Mercedes-Benz gir gass med nytt reklamebyrå – Futatsu kan bli rammet av kutt

- Det er en stor kunde som har generert masse inntekter av betydelig størrelse, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø Journalist

Mercedes-Benz har denne våren avholdt en stor reklamebyråkonkurranse der over 20 byråer deltok. Det er snakk om en stor avtale, og i utlysningen anslo Bertel O. Steen at den årlig er verdt rundt åtte millioner kroner i reklamebyråtjenester og omtrent 50 millioner kroner i medieomsetning.

Rett før Norge går over i feriemodus, kan Bertel O. Steen og markedsdirektør i Mercedes-Benz Norge, Øyvind Klev, fortelle at bilimportøren slår opp med sitt reklamebyrå etter 12 år, Futatsu Industries.

- Etter lang tid hos Futatsu ønsket vi å gjøre en grundig sondering i bransjen og samtidig vurdere de behov vi har fremover opp mot et bre lag av tilbydere og byråsammensetninger. Det er ingen dramatikk knyttet til dette, sier markedsdirektøren i Mercedes-Benz Norge.

- Hvordan tok Futatsu beskjeden?

- Futatsu har vært en sentral bidragsyter i arbeidet med å løfte merkevaren til den posisjonen vi har i Norge. Vårt inntrykk er at de håpet på et annet utfall, men de viste samtidig forståelse for at vi har valgt et nytt samarbeid etter 12 år, sier han. 

Les også: Mercedes Benz på byråjakt etter 12 år hos Futatsu

Fornøyd med Futatsu:

- Vi er svært fornøyde med den jobben Futatsu har gjort for oss, og vil takke for samarbeidet vi har hatt gjennom 12 år, sier markedsdirektør i Mercedes-Benz, Øyvind Klev.

Det er en global merkevare vi er utrolig glad i, og vi er ekstremt stolt over å ha fått jobbe med dem så lenge som 12 år. Hågen Pettersen

- Må utlignes med nye kunder og kostnadskutt

Helt udramatisk er det likevel ikke. Når Kampanje tar kontakt med Futatsu-sjefen, Hågen Pettersen, forteller han at tapet av kunden kan få konsekvenser for byrået dersom de ikke klarer å hente inn nye kunder. 

- Ja, det er et tap av inntekter som må hentes andre steder. Om noen er interessert i et miljø som har jobbet med bil i 12 år, så tar jeg gjerne imot en telefon, sier Pettersen.

- Får dette konsekvenser for Futatsu?

- Det kan få midlertidige konsekvenser for bemanningen i byrået. Dette er fortsatt veldig ferskt og har akkurat blitt bekreftet, så vi må komme tilbake til det. Det er en stor kunde som har generert masse inntekter av betydelig størrelse, og da må man jo se på hvordan tapene kan utlignes gjennom en kombinasjon av nye kunder og kostnadskutt, utdyper byrålederen.

Pettersen forteller at det er veldig vemodig at de nå mister den første kunden som kom inn portene hos Futatsu for 12 år siden. Opp gjennom årene har Futatsu laget og produsert reklame for det tyske bilmerket som også har fått oppmerksomhet internasjonalt og hos bilprodusenten sentralt i Tyskland.

- Det er en global merkevare vi er utrolig glad i, og vi er ekstremt stolt over å ha fått jobbe med dem så lenge som 12 år. Det er en tillitserklæring få andre får, sier Pettersen til Kampanje.
 
Selv om det ikke ble den starten på sommerferien han hadde sett for seg, ønsker Pettersen Ernö og Mercedes-Benz alt godt i deres nye samarbeid.

- Vi har også evnen til å glede oss over andre og ønsker Ernö lykke til med en fantastisk merkevare og veldig flinke og trivelige folk, som står bak merkevaren i Norge, sier han.

Ernö, Kitchen og Futatsu i finalen

I finalen skal det til slutt ha stått mellom Futatsu, Kitchen og Ernö og til slutt var det altså den nye Ernö-sjefen, Stian Giskeødegaard, som gikk seirende ut av reklamekampen.

- Jubelen stod i taket og alle de som har vært involvert i prosessen er fryktelig glade og de kan også være veldig stolte av den jobben de har gjort. Jeg tror alle byråer som ikke hadde en kundekonflikt på bil, og var store nok til å ta i mot en så stor kunde, var interessert i dette, sier han.

For den nye reklamesjefen er seieren i bilpitsjen også kjærkommen etter tapet av Posten tidligere i år. Byrået leverte også et marginalt overskudd på driften i 2018.

- Mercedes-Benz blir én av vår topp 3-kunder og den største jeg har vært med på vinne, sier han.

Å slå store og meritterte byråer er fryktelig gøy og det viser at vi hevder oss blant de beste i landet og det er der vi skal være.

Han kom til Ernö for under ett år siden og var tidligere i år med å vinne energiselskapet Fortum som kunde.

- Å slå store og meritterte byråer er fryktelig gøy og det viser at vi hevder oss blant de best i landet og det er der vi skal være.  Men vi er ydmyke for oppdraget og skal brette opp ermene og gyver løs når Mercedes-Benz ankommer tidlig på høsten, sier han.

Giskeødegård kjenner godt til kunden og bilmarkedet. Han kom til jobben i Ernö fra Starcom, som også har Bertel O. Steen på kundesiden.

- Jeg har ikke jobbet hands on med kunden, men kjenner bilbransjen og Bertel O. Steen. Men vi hadde totalt sett mye folk med bilerfaring på teamet, sier han.

Utelukker ikke nye byråkonkurranser

Klev legger lista høyt for sitt nye reklamebyrå Ernö som tar over reklamekontoen til Mercedes-Benz i en situasjon der merkevaren aldri har scoret høyere, både i eksterne og interne målinger.

- Vi er svært fornøyde med den jobben Futatsu har gjort for oss, og vil takke for samarbeidet vi har hatt gjennom 12 år. De har vært en viktig støttespiller for oss og en sentral bidragsyter i arbeidet med å løfte merkevaren til den posisjonen vi har i Norge, fortsetter Klev.

- Vurderer dere å sondere terrenget på noen av deres andre kontrakter også?

- Vi har gode samarbeid med ulike aktører som hjelper oss å fortelle Norge om alt det spennende som beveger seg hos Mercedes-Benz. I dag fokuserer vi på å takke av en god partner gjennom mange år og samtidig ønske Ernö velkommen.

Han sier Mercedes-Benz har store planer i tiden fremover hvor en av de viktigste satsningene blir etableringen av EQ, en ny plattform for elektrisk mobilitet.

- Vi opererer i en bransje som opplever store endringer om dagen, noe Ernö viste solid innsikt i. For oss har det vært svært viktig at vårt nye reklamebyrå også evner å jobbe tett på mediebransjen i tillegg til det rent reklamefaglige, fortsetter Klev.

Reklamebyråkontrakten omfatter både Mercedes-Benz personbil og Mercedes-Benz nyttekjøretøy.

- Ernö stod tydelig ut blant alle byråene med entusiasme og overskudd, samtidig som de leverte bunnsolid både strategisk og kreativt. Det var helt tydelig at bil generelt og Mercedes-Benz spesielt, var noe de virkelig ønsket å jobbe med, tilføyer Andreas Hauger, markedssjef for nyttekjøretøy. 

Mercedes-Benz gir gass med nytt reklamebyrå – Futatsu kan bli rammet av kutt