Feelgood mister store humorsuksesser: - Opplever et skifte

Monday-konsernets humorlokomotiv tjener mer penger i 2022, men nå må de klare seg uten flere av sine lengstlevende suksesser.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Nafisa Zaheer Journalist

Stina Greaker har ikke hatt lang tid i sjefsstolen i Monday Norge, men kan som ny sjef presentere tallene for 2022. De viser at flere av selskapene i gruppen er er i god driv.

Monday Norge består av produksjonsselskapene Feelgood Scene Film & TV, Teddy TV, Monday Scripted, Monday Sport og morselskapet Monday Production. 

- Vår strategi er å bli eksperter på ulike sjangere gjennom de ulike selskapene. Den strategien dyrker vi videre, sier Greaker.

Feelgood Scene Film & TV er fremdeles lokomotivet i Monday Norge med en omsetning på 87 millioner kroner og et resultat før skatt på 4,7 millioner kroner.

Selskapet står blant annet bak humorsuksesser som «Neste sommer», «Thomas Giertsen: Helt perfekt» og «Hvite gutter».

Omsetningen har gått ned 13,1 millioner kroner fra i fjor, men resultatet har styrket seg med 3,4 millioner kroner.

- Det vil alltid være naturlige svingninger i omsetningen fra år til år, avhengig av hvilke serier vi produserer hvert år for forskjellige kanaler, sier Hallvard Berby, som er daglig leder i selskapet.

I 2022 produserte ikke selskapet «Helt perfekt» eller en full sesong av «Hvite gutter». At resultatet likevel vokser, forklarer han slik:

- Produksjonene er omtrent like lønnsomme som tidligere, men det har vært endringer i organisasjonen som også påvirker resultatet, samt noen gode internasjonale salg av seriene våre.

Her ser du regnskapstallene til Feelgood Scene Film og TV for 2022. Alle tall i MNOK.Tjener mer på TV-humor

Feelgood Scene Film og TV 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 87,1 100,2 - 13,1
Driftsresultat 4,6 2,1 + 119,0
Resultat før skatt 7,3 3,8 + 92,1

- Må komme opp med nye prosjekter

Monday-selskapene utvikler de aller fleste av prosjektene sine selv.

- Vi sitter ikke på store formatkataloger og må finne på alt selv. Det er hard jobbing, sier Greaker.

Til sammen eier Monday Media 13 selskaper i Danmark, Norge, Finland og Nederland. De er imidlertid langt mindre enn konkurrenter som Fremantle og Banijay. 

- Vi har ingen store internasjonale eiere, som de fleste andre selskapene i Norge. Sånn sett er vi en utfordrer. Det trives vi med.

Fremover må Monday legge ekstra mye ressurser i idéutvikling. Flere av deres lengstlevende konsepter, som «Helt perfekt», «Hvite gutter» og «Basic Bitch», hadde sine siste episoder på hos TVNorge-eier Warner Bros. Discovery enten i år eller i fjor. 

- Vi opplever et skifte nå hvor mange av komidramaene vi har hatt lenge avsluttes, så vi må komme opp med nye prosjekter. Det er et mellomår for Feelgood, sier Greaker.

Hun har tro på at «Neste sommer», som neste år vil feire ti år på lufta, lever videre.

- Det har vært en liten pause for «Neste sommer» nå, men jeg har tro på at vi skal få den opp igjen.

Ifølge Feelgood-sjef Hallvard Berby vil dette gi utslag på resultatet i 2023.

- Akkurat nå ser det ut til at vi lander på et noe lavere resultat i 2023 enn 2022 da vi har brukt en del resurser på å få opp nye prosjekter. Til gjengjeld er vi mer optimistiske for 2024, sier han.

- Prosessene tar lengre tid

Tidligere Rubicon-sjef Lasse Hallberg fikk i 2015 jobben med å lede den norske virksomheten til danske Monday. Under Hallbergs ledelse har Monday-konsernet kjøpt opp en rekke norske TV- og underholdningsselskaper som Teddy TV, Feelgood Film & TV og Istage Entertainment.

I juni ble den nye ledelsen i Monday Norge offentliggjort. Da ble det kjent at Lasse Hallberg slutter i selskapet og at Stina Greaker overtar det administrative ansvaret for hele gruppen, samtidig som hun skal lede produksjonene som ligger i morselskapet Monday Production.

Dette er ikke det største produksjonsselskapet i gruppen, men hadde i 2022 en omsetning på 30,6 millioner kroner og et underskudd på 5,3 millioner kroner for skatt. Resultatmessig er dette en forbedring fra 2021, da underskuddet var på 7,4 millioner kroner. 

- Vi ser altså en positiv utvikling og jobber kontinuerlig for å bedre resultatene, sier Greaker.

Monday Production står blant annet bak «Nøtt eller sannhet» for Dagbladet TV og podkasten «Hvordan møttes dere for NRK». Ifølge årsberetningen opplevde selskapet i fjor at flere nye produksjoner ble utsatt.

- Vi opplever at prosessene tar lengre tid enn tidligere. Nå tar det minst to år fra man har en idé til et komidrama før det eventuelt realiseres. Det er et større krav om kvalitetssikring hos publiseringsplattformen før de bestiller prosjekter, sier Greaker.

Det krever økte investeringer fra produksjonsselskapene.

- Vi må investere mer i utviklingsfasen av prosjekter enn det vi var nødt til å gjøre for noen år siden.

Her kan du se regnskapstallene til Monday Productions for 2022. Alle tall i MNOK.Mindre underskudd i Monday Productions

Monday Productions 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 30,6 23,6 + 29,6
Driftsresultat - 2,6 - 4,4 -
Resultat før skatt - 5,3 - 7,4 -

- Tror det får konsekvenser for oss

Alle de nevnte Feelgood-seriene har vært å se på Warner Bros. Discoverys plattformer. Feelgood har i tillegg levert «Krypto Kings» til TV 2 og skal for tiden være i gang med et nytt humorkonsept for NRK. Enn så lenge har ikke kriserammede Viaplay vært en stor kunde for selskapet. 

Tidligere i sommer ble det kjent at Viaplay Group skal kutte hvert fjerde årsverk og redusere satsingen på nordiske dramaproduksjoner betraktelig.

- Hvordan tolker du det som nå skjer i Viaplay. Er det positivt eller negativt for Monday?

- Det er vanskelig å si. Det er klart at det har vært en stor dramasatsing i Viaplay som ikke vi har vært med på. Vi stiller oss avventende, men det er få kunder i Norge og når en av dem får en såpass dramatisk nedbemanning, vil jeg tro det også vil få konsekvenser for oss, sier Greaker.

Les mer: NFI-sjef: - Ringvirkningene av Viaplay-kollapsen kan bli store

Her ser du regnskapstallene til Teddy TV for 2022. Alle tall i MNOK.Omsetningsvekst for Petter Uteligger-produsent

Teddy TV 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 32,2 25,7 + 25,3
Driftsresultat 1,4 1,6 - 12,5
Resultat før skatt 1,3 1,5 - 13,3

Feelgood mister store humorsuksesser: - Opplever et skifte