Jobbet 16 år i Flytoget – i dag feide hun på ny Vy av (jern)banen

Åpner for byråkonkurranse til høsten etter å ha vunnet kampen om en rekke togstrekninger i Norge.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Jernbanedirektoratet besluttet i dag at trafikkavtalen for togtilbudet på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen skal tildeles SJ Norge. Der sitter kommersiell direktør Lena Angela Nesteby som endelig kan juble sammen med en håndfull norske kollegaer.

- Vi er jo ikke mer en to-tre stykker på kontoret i Oslo så selv om stemningen i dag er god på kontoret var nok jubelen høyere i Sverige. Men nå blir det gøy å få litt flere kollegaer på kontoret her, sier Nesteby til Kampanje.

Etter å ha konkurrert om Sørlandsbanen og tapt i fjor høst, var det i dag SJ sin tur da det svenske selskapet feide konkurrenten Vy av banen i finalen. Kampen om kontrakten sto i sluttfasen mellom SJ Norge og Vy Tog, og det var tett og jevnt heter det i en melding fra Jernbanedirektoratet. Selv om Vy leverte bedre på «kvalitet» og «oppdragsforståelse», var SJ Norge «klart best» på pris.

- Kan du avsløre litt hva de tenker på hovedkontoret i Sverige når de slår nordmenn på egen hjemmebane i Norge? 

- Svenskene er nok litt ekstra opptatt av å slå nordmenn og kanskje særlig etter alt som har skjer skisporet, sier Nesteby. 

Jobbet med anbudet:

Lena Angela Nesteby meldte overgang fra Flytoget til SJ Norge for å jobbe med anbudene til de konkurranseutsatte strekningene på den norske jernbanen. I dag gikk det svenske selskapet seirende ut av konkurransen.

Slo Vy på pris

Sammen med direktør Thomas Silbersky fra SJ fikk hun på en pressekonferanse i dag beskjed om at det svenske jernbaneselskapet hadde gått seirende ut av anbudsprosessen. Det skjedde etter å ha konkurrert om Sørlandsbanen og tapt i fjor høst. Men i dag var det altså SJ sin tur da det svenske selskapet feide konkurrenten Vy av banen i finalen.  

- Vi er glade for at det også for denne trafikkpakken var sterk og god konkurranse, selv om antall tilbydere var færre enn i pakke 1. Når vi nå inngår kontrakt med SJ, får vi en leverandør som allerede trafikkerer i Norge og som er kjent med nordiske trafikkforhold. Vi er sikre på at de vil levere et sikkert og kvalitetsmessig godt tilbud til de reisende, og prisen staten betaler for tilbudet vil gå betydelig ned, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik.

Ifølge E24, vil Jernbanedirektoratet betale én femtedel i vederlag til SJ, sammenlignet med hva de betaler for togstrekningen i dag. SJ fikk tilslag på sitt tilbud om 1,24 milliarder i vederlag for oppdraget. Vy foreslo et vederlag på 1,59 milliarder kroner, altså 28 prosent mer enn det SJ gjorde.

- Det er først og fremst på prisen vi ser forskjellen. Det er en ekstremt stor prisforskjell, sa jernbanedirektør Slotsvik til E24 tidligere i dag.

Kontrakten skal ha en varighet på inntil 10 og et halvt år, og løper fra juni 2020.

Ting kommer til å gå veldig fort frem til overtagelse neste sommer så får vi se litt hvordan vi gjør det med tanke på å kjøpe enten fullservice eller bruke noen stordriftsfordeler fra Sverige Lena A. Nesteby, SJ Norge

- Skal bygge en norsk organisasjon

Lena A. Nesteby kjenner godt til hva det vil si å jobbe på skinner etter 16 år i Flytoget. Der sluttet hun for et drøyt år siden og meldte i stedet overgang til SJ hvor hun skulle jobbe med anbudskonkurransene i Norge.

- De andre slo oss på pris sist, men denne gangen var det vi som leverte det beste anbudet, sier Nesteby.

- Hvorfor er Norge interessant for SJ?

- Det er mange interessante togstrekninger i Norge for SJ og det er nå en gang slik at hvis du ikke er med å konkurrerer om strekninger så kan du en dag stå uten en strekning å drifte. For SJ som har en nordisk visjon ønsker man å delta i konkurranseutlysningene som nå kommer både i Norge, Danmark og Finland i tillegg til Sverige/Danmark der vi nylig også vant en stor kontrakt.

Hun sier det for SJ ikke er det viktigste å delta på mest mulig, men «være med å konkurrere på de pakkene som vi vet vi kan levere på».  Når SJ skal ta over de mange togstrekningene i Norge om ett års tid, blir det ikke første gang SJ kjører over norsk jord. Jernbaneselskapet opererer allerede på strekninger som Oslo-Stockholm, Halden-Göteborg og strekket som kjører til Narvik fra svensk side.

- Vi har med andre ord noe norsk virksomhet, men har ikke en norsk organisasjon og det er det vi nå skal bygge opp, sier hun.

