Try får napp igjen – danker ut 24 byråer og drar i land ny millionkontrakt

Lykkes med å forsvare kontrakten med Norges sjømatråd - og sikrer seg minimum tre nye år.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Etter tolv års samarbeid måtte Try i fjor høst nullstille seg og kjempe på lik linje med en rekke andre byråer da Norges sjømatråd inviterte til byråkonkurranse og satte markedskontoen i spill.

Hele 24 byråer viste interesse og møtte opp for å knive om storfangsten. I siste runde var det etter det Kampanje kjenner til, fem byråer det sto mellom før Try trakk det lengste strået.

- I offentlige anbud er det ofte mange konkurrenter i tillegg til at det alltid er tøft å forsvare kontrakter med kunder man har hatt lenge, sier Sven Jensen i Try, til Kampanje.

Les mer: Norsk gladlaks stikker av med reklamepris i Sør-Korea

- Har fortsatt mye å bidra med

Historien mellom Norges sjømatråd og Try strekker seg tilbake til 2011 da Sjømatrådet het «Eksportutvalget for fisk». Jensen forteller at de la inn et ekstra gir for å sikre forlengelse av kontrakten.

- Når man har jobbet sammen i lang tid er det positivt at man har en historikk, men det negative kan være at kunden ønsker å prøve noe nytt. Derfor trommet vi sammen et tverrfaglig lag i Try-huset som har jobbet for å synliggjøre at vi fortsatt har mye å bidra med for Sjømatrådet. Noe vi heldigvis klarte, sier Jensen.

Kontrakten har en totalverdi på 10 millioner kroner.

- Ikke minst er det en veldig morsom kommunikasjonsoppgave og viktig for folkehelsa - at folk spiser mer fisk og sjømat.

- Etter vår vurdering levert det beste tilbudet

24 konkurrenter ble til fem i det som omtales som en «skarp» konkurranse.

- Det har vært en omfattende konkurranse mellom byråene med flere meget dyktige tilbydere. Try har etter vår vurdering levert det beste tilbudet som totalt sett fikk høyest score, sier Agnete Bell som er manager Norge i Norges sjømatråd.

Kampanje erfarer at det til slutt sto mellom Pol, Atyp, Morgenstern og Pulse, i tillegg til Try. Avtalen innebærer å levere et bredt spekter av markedsaktiviteter for Sjømatrådet i Norge - både strategiske og kreative tjenester. Blant annet skal det utvikles grafisk design, kommunikasjonsplattform, ulike kreative konsepter, i tillegg til visuell identitet og produksjon av uttak til digitale- og sosiale medier.

- Det var en god sammenheng mellom Norges sjømatråds nasjonale ambisjoner og leveransene som Try kan tilby. De viser god forståelse for oppgavene som vi står overfor, og Try tilbyr et bredt spekter av kompetansetjenester som er relevante for oss, sier Bell.

Avtalen gjelder altså for markedsaktiviteter i Norge. Markedsføringskontoen av norsk sjømat i utlandet havnet i fjor hos Los & Co etter 12 år hos Try.

Les også: Norges sjømatråd med prisblemme i nytt reklameanbud: - En liten glipp

- En fjær i hatten

Try satte hele huset i sving for å forsvare kontrakten. Teamet som sikret den nye avtalen var kreatørene Kenneth Lamond, Even Moseng, Torkel Skjolden, Marcus Hassel, planner Elisabeth Søråsen, prosjektleder Mette Lange, rådgiver Sven Jensen og designer Mats Mæland. I tillegg til kreativ leder Lars Joachim Grimstad og digital rådgiver Oda Brekke.

I løpet av desember kom beskjeden om at Norges sjømatråd fortsetter med Try.

- Dette er virkelig en fjær i hatten for oss og et samarbeid som vi er usedvanlig stolte av å kunne fornye. Ikke bare fordi det var en tøff og omfattende byråkonkurranse, men også fordi Norges sjømatråd er en premissgiver for å kunne påvirke folks kosthold i en positiv retning, sier Jensen.

Gjennom tolv år har mannskapet som har jobbet med Sjømatrådet endret seg, men fortsatt er oppgaven like utfordrende og spennende.

- Vi må hele tiden tilpasse kommunikasjonen for å treffe målgruppen, som i dette tilfellet hovedsakelig er familier med hjemmeboende barn og nyetablerte. Vi ser at mange vil spise mer fisk og sjømat, men ikke får det helt til.

- Det tar tid å endre vaner

Det handler om å snu trenden i folks vaner.

- Mange unge velger ofte matretter som kanskje oppfattes som enklere enn å lage en fiskerett, og sammen med Sjømatrådet ønsker vi å snu vanen og vise at det ikke behøver å være så vanskelig som man kanskje tror. Dette er en viktig og langsiktig utfordring fordi det tar tid å endre vaner, påpeker Jensen.

Et viktig verktøy blir derfor å bruke «byttetrikset».

- Mange unge tyr ofte til pizza, pasta og taco og inntrykket er at kylling og kjøttdeig er de foretrukne proteinene. På Godfisk, som vi pleier å omtale som fisk og sjømats Matprat, ønsker vi å vise at disse proteinene enkelt kan byttes ut med fisk og sjømat. Det er en utfordring som vi skal jobbe for at flere for øynene opp for.

Byrået i Øvre Slottsgate har sikret seg en tre år lang avtale med mulighet for to år forlengelse og skal blant annet bidra med markedsaktiviteter for merkevaren Godfisk. Merkevaren retter seg mot forbrukerne og er en inspirasjonskilde med kunnskap om sjømat for å gjøre det enklere å velge fisk og skalldyr oftere.

Try får napp igjen – danker ut 24 byråer og drar i land ny millionkontrakt