Mer fotballdrama for TV 2-sjefen - nå venter Telenor i kampen om tv-sporten

Etter bråket med Telia og Nent, må Olav T. Sandnes gjøre seg klar for en ny forhandlingsrunde med Telenor.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø Journalist

Denne uken ble det klart at TV 2 og Telia slipper å møtes i Oslo Tinghus, etter at de kom til et forlik omkring konflikten med CL-rettighetene, hvor TV 2 krevde rundt 40 millioner kroner fra Telia, for distribusjon av en av de aller gjeveste fotballturneringene Champions League gjennom Get. 

TV 2s krav var på ti kroner per husholdning i måneden for sine Champions League-kamper, i overkant av 40 millioner kroner i året. I tillegg ba TV 2 om 16 millioner kroner i erstatning for forsinket endring av plasseringen av TV 2s kanaler på kanallisten til Get.

Når Kampanje møter TV 2-sjef Olav T. Sandnes i Bjørvika dagen etter, har han følgende å si om den nylig avsluttede striden med Telia. 

- Jeg kan ikke si så mye mer enn det som allerede er sagt. Vi ville selvfølgelig unngå en rettsak, og da er forlik det beste vi kan få til sammen, sier han til Kampanje, om det som er TV 2s andre Champions League-strid på kort tid. 

I fjor høst ble det også uenighet med rettighetshaver Nent, som eier rettighetene til Champions League (CL) i Norden, og som videresolgte to kamper fra hver runde av turneringen til TV 2.

TV 2 fikk i avtalen rett til å vise noen av de beste kampene fra hver runde samtidig med to semifinaler og finalen. Det ble derimot uenighet mellom partene om hvordan avtalen skal forstås, nærmere bestemt hvor langt TV 2s eksklusivitet strekker seg.

I oktober fikk TV 2 derimot medhold i at TV3- og Viasat-eier, Nent-gruppen midlertidig må avstå fra å vise Champions League-kampene som går på TV 2 til kunder som har kjøpt tilgang til Viaplay gjennom distributørene Get, Canal Digital Satellitt og NextGenTel, i en rettskjennelse fra Oslo byfogdembete. 

Les også. TV 2 vokser mest i kampen om seerne - ny smell for Discovery og Nent

Tilfredse TV 2-sjefer:

TV 2-sjef Olav Sandnes og kanaldirektør Trygve Rønningen legger bak seg en vårsinnspurt med vekst takket være sin sportsatsing. - Mars og april er viktige, kommersielle måneder i tv-markedet, så da gjelder det å ha god fart, sa Trygve Rønningen til Kampanje. Foto: NTB Scanpix.

Champions League har gitt mersmak, og vi har et ønske om å sikre oss de beste sportsrettighetene. Olav T. Sandnes, TV 2-sjef

- Mer komplisert i dag

Olav T. Sandnes tror Champions League-uenighetene skyldes flere forhold, men blant annet at dagens forhandlinger er mer kompliserte enn tidligere. 

- I tillegg til den klassiske øvelsen med å fordele verdier, har dagens distribusjonsforhandlinger mye forretningsutvikling i seg, da vi har mer kompliserte modeller for samspill med distributørene. På toppen av dette lever vi i en tid hvor det er stor grad av usikkerhet og sammensmelting av verdikjeder i bransjen. Det gjør at man lurer på hva de andre aktørene gjør rundt neste hjørne. Når det er usikkerhet, behov for forretningsutvikling og å fordele verdier, er det nok mer komplisert å forhandle i dag enn det var før.

- Er det noe dere kunne gjort annerledes?

- Det er ikke helt unaturlig at det kommer momenter opp, hvor man enten er uenig i tolkning eller forståelse. De som later som at alt de gjør er helt perfekt, er ikke troverdige. Det er helt sikkert ting vi og våre motparter kunne gjort annerledes. Vi gjør det beste vi kan og som regel kommer vi til enighet. Det var vi også glad for denne gangen, svarer Sandnes. 

- Champions League har gitt mersmak

Tross uenighetene er Sandes godt fornøyd med å kunne tilby Champions League, noe ingen andre enn Viasat tidligere har gjort i Norge

Når Champions League har gått på TV 2s kanaler denne sesongen, har det likevel vært uten store aktører som Telenor og Altibox. Til sammen sitter de rundt halvparten av det norske tv-markedet. Om det har svidd for lønnsomheten, ønsker ikke Sandnes å kommentere.

Han understreker likevel at det har vært en veldig god erfaring, og han tror det blir lagt merke til at TV 2 har gjort mer ut av produktet enn det man får fra UEFA.

- Så har vi stor respekt for Nent-gruppen og Viasat sin dekning, de har forvaltet rettighetene på en god måte, og vi er fornøyd med å dele dem.

- Nent-sjefen sa nylig at Champions League-rettighetene skal reforhandles til høsten, kan det da være interessant å prøve seg på hele pakken?

