleier å sende ned tre journalister til Davos. Skyhøye hotellpriser bidrar til at de blir hjemme i år.

- For å få logistikken for å lage TV til å gå opp ville vi fort kommet opp i nærmere 70.000 kroner bare i boutgifter, forteller han. 

Nakkim sier videre at det først og fremst skyldes at de trenger god plass til å lage TV og at de må ha en logistikk som gjør at de får sendt over materialet raskt.

- Da kan vi ikke bo langt unna Davos. Og det er absurd høye priser kombinert med den veldig svake kronekursen. Det gjør at prisen ble litt høyere enn det vi synes det er verdt. 

- Når det er sagt er dette en vurdering vi tar hvert år, så selv om vi ikke sender ned noen i år, så betyr ikke det at vi heller ikke vil gjøre det neste år, fortsetter Nakkim.

- Går utover kildearbeidet

Nakkim legger til at selv om de ikke er til stede i Davos, så får de tilgang på innhold gjennom EBU-samarbeidet og nyhetsbyråer som AP og Reuters. 

- Så vi vil ikke være uten Davos-dekning.

 - Hva betyr det for NRK at dere ikke er til stede i Davos selv? 

- Det er her topper fra hele verden kommer for å diskutere den økonomiske verden og ståa, og det er her vi får en føling på hva de tenker, så den biten vil nok svekkes når vi ikke er der selv, sier Nakimm.

- Og det andre er kildearbeidet. Det er også mange norske samfunnstopper der nede, som du ikke treffer til daglig, og som du får treffe der, så det går utover det, legger han til. 

Aftenposten tar turen

Noen som derimot har valgt å sende ned et team, til tross for dyrtid, er Aftenposten. 

Nyhetssjef, Tone Tveøy Strøm-Gundersen forteller Kampanje at både politisk redaktør Kjetil Alstadheim og reporter Sigurd Bjørnestad vil være på plass i Davos neste uke. 

Strøm-Gundersen forteller at avisen har vært til stede på konferansen i flere år

- Det er et møtested for mange av verdens ledere og norske næringslivsfolk i en annen setting enn hjemme. Reporterne våre får god tilgang på folk og kilder, som er verdifullt senere, understreker Strøm-Gundersen.

-  I tillegg har vi et relativt rimelig overnattingssted vi har brukt i mange år. 

- Hva ligger i et rimelig overnattingssted? 

- Det er ikke naturlig for oss å gå ut med kostnader for reportasjereiser, sier Aftenpostens nyhetssjef. 

Norske medier på sparebluss skygger banen i Davos: - Absurd høye priser