Slik blir den nye Made in Norway-logoen – designbyrået kaller det «en drømmeoppgave»

For første gang har Norge fått sitt eget opphavsmerke. - Viktig for Norges merkevarebygging, sier Innovasjon Norge-topp.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Knut Kristian Hauger

Den norske regjeringen og næringsminister Jan Christian Vestre lanserte mandag den nye nasjonale merkeordningen, og for første gang har Norge opprettet sitt eget, nasjonale opphavsmerke. «Made in Norway» skal gi sterke og tydelige assosiasjoner til Norge og er et viktig bidrag for at Norge skal nå eksport målene sine innen 2030.

- Vi vet at Norge og norske produkter allerede har et godt omdømme i utlandet, men dette opphavsmerket vil i enda større grad kobles til Norge som nasjon. Norske bedrifter er verdensledende med sine produkter og tjenester, men det ligger et større potensial i å selge disse løsningene utenlands. Der må jeg innrømme at våre nordiske naboer er noen steg foran oss, sa Vestre til Kampanje mandag. 

Det er Innovasjon Norge som skal drifte og forvalte ordningen under ledelse av tidligere SDG-topp Anne Marie Brady. Hun kom til Innovasjon Norge for tre år siden og er leder for prosjektet «Merkevaren Norge».

- Dette gjør at vi kan konkurrere om de store kontraktene, både innenfor B2B og B2C-markedet, og det er et stort steg i riktig retning. Jeg har tro på at norske verdier selger, i forhold til ansvarlighet, bærekraft, hva vi står for og naturen vår. Alt Norge er kjent for, sier Brady til Kampanje. 

Les også: Ny «Made in Norway»-merkevare skal sikre milliardinntekter: - Et verdensmesterskap

Det er et ganske strengt når det gjelder å bruke et flagg i et merke. I hvert fall hvis det skal registreres og beskyttes. Anne Marie Brady, Innovasjon Norge

- En drømmeoppgave

Det er Oceans-gruppen og deres designbyrå Neue Design Studio som står bak den nye norgeslogoen. Konsernsjefen i Oceans, Jan Christian Fosseidbråten, kaller arbeidet med det nye designet for «en drømmeoppgave.»

- Muligheten til å bidra til en så viktig oppgave som å øke norsk eksport, faglig utfordrende og inspirerende å få jobbe sammen med så mange dyktige mennesker både hos kunden, akademia, organisasjonsliv og næringsliv. Det har vært gøy å se hvordan Ocean-selskapene Neue Design Studio, TBA og Los&Co har jobbet sammen om et så viktig oppdrag, sier Fosseidbråten til Kampanje.

Los & Co har jobbet med Innovasjon Norge i flere år, men byrågruppen vant i fjor en helt ny kontrakt som sikret selskapet et vidt spekter av oppgaver knyttet til «Merkevaren Norge».

Da Kampanje omtalte byråkonkurransen i fjor sommer ble verdien på den nye kontrakten anslått til opp mot 80 millioner kroner. Utlysningen den gang vekket reaksjoner fra blant andre næringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, som reagerte på pengebruken og mente det vitnet «om en manglende forståelse av oppdraget.»

Les også: Vil bygge nytt «inspirasjonsunivers» - frister byråene med 80 millioner

Også bruken av ordet «inspirasjonsunivers» ble kritisert, en kritikk Innovasjon Norge senere tok til seg.

- Inspirasjonsunivers var et uheldig ord. Oppdraget vi snakker om er å få økt eksport gjennom at norske bedrifter tar en posisjon i det internasjonale markedet. Norsk næringsliv har kanskje ikke vært gode nok på merkevarebygging. Det har vi fått i oppdrag å gjøre noe med, og det er det selve denne avtalen handler om, sa kommunikasjonsrådgiver Kjetil Svorkmo Bergman i fjor sommer.

Selv om Los & Co har hatt kunden helt tilbake til 2019 måtte byrået likevel ut i en «full pitsj» der de danket ut et vidt spekter av byråer, i tillegg til konsulenthus som Capgemini og Ernst & Young.