- Champions League har gitt mersmak, og vi har et ønske om å sikre oss de beste sportsrettighetene. Du verken vinner eller får rettigheter, du leier dem, og da må du være bevisst på at man gjør det i en avgrenset periode. Om man kommer tilbake til en sportsredaksjon med rettigheter i sekken, vil man alltid bli hyllet, men om man sikrer rettigheter til en for dyr penge, vil det gå utover investeringer i journalistikken. Rettighetene har blitt mye dyrere, og da må man av og til takke nei.

- Men kan dere være interessert i å ta hele Champions League?

- Jeg tror vi får krysse den broen når vi kommer dit. Og det er egentlig ikke noe jeg ønsker å spekulere i nå.

Les også: Klar for ny budkamp om Champions League – Nent-sjefen angrer ikke på TV 2-avtale 

Attraktiv tv-sport: 
Liverpools Georginio Wijnaldum og Trent Alexander-Arnold feirer en seier i semifinalen i den attraktive fotballturneringen Champions League. Kampen gikk på TV 2s hovedkanal etter at kanalen bladde opp 240 millioner kroner for å deler av rettighetspakken til TV3-eier Nordic Entertainment Group. Foto: Scanpix.

Sliter med ny sportskanal

I fjor sommer landet Telenor og TV 2 en hovedavtale som skulle dekke distribusjonen av TV 2s innhold. Forhandlingene fikk stor oppmerksomhet, hvor over én million Canal Digital-kunder risikerte å miste alle TV 2-kanalene dersom partene ikke kom til enighet. 

Samtidig vet Kampanje at de ikke ble helt ferdig med forhandlingene, og at de blant annet skjøv på ett av de vanskeligste forhandlingspunktene rundt TV 2s nylanserte kanal, TV 2 Sport 1. 

Sandnes ønsker ikke å kommentere hva status er på forhandlinger omkring kanalen i dag, men han sier at de ønsker en så bred distribusjon som mulig for alt av TV 2s innhold.

- Dette gjelder også Sport 1-kanalen. Målet vårt er å få en god og bred distribusjon på denne pakken. Det gjelder også Telenor og Altibox. Så har vi respekt for at det er deres beslutninger. Det som er fint i 2019, er at forbrukere kan få tilgang på forskjellig vis.

Informasjonssjef i Telenor Norge, Magnus Line, vil heller ikke si noe om eventuelle forhandlinger med TV 2 angående Sport 1-kanalen. 

- TV 2 Sport 1 er en relativt ny kanal på markedet, vi vurderer den som interessant og vi er åpne for mulighetene til å tilby den til våre kunder, sier Line til Kampanje. 

- Hva gjør det vanskelig å komme til enighet om akkurat denne kanalen?

- Det jeg kan si er at TV 2 Sport 1 var en helt ny kanal i fjor, og den er fortsatt relativt fersk. Kanaler kommer og går, sånn er tv-hverdagen, og vi må hele tiden ta stilling til hvilke kanaler og innhold vi skal tilby kundene våre.

Skal reforhandle Premier League i sommer

Av det Kampanje kjenner til kan forhandlingene om TV 2 Sport 1 bli enda mer dramatiske når det nå ligger an til nye forhandlingsrunder omkring betingelsene for distribusjon av Premier League til høsten. Som kjent er det TV 2 som sitter på rettighetene i Norge etter at de sikret seg tre nye år med Premier League, sommeren 2018. 

Kampanje er kjent med at distribusjonsavtalen med Telenor rundt Premier League går ut nå i juni. En ny avtale for den nye rettighetsperioden med den engelske toppfotballen skal dermed starte opp i august i år.  Line vil verken avkrefte eller bekrefte dette. 

- Vi har en avtale med TV 2 om Premier League, og den avtalen forholder vi oss til. Vi vil ikke kommentere varigheten på denne. Vi jobber hele tiden med å vurdere hva slags innhold og kanaler som har nytteverdi for Telenors kunder. 

- Da regner jeg med at Premier League er attraktivt?

- Vi ser på en totalpakke. Premier League, annen sport, film og underholdning er viktige sjangre for våre kunder. 

Telenor-eide, Canal Digital, vil verken kommentere forhandlinger omkring TV 2 Sport 1, eller om Premier League er oppe til reforhandling til høsten.

På generelt grunnlag sier kommunikasjonsdirektør, Tormod Sandstø, at TV 2 Sport 1 vurderes på lik linje med alt annet innhold de tilbys.

- Vi har dialog med alle innholdsleverandører, kringkastere og samarbeidspartnere kontinuerlig gjennom et helt år. I fjor skrev vi hovedavtale med TV 2, likevel fortsetter dialogen og diskusjonen med alle våre avtalepartnere. Dette er en pågående utvikling, og den dialogen har vi med TV 2 og alle andre. 

Mer fotballdrama for TV 2-sjefen - nå venter Telenor i kampen om tv-sporten