Snapchats norske reklamesalg skyter fart -  se ferske tall og nye anslag her

Forhandlingsdirektør tror Snapchats omsetning vil mer enn doble seg.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Saken er oppdatert med nye kommentarer fra Snapchat i bunnen av saken.

Allerede i 2016 etablerte Snapchats moderselskap Snap et norsk kontor, men det var først i andre halvår i 2017 at Snap Norway fikk sin første sjef i Steffen Rabben, som ble hentet fra Google Norge.

Nå har Snap Norway sendt inn regnskapstall til Brønnøysundregistrene og de viser en beskjeden omsetning på 2,4 millioner kroner i 2017. Resultat før skatt endte på 170.773 kroner. Samtidig leverer Snapchat sitt første bidrag til den norske statskassen; 34.909 kroner.

- Vi merker at flere og flere annonsører oppdager verdien av Snapchat, og bruker oss aktivt for å nå sine forretningsmål. Som følge av dette så ser vi en fin vekst, hvor vi blant annet har utvidet med én person til for å i større grad kunne møte den økende etterspørselen, sier Snapchats norske salgssjef Steffen Rabben til Kampanje.

Snap Norway utbetalte 1,5 millioner kroner i lønninger, arbeidsgiveravgift og pensjonskostnader fordelt på to ansatte. 

Tror omsetningen er seks ganger så høy

Resultatet forteller bare halve sannheten om aktiviteten til Snapchat i Norge, eller nærmere bestemt én sjettedel, ifølge forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i mediebyrågruppen GroupM. I likhet med Facebook og Google, fakturerer Snapchat mesteparten av kundene fra sine internasjonale selskaper og derfor kommer langt fra hele aktiviteten til syne i regnskapstallene til de norske avdelingene.

Thalberg anslår at Snapchat hadde en faktisk omsetning på cirka 15 millioner kroner i Norge i fjor.

- Det er ikke mye ennå, men de vokser kraftig, sier Thalberg til Kampanje.

Mesteparten av omsetningen kom i andre halvår.

- Det skyldes at de har ansatt mennesker i Norge som er ute og selger produktene. Det er ekstremt viktig, fordi Snapchat er annerledes enn andre mediekanaler. Det er ikke bare å sende en bestilling, det er en annen måte å jobbe på. Men bruken er der og det er et enormt potensial. Vi har etter hvert mange gode caser med våre annonsører, sier Thalberg.

Han tror omsetningen kan vil doble seg, og vel så det, i 2018.

- I år vil jeg tro de omsetter for 40 millioner kroner.

Anslår kraftig vekst:

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM anslår at Snapchat henter ut 40 millioner kroner fra det norske reklamemarkedet i 2018. Det er beskjedne tall sammenlignet med storebrødrene Facebook og Google, men likevel en kraftig vekst.

- Har vært en bra vekst

Også forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i mediebyrågruppen Dentsu-Aegis trekker frem Snapchat som en vekstvinner, selv om de kommer fra lave tall.

- Mitt inntrykk er at det har vært bra vekst i omsetningen på Snapchat gjennom første halvår, sier Eide-Fredriksen til Kampanje.

- Snapchat nevnes ofte i samme åndedrag som Facebook og Google, men omsetningsmessig kan de vel neppe måle seg?

- Omsetningsmessig er Snapchat en mygg i forhold til Facebook og Google, men de kommer med nye produkter månedlig og prøver ut nye løsninger, og jeg legger merke til at mange annonsører tester dette ut.

Snapchat-bruken vokser fortsatt, og det er særlig de yngste brukerne som har lagt sin elsk på appen. Kantar Medias Interbuss-undersøkelse for andre kvartal i år, som ble gjennomført i juni, viser at 54 prosent av befolkningen bruker Snapchat daglig. I gruppen 15 til 29 år er den daglige bruken på skyhøye 87 prosent, bare to prosentpoeng bak Facebook.

Langt opp til Google og Facebook

Til sammenligning betalte Google Norge en skatt på litt over tre millioner kroner på en omsetning på 135,9 millioner kroner i 2017. Det er milevis unna den omsetningen selskapet anslagsvis har i Norge, på mellom tre og fire milliarder kroner.

Les mer: Google-underskudd i Norge - betaler «bare» tre milloner i skatt

Fjorårets tall for Facebook Norge er ikke klare, men i 2016 skjøt Facebooks norske avdeling inn 468.586 kroner i statskassa på en omsetning på 13 millioner kroner. Samtidig anslås Facebook å hente ut mer enn to milliarder kroner fra det norske annonsemarkedet.

Les mer: Betaler 468.586 i skatt i Norge - «Sørgelig», sier Schibsted-eier

De norske Facebook- og Google-sjefene betaler faktisk mer i skatt enn selskapene selv i Norge.

Les mer: Toppsjefene i Facebook og Google betaler mer skatt enn selskapene selv

Snapchat: - Vil være transparente

Snapchat sier i en generell uttalelse til Kampanje at de ønsker drive virksomheten på en transparent måte og at målsetningen er å betale skatt i de landene der de har en tilstedeværelse og har fortjeneste.

De sier videre at de som et ungt selskap, som først etablerte sin internasjonale salgsvirksomhet sent i 2015, fortsatt er i prosess med å bygge en infrastruktur som gjør det mulig å fakturere kunder lokalt i de landene der de har egne kontorer. Foreløpig gjøres dette i Storbritannia, Frankrike og Australia. 

- Vi vil fortsette å legge til land på denne listen etter hvert som vi bygger virksomheten vår. Vi fakturerer per dags dato ikke inntekter fra Snap Norway lokalt. Det godtgjøres for sine salgs- og markedsføringstjenester på kostnadsbasis, heter det i uttalelsen fra Snapchat.

Snapchats norske reklamesalg skyter fart -  se ferske tall og nye anslag her