Åpner for byråkonkurranse til høsten

Med seieren i anbudskonkurransen i dag så ligger det til grunn en virksomhetsoverdragelse der ansatte vil bli overført til SJ.

- Vi gleder oss over å få mange nye kollegaer fra Vy. Først og fremst dreier det seg som ombordpersonale, sier hun.

Når SJ Norge nå skal ta over kjente banestrekninger som Dovrebanen betyr det også at selskapet må bygge opp en ny merkevare på det norske markedet og jobbe med å markedsføre strekningene under det nye navnet.

- Det blir å bygge opp et nytt varemerke i Norge og vi kommer også til å dra veksler på den svenske merkevaren.

- Skal dere ha nytt reklamebyrå i Norge?

- Ting kommer til å gå veldig fort frem til overtagelse neste sommer så får vi se litt hvordan vi gjør det med tanke på å kjøpe enten fullservice eller bruke noen stordriftsfordeler fra Sverige, sier hun.

I Sverige jobber SJ med byråer som Pond og TBWA.

- Blir det en byråkonkurranse i Norge til høsten?

- Det kan det bli, men jeg vil ikke forskuttere noe.

Det er ikke første gang Nesteby konkurrerer med Vy. Som markeds- og kommunikasjonsdirektør i Flytoget konkurrerte hun i 16 år med NSB eller det som i dag heter Vy.

- Ja jeg sluttet for ett år siden i Flytoget for å jobbe med disse anbudene og vet fra tiden i Flytoget hvor viktig det er å bygge en god merkevare, sier hun.

- Vi er blitt bedre og mer effektive

Flytoget har i mange år vært en høyt verdsatt merkevare og alltid gjort bra i ulike kundetilfredshetsundersøkelser og omdømmeundersøkelser.  I anbudet som SJ i dag gikk seirende ut av er det også satt av en viss sum penger til kommunikasjon og markedsføring uten at selskapet ønsker å gå i detaljer på hvor store summer det er snakk om i anbudet.

- Det ligger en del forpliktelser og det er snakk om en god sum penger. Det er syv banestrekninger her så det skal vi ikke undervurdere.

- Det blir ingen konkurrenter på disse strekningene hva betyr det for markedsføringen tror du?

- Vi trenger ikke å bygge oss opp mot en konkurrent på skinner, men det vil jo være andre konkurrenter som bil og buss. Jeg tenker kanskje at det ikke blir så mye prismarkedsføring og mer merkevarebyggende, sier hun.

- Hva er forskjellen Vy og SJ som merkevare?

- Det åpenbare er at vi er svenske og de er norske, men det er også mange likheter. Vi er to selskaper med lang fartstid på opptil 160-170 år og som i mange år har operert i monopolmarkeder. Men her er det også en forskjell ettersom SJ har vært i et konkurranseutsatt markedet i 30 år allerede. Den prosessen som skjer i Norge nå har allerede funnet sted i Sverige og det har nok gjort SJ til et bedre og mer effektivt selskap som er bedre for kundene, sier hun. 

- Vy har ikke gått utover anbudsarbeidet

I mars ble det klart at NSB vil bruke 280 millioner kroner over fire år på nytt design og nytt navn. Med sitt nye navn, Vy, skulle togselskapet bli noe mer enn ett togselskap og samle både buss- og togvirksomheten i Norden under én og samme paraply.

Kommunikasjonssjef i Vy, Gina Scholz, avviser derimot at de har brukt for mye tid og energi på merkevareendringen, nå som det er klart at de taper sitt andre jernbaneanbud på rad.

- Nei, arbeidet med merkevare har ikke gått utover anbudsarbeidet vårt. Det er svært viktig for oss å jobbe godt på flere områder samtidig. Nå er det to pakker vi ikke har vunnet, og de utgjør rundt 15 prosent av antall togreiser hos Vy i Norge. Samtidig har vi flere bein å stå på, blant annet buss, bybil og reiselivsvirksomhet, sier hun til Kampanje.  

I oktober i fjor ble det klart at britiske Go Ahead vant Sørlandsbanen, og fra neste år er det SJ som skal drifte «Trafikkpakke Nord». I tillegg til Flytoget, vil Vy nå få flere konkurrenter å forholde seg til i Norge. 

Vil dere revurdere markedsføringen av Vy når det nå kommer så mange nye konkurrenter inn i markedet?

- Vi skal fortsatt kjøre togene mot nord ett år til. Den tiden skal vi bruke godt. Vi er opptatt at det skal være enkelt å reise kollektivt, med tog og buss, samt andre løsninger som tar de reisende hele veien fra dør til dør. Dette vil vi markedsføre der vi har gode tilbud til kundene. 

- Men vil flere konkurrenter ha noe å si for kommunikasjonen deres?

- Vi vil hele tiden følge med på hvordan andre aktører som skal kjøre tog i Norge, kommuniserer med kunder og omverdenen. Så blir det mye nytt og spennende, som også for betydning for oss.

Jobbet 16 år i Flytoget – i dag feide hun på ny Vy av (jern)banen