Les også: Oceans skal lage Innovasjon Norges «inspirasjonsunivers»: - En veldig viktig kunde

Norgesslogo:

Made in Norway er et registrert og beskyttet varemerke for norske produkter som eksporteres til utlandet. Dette er logoen. Foto: Innovasjon Norge

- Handler om å posisjonere noe unikt

Opphavsmerket skal gi sterke og tydelige assosiasjoner til Norge, men grunnet et strengt regelverk kan ikke logoen speile det norske flagget.

- Det er et ganske strengt når det gjelder å bruke et flagg i et merke. I hvert fall hvis det skal registreres og beskyttes. Det utelukker korset og de fire kvadratene, opplyser Brady.

Made in Norway har derfor måtte nøye seg med å ta utgangspunkt i det norske flagget, akkurat slik som varemerket «Nyt Norge», som er det offisielle opprinnelsesmerket for norsk mat og drikke. 

- Vi har assosiasjonstestet opphavsmerket som for flere minner om en medalje og et utropstegn. Dette ga umiddelbart positive assosiasjoner og derfor falt valget på denne utgaven. Også ligger designet så tett opp mot det norske flagget som mulig innenfor de rammene som er tillatt for at «Made in Norway» kunne bli registrert som et varemerke.  

I første omgang skal opphavsmerket pilot-testes i Norge. 

- Det viktigste er å få folk til å bruke merket her hjemme. Vi kommer til å bruke alle kanaler og verktøy som vi har tilgjengelig samtidig som vi må legge en tydelig strategi for å markedsføre varemerket utenlands.  

Opphavsmerket er en del av eksportreformen «Hele Norge eksporterer», som handler om at Norge skal øke landets eksport, som ikke er olje og gass med 50 prosent innen 2030.

- Jo flere vi får med, jo bedre blir det. Det er bedriftene som bærer dette merket på brystet som blir de viktigste markedsførerne av merkevaren Norge, sier Brady. 

Hun sikter til bedriftenes markedsførings- og posisjoneringsarbeid med opphavsmerket. 

- Jeg tror det handler om å klare å posisjonere noe unikt og legge hele den norske folkesjela inn i arbeidet. Noen merkevarer er allerede gode på dette - men jeg håper flere norske bedrifter kan bli enda bedre på dette. Made in Norway er et varemerke som kan hjelpe bedrifter til å bli mer bevisst på hvilke verdier de kan bruke i markedsføringen sin, og det er en stor fordel, sier hun.

Made in Norway:

Tidligere SDG-sjef og i dag leder for Merkevaren Norge-prosjektet i Innovasjon Norge, Anne Marie Brady, er den som skal jobbe med den nye logoen. Foto: Anette Johansen-Desjardin.

- Med en viss ærefrykt

Det er flere land å se til for inspirasjon. Et land som har hatt en slik ordning med flere utvidelser er New Zealand. 

- De har hatt et nasjonalt opphavsmerke i 30 år og har bygget trinn på trinn og utviklet flere varemerker. Det kan godt være at Norge skal gå den samme veien, men akkurat nå skal vi konsentrere oss om å etablere Made in Norway, forteller Brady i Innovasjon Norge.

Hun leder merkevareprosjektet «Merkevaren Norge» som helt siden etableringen har jobbet for å posisjonere Norge og norske bedrifter. Hun har vært sentral i utviklingen av opphavsmerket, og er godt fornøyd med sluttresultatet. 

- Det er med en viss ærefrykt vi tar fatt på det norske flagget, men jeg synes det har blitt veldig fint. Dette merket er viktig for Norges merkevarebygging i fremtiden. Vi snakker jo om italiensk mote, colombiansk kaffe og dansk design. Det er nettopp fordi man forbinder disse landene med noe mer. 

- Slik merkevarebygging tar tid å bygge, det er ikke et «over-natten-prosjekt», men nå er vi i gang. Først og fremst håper jeg at folk tenker på Norge når de ser dette merket, i tillegg til å tenke at merket står for kvalitet, ansvarlighet og bærekraft. 

 

Slik blir den nye Made in Norway-logoen – designbyrået kaller det «en drømmeoppgave»