Oljefond-sjefen kuppet Spotify-gründeren: - Det var et skup

Men Palestina-demonstranter markerte sin motstand mot Oljefondet utenfor Rockefeller.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Ett av de store trekkplastrene på den store «Årskonferansen» til NHO, var Spotfiy-gründer Daniel Ek (40) som hadde kommet til hovedstaden for å fortelle om «The Spotify Story». Men der norske mediehus til stede på konferansen, som NRK, Finansavisen, E24 og Dagens Næringsliv, fikk blankt avslag på sine intervjuforespørsler, trakk Oljefondet-sjefen Nicolai Tangen (57) det lengste strået.

Til slutt var det nemlig Tangen som stakk av med den suksessrike, svenske entreprenøren og fikk intervjue ham i sin egen podkast «In good company» under en live-innspilling på Rockefeller.

- Det var et skup, sier Oljefond-sjefen Nicolay Tangen til Kampanje rett etter innspilling.

Tangen sier at de lenge har forsøkt få Ek til å gjeste Oljefondets podkast der Tangen selv er programleder.

- Jeg har forsøkt det før, men da fikk vi ikke det til. Men fordi vi klarte å kombinere det med NHO-konferansen og invitere ham til den kombinasjonen så fikk vi det til, sier han.

- Hva var det viktigste du tar med deg fra samtalen med Ek?

- Det er langsiktigheten og det å holde på med dette i 17 år fordi du ikke er ferdig med prosjektet ditt. Det er kjempespennende. Vi har ikke den tradisjonen i Norge å tenke så langsiktig. Vi er mer kortsiktige, og gir oss jo med en gang. Vi selger ut selskapene våre og tar for mye risiko, mens svenskene og deres mange store selskap, driver med langsiktig industribygging på en helt annen måte enn oss. Det er imponerende, sier Tangen.

Les også: Stordalen ypper seg mot Ferd i reklamemarkedet: - Putter på kubber hvis det er nødvendig

- Boikott Israel

Utenfor Rockefeller var det flere demonstranter som hadde samlet seg til støtte for palestinerne i konflikten med Israel med slagord som «ingen massakre med våre penger.» Ifølge demonstrantene har Oljefondets investeringer i våpenindustri ført til at Norge tjener penger på krigsforbrytelser i Gaza. Foto: Eivor Eriksen.

- Norske gründere må tenke større

Uvitende om demonstrasjonen senere på kvelden, snakket Daniel Ek i sitt foredrag på «Årskonferansen» mye om lederskap, hans egen karriere, oppveksten i Sverige og entreprenørskap. Senere på dagen i podkaststudioet hos Tangen kom de to også inn på forskjellen på å bygge opp selskaper i Norge og Sverige.

- Norske gründere tenker på Norge først, men de bør tenke større og tenke på verden først. Tenk globalt fordi Norden er så små markeder. Da vi startet Spotfiy i Sverige, så var det ikke fordi jeg ville starte i Sverige, men fordi jeg gikk ut i verden og ba om den, men de ville ikke gi meg verden så jeg måtte bevise at modellen fungerte i Sverige først, sier Ek.

Langt mindre tid ble brukt på å snakke om driften og utviklingen i Spotify, bortsett da Tangen ville vite hvordan kunstig intelligens og ny teknologi ville endre Spotify-produktet. Selskapet har blant måtte kutte stort i staben samtidig som Spotify har svidd av en milliard dollar på en podkasting-satsing som ifølge analyseselskapet Enders Analysis så langt ikke har betalt seg. 

- Det handler om å gi brukerne muligheten til å flytte seg fra et punkt til et annet med stadig mindre motstandskraft. Det gjelder i de fleste virksomheter. Tenk på butikkopplevelsen og det finne frem til varen du ønsker og gjøre det lettere å betale, sier Ek.

Les også: Hun skal sikre norske artister og låtskrivere Spotify-inntekter

Først hos NHO:

Spotify-gründerne snakket først på dagen på NHO-konferansen, men ga ingen intervjuer til norske medier. Senere på dagen dukket han opp på scenen på Rockefeller. Foto: Eivor Eriksen.

