PR-nestor ut mot fotballpresidenten: - Pakker inn en konklusjon som allerede er trukket

Hans Geelmuyden synes prosessen rundt Qatar-boikott har et «sterkt preg av skinndemokrati». - Boikott er et stort spørsmål, svarer NFF.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Søndag stemte Fotball-Norge ove et ja eller nei til boikott av Qatar-VM i 2022 på et ekstraordinært fotballting i Norges Fotballforbund (NFF). Fotballtinget ga et soleklart nei med 368 delegater imot boikott, mens 121 var for. Etter boikot-nei'et var et faktum, publiserte Hans Geelmuyden, styreleder i Geelmuyden Kiese, kronikken «Selvmål!» på sine nettsider. Der kårer Geelmuyden fotballpresident Terje Svendsen til månedens tåkeprater.

- I tiden før avstemningen fant NFF frem norsk offentlighets mest utslitte verktøy for å kjøpe seg tid: La oss bestille en rapport, dere! Månedene gikk og rapporten ble overlevert NFF den 18. mai. 12 av 14 medlemmer mente at boikott var galt virkemiddel. Det var utfallet fotballpresident Terje Svendsen ønsket seg, skriver Geelmuyden i kommentaren.

GK-styrelederen siterer videre en kommentar Svendsen ga til TV 2 i midten av mai. Der fotballpresidenten sier det var «viktig med et uavhengig utvalg» og at «rapporten skulle bistå oss alle for å fatte en beslutning. Utvalget har gjort en solid jobb». Geelmuyden presiserer til Kampanje at det er Terje Svendens kommentar fra 18. mai, da NFF presenterte utvalgets rapport, som han gir «Tåkeprisen».

- Jeg tenker at en boikott ville virke rystende inkonsekvent all den tid norsk idrett for noen år siden danset med Putin i Sotsji, og snart vender nesen mot OL i Beijing. Men når det kommer til lille Qatar, våger vi å bruse med fjærene, sier Geelmuyden til Kampanje.

Les også: Fotballsponsorer holder pusten før Qatar-avstemning: - Mest fornuftig å holde dialoglinjen

Jeg liker ikke å si at Norges stemme kanskje ikke er fult så viktig som NFF, Solbakken og landslaget tror, men vi er ingen stor fotballnasjon. Hans Geelmuyden, GK

- En tilsynelatende demokratisk prosess

Hans Geelmuyden sier videre til Kampanje at han «synes prosessen har et sterkt preg av skinndemokrati», men legger samtidig til at han personlig ikke er uenig i Svendsens konklusjon.

- Men Svendsen har jo hele tiden vært mot boikott. Av de 14 som sitter i utvalget er 12 enige med ham. På det ekstraordinære tinget i går var det mange som mente at selve prosessen har vært ganske dårlig. Min lille harselas i denne teksten handler om at man bruker et utvalg, og en tilsynelatende demokratisk prosess til å pakke inn en konklusjon som allerede er trukket. Det er det jeg harselerer med. For øvrig er jeg enig i Svendsens og det ekstraordinære fotballtingets konklusjon, sier Geelmuyden. 

GK-styrelederen er også usikker på hvor opptatt resten av fotballverden er av hva Norge måtte mene.

- Jeg liker ikke å si at Norges stemme kanskje ikke er fult så viktig som NFF, Solbakken og landslaget tror, men vi er ingen stor fotballnasjon, jeg vet ikke om resten av verden er så opptatt av hva vi måtte mene. Hvis vi hadde kvalifisert oss hadde vi også fått stemmerett, sier Geelmuyden.

Vi vet at dette har blitt lagt merke til i Qatar og i FIFA. Gro Tvedt Andersen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt NFF

NFF: - Flere stemmer var mot boikott

Kampanje har vært i kontakt med Norges Fotballforbund og direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Gro Tvedt Anderssen. Kommunikasjondirektøren er forelagt kritikken Geelmuyden kommer med.

- Boikott er et stort spørsmål. Derfor ble det tidlig et ønske om et beslutningsgrunnlag. På det ordinære fortballtinget i mars ble det enighet om å sette ned et bredt sammensatt utvalg som skulle utarbeide dette, altså et beslutningsgrunnlag i Qatar-saken, sier Anderssen til Kampanje.

Utvalget ble ledet av Sven Mollekleiv, og videre satt sammen av personer i og utenfor fotballen forteller kommunikasjonsdirektøren.

- Flere stemmer var mot boikott da utvalget ble satt ned, som Tom Høgli og to representanter fra Norsk supporterallianse. I tillegg har vi hatt navn som Kjersti Løken Stavrum fra KFUM og blant annet leder i norske PEN, videre har representanter fra NISO, Fellesforbundet og menneskerettighetsjurist Pia Goyer sittet i utvalget. Utvalgsmedlemmer som vi ikke kjente standpunktet til på forhånd. Deretter har alle kretser og mange klubber hatt dette som tema, sier Anderssen.

- Geelmuyden kaller det «en tilsynelatende demokratisk prosess til å pakke inn en konklusjon som allerede er trukket». Hva sier NFF til det?

- NFFs linje har vært dialog og påvirkning. Siden 2015 har vi samarbeidet med nordiske forbund for å få til varige endringer for migrantarbeiderne i Qatar, og for å endre fremtidige tildelingsprosesser i FIFA. Boikottspørsmålet ble aktualisert rett før det ordinære forbundstinget i mars, der det ble enighet om at et ekstraordinært forbundsting skulle ta endelig stilling til spørsmålet, sier Anderrsen.

Kommunikasjondirektøren sier styret har vært tydelige på at de kan takke modige klubber og supportere som reiste spørsmålet om boikott.

- Det har ført til en viktig debatt om hvordan fotballen skal forholde seg til menneskerettigheter og sportsvasking. Nærmere 500 delegater deltok i debatten på forbundstinget i går, der 75 prosent stemte mot en boikott. I tillegg stemte forbundstinget for 26 konkrete tiltak til hvordan fotballen skal styrke sin deltakelse og påvirkning internasjonalt, spesielt arbeidet for menneskerettigheter, likestilling, og mot sportsvasking og korrupsjon. Dette er spørsmål som neppe hadde blitt like aktualisert uten prosessen vi nå har vært gjennom.

Les også: TV 2 og NRK har bedt FIFA om svar etter nye skrekk-tall: - Rystende

Når det gjelder Geelmuydens kommentarer om at Norges stemme kanskje ikke er så viktig internasjoalt sier NFF-toppen følgende:

- Jeg tror han har et godt poeng, og som mange var opptatt av i debatten. En boikott kunne vært et signal, men samtidig ser vi at foreløpig er det i Norge en boikott diskuteres. Samtidig ser vi at det å ta til orde kan ha en effekt. Landslagets markeringer nådde millioner i Europa, men også verden over. Tyskland, Danmark, Belgia, Østerrike og Nederland fulgte etter, og vi vet at dette har blitt lagt merke til i Qatar og i FIFA. Slik kan fotballen bruke sin positive kraft for å bidra til endring, sier Anderssen.

Svarer Geelmuyden:

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i NFF, Gro Tvedt Anderssen.

PR-nestor ut mot fotballpresidenten: - Pakker inn en konklusjon som allerede er trukket