Kunder flyttet reklamekontoer ut av Norge - ga resultatfall for Mediacom

Men Group M-byrået Wavemaker vokste i fjor. Se tallene for byråene her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman Journalist

Når regnskapet gjøres opp for 2018, kan byrået se tilbake på et år med mange endringer. Byråleder Britt Skjeppestad startet i byrået i juni i fjor, og overtok da et byrå som hadde gått gjennom mye.

- Det har utvilsomt vært en krevende tid for Mediacom etter at deres lengesittende leder gikk bort. Det gjør noe med hele selskapet. Men mest imponerende er det at man har klart å holde på posisjonen sin samtidig som man har startet selskapets største omorganisering på veldig mange år. At man har initiert og startet opp en så stor organisatorisk omveltning i en såpass krevende tid synes jeg sier fryktelig mye om den kraften som finnes her. Det er helt nydelig å føle på, uttalte Skjeppestad til Kampanje da 2017-tallene var klare.

For 2018 viser tallene at omsetningen falt seks prosent til én milliard kroner. Byråinntekten endte på 107 millioner kroner, noe som er en nedgang på sju prosent. Resultat før skatt faller ti prosent fra 9,8 millioner kroner i 2017 til 8,8 millioner kroner. Se alle tallene lenger ned i denne saken.

- Føles det litt urettferdig å skulle forsvare tall som du bare delvis har hatt ansvaret for?

- Nei, det føles ikke urettferdig. Tallene er som de er, og vårt fokus det siste året har vært å få på plass et enda bedre fundament for lønnsom vekst fremover. Vi har et solid utgangspunkt med kompetente og erfarne MediaCom-ere og en solid kundeportefølje som er godt fornøyd med jobben vi gjør og verdiene vi skaper, sier Skjeppestad til Kampanje.

I årsberetningen heter det at resultatnedgangen skyldes «endringer i kundemassen», noe Skjeppestad forklarer slik;

- 2018 var et stabilt år for Mediacom i forhold til kundeporteføljen. Vi fikk fornyet tillit fra flere av våre kunder, men noen større globale kunder valgte å sentralisere kjøp utenfor Norge. Det gir seg utslag på resultatet til Mediacom i Norge, men ikke for Mediacom totalt, sier hun.

Les også: - Det har utvilsomt vært en krevende tid for Mediacom

Vårt fokus det siste året har vært å få på plass et enda bedre fundament for lønnsom vekst fremover. Britt Skjeppestad, Mediacom

- Godt rigget for fremtiden

Året startet med en skikkelig bursdagsfeiring for å feire byråets 25-årsdag.

- Har dere nå lagt bak dere alle «organisasjonsmessige endringer» slik at tallene bedres for 2019?

- Vi har lagt bak oss en større organisasjonsendring. Vi har et solid utgangspunkt med kompetente og erfarne MediaCom’ere og en solid kundeportefølje som er godt fornøyd med jobben vi gjør og verdiene vi skaper. Gjennom et enda tydeligere verdiforslag til våre kunder, en effektiv leveransemodell i bunn og et new biz arbeid tydelig på agendaen mener jeg vi er godt rigget for fremtiden, tror hun.

Totalt jobbet det 80 personer i byrået ved årsskiftet. Byrået består av mediebyrået Mediacom samt datterselskapet Mediaplus.

Les også: Har vært med fra starten i Mediacom: - Vi måtte vise at vi dugde og begynte på null

Det ga oss ny energi å fusjonere Maxus og Mec. Cathrine Hagen, Wavemaker

Pilene til værs i Wavemaker

Også Group M-byrået Wavemaker har avsluttet sitt 2018-regnskap. Her peker tallene til værs.

I 2017 ble det kjent at WPP slo sammen de to minste mediebyråene i konsernet; Maxus og Mec til ett – under navnet Wavemaker. I Norge ble tidligere Mec-sjef Cathrine Hagen valgt til å lede det nyfusjonerte byrået.

Når Kampanje får Hagen på tråden fra Sorrento i Italia, er det en gledesstrålende byråleder som kan kommentere 2018-tallene.

- Vi er kjempefornøyde med 2018 – Wavemaker har fått en veldig god start. Det ga oss ny energi å fusjonere Maxus og Mec, sier hun.

Hagen mener fusjonen også førte til flere kunder.

- Vi føler at vi snakker med markedet på en helt annen måte. Det har ledet til nye kunder, og vi har også hatt en vekst hos eksisterende kunder.

- Så det ble virkelig en boost?

- Ja, det ble det virkelig. I første omgang handlet jo dette om at man globalt hadde gjort et godt forarbeide og laget en god plattform for Wavemaker. Den plattformen fungerer godt globalt, men også her i Norge blir måten vi kommuniserer på, og de produktene og tjenestene vi tilbyr, godt mottatt av kundene, sier hun.

- Og hvordan er farten inn i 2019?

- Året har startet like godt som 2018 sluttet. Vi har god tilvekst av nye kunder, så det kommer nok en pressemelding fra oss om ikke lenge. Vi vil fortsette veksten og det er vi veldig fornøyd med. Vi er en glad gjeng i Kongens gate, avslutter hun.

Her er alle tallene til Mediacom og Wavemaker for 2018:

Mediacom 2018 2017 Endring i %
Omsetning 1037 1102 -6
Byråinntekt 107 115 -7
Driftsresultat 8,9 10,1 -12
Resultat før skatt 8,8 9,8 -10

Alle tall i MNOK.

Wavemaker 2018 2017 Endring i %
Omsetning 536 310 73
Byråinntekt 60,2 36,5 65
Driftsresultat 3,2 0,44 627
Resultat før skatt 3,9 0, 55 609

Alle tall i MNOK.

Kunder flyttet reklamekontoer ut av Norge - ga resultatfall for Mediacom