Fremtidens Spotify

Daniel Ek sier all utvikling i Spotify handler om å gjøre det lettere for kundene på den ene siden, og kreatørene på den andre siden.

- Problemet for mange brukere er fortsatt hvordan finne frem til det jeg vil lytte på, mens det vfor innholdsprodusentene handler om hvordan  nå frem til publikummet mitt på en bedre måte, sier Ek.

Han tror Spotify i fremtiden vil gjøre det mulig for brukerne å finne frem til enda mer innhold på en enklere måte, og at selskapet om fem til ti år vil bli bedre på å sette sammen spilleliste enn du som bruker ville klart, selv om vi satte oss ned en hel dag og gjorde masse research og komponerte vår egen liste med musikk.

- Vi vil klare å sette listene sammen på en mye bedre måte og bli den vennen du stoler nok på til å gi deg de anbefalingene du ikke visste du ville ha, sier Ek.

La inn Arsenal-bud og sponser Barcelona

Spotify-gründeren Daniel Ek kunne også fortelle om sitt store engasjement for fotball og hvordan han nesten endte opp med å kjøpe Premier League-klubben, Arsenal.

- Det kunne blitt en dyr hobby, sa Tangen fra scenen.

- Ja, det er en dyr hobby. Men noen ganger må du bare følge hjertet ditt, sier Ek.

Budet Ek skal ha lagt på bordet for å sikre seg Arsenal var ifølge britiske medier på rundt 1,8 milliarder engelske pund og skal ha blitt fremsatt i 2021.

- Det skjedde i et svakt øyeblikk og Arsenal har vært favorittlaget mitt siden 1991, sier han.

Daniel Eks fotballinteresse har også sikret Spotify sponsoratet av Barcelona, klubben som lenge ikke ønsket sponsorer. Nå har musikkstrømmetjenesten blitt sponsor av den tradisjonsrike klubben både på drakter og i stadion-navnet «Spotify Nou Camp» i en treårsavtale med en verdi 235 millioner engelske pund.

- Barcelona-sponsoratet har vært veldig effektiv markedsføring og koster oss bare en brøkdel av hva vi ville betalt for tradisjonell annonsering. Også har det en hyggelig bieffekten at at jeg kan være på stadion  og se noen fantastiske fotballkamper, sier Ek.

Spotify-eier:

Oljefondet eier rundt tre prosent av Spotify, men selv om sjefen i Oljefondet, Nicolay Tangen, er imponert over selskapet vil han ikke øke investeringen. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi gjør det for folket

Oljefondet har holdt på med podkasten «In good company» et halvannet års tid, og ikke overraskende er Spotify en viktig distribusjonskanal. Ifølge Oljefondet har det nå vært to millioner nedlastninger av podkasten om en også tar med Youtube.

- Det er helt utrolig, sier Tangen.

- To millioner nedlastninger! Du burde jo få penger av Spotify og Ek?

- Nei, nei. Vi gjør det for folket og halvparten av lytterne er utenfor Norge. Samtidig er det den ledende business-podkasten i Norge og da tenker jeg den også kan bli mye større. Ser du på gjestene så er det ingen andre business-podkaster som får alle de folkene. Det er veldig kult, sier Tangen.

Eier tre prosent av Spotify

Totalt så eier Oljefondet tre prosent av Spotify, noe som tilsvarer en verdi på drøye 11 milliarder kroner målt etter dagens markedsverdi på 380 milliarder kroner. Selskapet har et mål om å nå én milliard brukere innen 2030 og er på god vei med en aktiv brukerbase på nesten 600 millioner hvorav 226 millioner er betalende abonnenter.

Til sammenligning har Netflix snaue 250 millioner abonnenter.

- Hvorfor er Spotify et så fantastisk selskap?

- De har en ledende posisjon innenfor streaming også tenker jeg at selv om musikk er så personlig klarer de likevel å skreddersy det til din smak og min smak. Da blir du ganske stuck som bruker. Playlistene som kommer er så bra og de blir stadig bedre, sier Tangen.

- Skulle du gjerne investert mer i Spotify?

- Nei, nei. Vi har nok, sier Tangen.

Oljefond-sjefen kuppet Spotify-gründeren: - Det var et skup