Finalebonanza løfter TV 2: - Kjempefornøyde med rikets tilstand

TV 2 vokser, mens NRK og Discovery fortsetter fallet i TV-markedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Varmere vær og gradvise lettelser i koronatiltakene er ingen drømmeoppskrift for norske TV-kanaler. Ferske tall fra Kantars offisielle TV-måling viser at nordmenn i snitt så 115 minutter på TV hver dag i mai i år mot 122 minutter i fjor. Det utgjør en nedgang på 5,4 prosent.

Mai-tallene får likevel kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til å smile bredt. Mediehuset vokser nemlig både lineært og på strømming.

- Vi er veldig fornøyde med det som ble en knallsterk mai. Måneden avslutter også en knallsterk vår fra vår side, så vi er kjempefornøyde med rikets tilstand. Vi vokser på det lineære og har veldig bra strømmetall. Men dette henger sammen. Får man det til ett sted så går det ofte bra andre steder også. De store titlene lineært er ofte store på TV 2 Play, sier Rønningen til Kampanje.

Mai-tallene viser at TV 2 økte strømmetallene fra 5,5 minutter daglig seing i snitt i mai i fjor til 7,1 minutter i år, og dermed er det ikke lenger så langt opp til NRK og Netflix som begge stakk av med 9,1 seerminutter (når man slår sammen NRK TV og NRK Super). Lineært vokser TV 2 med nesten fem prosentpoeng og legger seg samlet for gruppen på 30,4 prosent markedsandel i riksuniverset. 

- Hva er det som løfter TV 2 i mai?

- Det er summen av flere faktorer. Det er finale «The Voice» og finalen i «Kompani Lauritzen» som gjør det superbra på underholdningssiden og leverer også «Sommerhytta». I tillegg har vi også finaler i Europe League og Champions League som er med å dra tallene oppover. Det er summen av mange ting, sier Rønningen.

Les også: Nå slipper TV 2 løs den nye logoen sin - kvitter seg samtidig med Sumo-navnet

Nyhetskanalen igjen større enn TVNorge

Hovedkanalen TV 2 får et skikkelig løft og var i mai over 20 prosent i markedsandel.

- Er det ikke der hovedkanalen til TV 2 trives aller best – over 20 prosent?

- Det er i hvert fall et bedre sted å være enn under 20 prosent. Vi er kjempefornøyde med denne våren. Nå roer det seg litt før vi lader kanonene med fotball-EM og Tour de France. Så vi har en litt annen inngang på sommeren i år enn hva som var tilfelle i fjor, sier han.

Også Nyhetskanalen til TV 2 fortsetter veksten og det i en måned der det i fjor var et spesielt høyt nyhetskonsum på grunn av koronadekningen i norske medier. Nyhetskanalen landet en markedsandel på 4,7 prosent og var dermed nok en gang større enn TVNorge i TV-markedet. 

- Nyhetsappetitten fra tidlig koronafase i fjor fortsetter, sier Rønningen.

- Får dere omsatt alle seerne i kroner og øre på reklamemarkedet?

- Svaret på det spørsmålet er ja. Det er som jeg har sagt lenge. Lineær-TV er ikke dødt.

Lineær-TV-markedet i mai:TV 2 vokser mest

Kanalgruppe Mai 2021 Mai 2020 Endring i prosentpoeng
NRK 39,1 43,7 - 4,6
TV 2 30,5 25,6 + 4,9
Discovery 13,5 14,7 - 1,2
Nent Group 7,5 6,3 + 1,2
Andre 9,4 9,8 - 0,4

Andelstall i prosent blant seere 10-79 år. Kilde: Kantar

NRK og Discovery mister andeler

Veksten til TV 2 skjer i hovedsak på bekostning av NRKs andeler. Totalt legger NRKs tre TV-kanaler beslag på 39,1 prosent av det lineære TV-markedet. Det er 4,6 prosentpoeng mindre enn i samme måned i fjor.

NRK1 alene har en andel på 32,4 prosent.

Dermed fortsetter NRK vårens fall i TV-markedet etter at de fikk et kraftig løft av koronapandemien i fjor.

Les mer: Koronasmell for NRK - TV 2 rykker frem i TV-krigen

Discovery Networks Norge lander på en samlet andel på 13,5 prosent i mai. Det er 1,2 prosentpoeng mindre enn i fjor, men ser vi litt lenger tilbake i tid, kan mye tyde på at kanalhuset fortsatt kjenner på effekten av koronapandemien. I mai 2019 var nemlig totalandelen på 18,5 prosent.

Heller ikke i strømmemarkedet klarer Discovery å vokse med sin strømmetjeneste Discovery+. Den hadde i snitt 2,3 minutter daglig seing i mai, nøyaktig like mye som i samme måned i fjor.

- Vi er i en veldig god stim med discovery+ om dagen, men har også som tydelig mål å opprettholde TVNorge som vår flaggskipkanal. Andelene kunne vært bedre i måneden vi nå legger bak oss, men så er det samtidig fryktelig mye å glede seg til i tiden som ligger foran oss, sier kommunikasjonsdirektør Hanne McBride i Discovery.

Det står nemlig mye sport på Discovery-menyen i sommermånedene.

- Fotballen er endelig er sparket i gang igjen, noe som allerede har slått bra ut for Eurosport-kanalene. Og om få uker er det OL, det ser vi ekstremt fram til, og vi håper og tror at interessen for lekene også bidrar til å kickstarte høsten slik den fortjener. Neste uke presenterer vi høst-programmene våre, som vi er veldig fornøyd med. 

- Har pandemien skapt permanente endringer i seervanene?

- Det er vanskelig å skulle spekulere hvilket utslag pandemien har gjort på seervanene, men programavdelingen sørger i alle fall for at det ikke skal stå på kvaliteten i verken programmer eller programmering. 

Nordic Entertainment Group vokser med sine lineær-TV-kanaler og tar en samlet andel på 7,5 prosent av markedet. Deres største kanal, TV3, har en andel på 3,6 prosent (+ 0,5 prosentpoeng).

Men i strømmemarkedet går det dårligere. Her faller flaggskipet Viaplay, til tross for rekordpremieren og knallsterke kritikker på  «Pørni». Nordmenn så i snitt 3,8 minutter på Viaplay hver dag i mai. Det er 1,5 minutter mindre enn i samme måned i fjor.

Trøsten må være at også markedets største aktør, Netflix, sliter med å holde på seerne. Som Kampanje tidligere har skrevet, går Netflix-seingen kraftig ned i Norge, og mai var ikke et unntak.

Vi så i snitt 9,1 minutter Netflix hver dag denne måneden, 4,7 minutter mindre enn i fjor.

Finalebonanza løfter TV 2: - Kjempefornøyde med rikets tilstand