Reklamestudenter lar seg ikke skremme av nedgangstider: - Betyr bare at man må være virkelig god

Disse byråene står øverst på ønskelisten til avgangsstudentene på Fagskolen Kristiania.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Ferske funn fra bemanningsselskapet Teft og deres Bransjerapport, viser at 31 prosent av de ansatte i reklamebyråene vil bytte jobb. Det er nesten en dobling fra 16 prosent på ett år.

- Det er oppsiktsvekkende tall, sier Ole Janzso i Teft.

Les mer: Over dobbelt så mange reklamefolk vil bytte jobb: - Bekymret for rekrutteringen

Teft-rapporten avdekker også at kommunikasjonsnæringen samlet, ble lønnstaper i fjor, og for første gang i Bransjerapportens historie, havnet under lønnsveksten i Norge.

Men til tross for tøffere tider i reklamebransjen og et fjorår som ble farget av permitteringer, nedbemanninger og konkurser – lar likevel ikke reklamestudentene på Fagskolen Kristiania seg skremme.

- Det virker som en morsom bransje der man får utløp for kreativitet – noe jeg tror mange trenger, sier Sigurd Eek Torrissen (21) til Kampanje.

Sammen med Ingeborg Arnkværn Dolven (24), Emilie Gresmo Johansen (23) og Narin Ibrahimi (24), går de alle i samme klasse og siste året på reklame og merkekommunikasjon på Fagskolen Kristiania.

Reklamestudentene følger bransjen tett og fikk med seg alle de mindre oppløftende nyhetene som bransjen sto for i fjor.

- Når man er midt i studiet og hører om konkurser og nedbemanning, så føles det jo litt skummelt. Men igjen så betyr det bare at hvis man skal lykkes og klare å få en fot innenfor, så må man være virkelig god, følger Eek Torrissen opp.

Et halvår før studieslutt ser han foreløpig for seg en karriere som tekstforfatter og/eller kreatør.

- Jeg synes det er veldig gøy å skrive. Vi lagde podkast for Riksantikvaren og fikk være med å skrive manuset og dykke ned i rare historier. Det var en oppgave jeg likte veldig godt.

Skal han plukke ut et sted han kunne tenke seg å jobbe akkurat nå, så går veien til Camilla Kim Kielland og Morgenstern.

Les mer: Historisk lønnssmell i medie- og reklamebransjen: - Har en kjempestor jobb foran seg

Ser til Kielland:

Sigurd Eek Torrissen studerer reklame og merkekommunikasjon på Fagskolen Kristiania. Han synes Morgenstern er et av de mest spennende byråene. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Jeg tror det er det første steget

Reklamestudentene er forberedt på at det kan bli utfordrende å få en fast jobb i bransjen etter studiene. De kjenner på at nåløyet er trangt og at det er mange om beinet, og at de kanskje ikke lander drømmejobben umiddelbart. Alle fire er enige om at det viktigste er ikke hvilken rolle de får, bare det er en fot innenfor bransjen.

- Da jeg begynte å studere så jeg for meg at jeg skulle rett inn i reklamebransjen, men etter halvannet år innser jeg at det heller kanskje er en markedsavdeling i en bedrift, som er veien å gå, sier Ingeborg Arnkværn Dolven (24), til Kampanje.

Arnkværn Dolven har allerede en bachelor i kultur og kommunikasjon.

- Uansett hva som skjer så vet jeg i hvert fall at jeg har lyst til å jobbe innenfor kommunikasjon.

Kan hun velge helt fritt, så står både Anorak og Pol, øverst på ønskelisten.

Snart praksis:

Ingeborg Arnkværn Dolven har Anorak og Pol på sin ønskeliste. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Ingen som viste interesse for meg

Emilie Gresmo Johansen (23) fullførte en bachelor i kreativ markedskommunikasjon før hun begynte på fagstudiet.

- Da jeg begynte på den bacheloren tenkte jeg at den skulle få meg inn i reklamebransjen, sier hun til Kampanje.

- Jeg følte at jeg kunne veldig mye forskjellig, men det var ingen som viste interesse for meg. 

Derfor gikk turen videre til studiet i dag og reklameklassen på Kristiania. Også hun er sulten på å jobbe i byrå og trekker frem Anorak og NORD DDB som byråer hun synes virker spennende.

- Også liker jeg Tante Randi. De er ordentlige historiefortellere med et glimt i øyet, og vi satt igjen med et veldig positivt inntrykk etter mappevisning hos dem, forteller Gresmo Johansen.

Klar for praksis:

Emilie Gresmo Johansen kunne tenke seg praksis hos Anorak, NORD DDB eller Tante Randi. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Det har gitt oss mer optimisme

For øyeblikket kjemper reklamestudentene om å skaffe seg praksisplass. Dette er noe de må jobbe for på egenhånd. Selv uten garantier for en jobberfaring, har byråmøtene vært et lyspunkt og positive opplevelser for studentene.

- Ut ifra det jeg leser så har det vært et vanskelig fjorår som var preget av nedgangstider og KI. Det er også noe vi har snakket om i undervisningen sammen med læreren vår. Derfor har det vært veldig oppløftende å dra rundt på mappevisninger.

Alle har laget egne mapper med arbeider de har gjort, som de pitcher rundt hos byråene, i håp om en praksisplass.

- Alle vi har møtt har vært så imøtekommende og vi merker at det er interesse for nyutdannede. Det har gitt oss en god dose optimisme, avslutter Gresmo Johansen.  

- Det hender jo at jeg tenker at jeg burde blitt sykepleier

Narin Ibrahimi (24) har samme bachelor som Gresmo Johansen i kreativ markedskommunikasjon. Før hun begynte studiene var hun forberedt på at det kunne bli vanskelig.

- Jeg tror alle som vil inn i en kreativ bransje – spesielt reklamebransjen, er forberedt på at det er en bransje der man kanskje må jobbe ekstra hardt. Så mine tanker rundt reklamebransjen har egentlig ikke endret seg mye, selv etter et hardt 2023, sier Ibrahimi til Kampanje.

Men noen måneder før jobbjakten begynner, for fullt kjenner hun på noen flere bekymringer.

- Det føles litt skumlere nå med tanke på at stipendet snart tar slutt og man bare må håpe at man lander en jobb så man klarer seg.

Hun mener reklamestudenter er modige.

- Man er nødt til å ha en drive og en motivasjon for å komme seg gjennom det lille nåløyet. Det hender jo at jeg tenker at jeg burde blitt sykepleier eller noe annet «tryggere», særlig i nedgangstider hvor motivasjonen kan dabbe av litt, men samtidig så er det jo en del av gamet.

Tidligere drømte hun om å jobbe i de største byråene, men i løpet av studietiden har hun blitt bedre kjent med flere byråer og folk som brenner for jobben sin.

- Nå tenker jeg at det kunne vært gøy å prøve seg i litt mindre byråer. Der får man kanskje litt mer kreativ frihet og flere arbeidsoppgaver. Jeg liker veldig godt Tante Randi og NORD DDB, også er jeg veldig åpen for byråer man kanskje ikke har hørt om. Det viktigste tror jeg uansett er kjemi.

 

Vil til reklamebransjen:

Narin Ibrahimi har også Tante Randi og NORD DDB på ønskelisten. Foto: Anette Johansen-Desjardin

Reklamestudenter lar seg ikke skremme av nedgangstider: - Betyr bare at man må være virkelig god