Aftenposten får nytt slagord: - Vi skjønte at vi måtte bli tydeligere

Aftenposten-sjefen fikk «krisemelding» fra leserne sine.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den gamle «tanta i Akersgata» er klar for å dresse seg opp i siste mote før ferien slår inn. I dag presenterer nemlig Aftenposten sin helt nye kampanje, et helt nytt slagord og en ny reklamefilm som skal på lufta i egne kanaler og i sosiale medier som Meta og Youtube. Kampanjen kommer som et resultat av et stort arbeid der Aftenposten har forsøkt å finne sin nye posisjon på det norske mediemarkedet i konkurranse med mediehus som NRK, Dagbladet og VG.

Til å hjelpe seg i arbeidet har sjefredaktør Trine Eilertsen fått profesjonell hjelp fra NoA Consulting på posisjonering og Los & Co på kampanje og budskap.

- Har Aftenposten gått gjennom en identitetskrise?

- Litt, kanskje. Det handler om hvem vi skal være. Etter å ha stått med ryggen mot veggen i flere år og bare prøvd å overleve, så finner du ut at du kommer til å overleve og da begynner du å tenke på hvem du skal være, sier Eilertsen til Kampanje.

Arbeidet med å finne den nye posisjonen til avisen har pågått helt siden før pandemien i 2019 og det nye slagordet som Eilertsen og leder for marked, merkevare og design i Aftenposten, Line Grendahl, i dag presenterer for avisen er kort og greit og lyder «Forstå hvorfor».

- Det er et budskap vi har jobbet lenge med og som vi gleder oss veldig mye til å vise frem. Det er litt nye takter og vi forsøker å være veldig tydelig på hvem vi er og innholdet vi leverer, sier leder for marked, merkevare og design i Aftenposten, Line Grendahl, til Kampanje.

- Hvor mye penger har dere brukt på dette?

- Vi bruker noen millioner på utvikling og distribusjon, sier Grendahl.

Les også: Aftenposten er «årets mediehus»: - Gud hjelpe meg, mye har vært gjort

Her kan du se den nye reklamefilmen til Aftenposten som lanseres denne uken.

Vi skal ikke like gjøre like mye som før. Det vil handle om hva vi i Aftenposten har en spesiell forutsetning for å skille oss ut på Trine Eilertsen, Aftenposten

- Fulle av selvtillit

Sist gang Aftenposten var på lufta var det med stor skråsikkerhet og kommunikasjonskonseptet «daglig inntak av Aftenposten hjelper mot skråsikkerhet». Nå handler det om «å forstå hvorfor». 

- Vi går fulle av selvtillit ut i markedet og sier at hvis du har lyst til å bli litt klokere så er det jo Aftenposten du må forholde deg til, sier sjefredaktør Trine Eilertsen.

- Er dere alene om å ville ta denne nye posisjonen?

- Vi vet at NRK også jobber for å ta en posisjon i dette området. Det som vi da må tenke er at NRK er veldig mye og veldig brede og da må vi ta veldig sterkt eierskap til det vi velger å satse på og at de som er ekstra interessert i å forstå er villige til å betale for journalistikken, sier Eilertsen.

Les også: Aftenposten jakter på unge osloboere med nytt abonnement: - Det er et behov der ute

Klar beskjed om utydelig merkevare:

En brukerundersøkelse ga Aftenposten-toppene Trine Eilertsen og Line Grendahl mye å tenke på. For da avisen spurte leserne hva de forbandt med Aftenposten svarte de «vet ikke». Dermed måtte de to ta på seg jobben med å forstå hvorfor, noe som også er blitt avisens nye slagord. Foto: Eivor Eriksen

- Må skille oss ut

Aftenposten fortsetter dermed å surfe på bølgene etter seieren i Bergen, der Aftenposten ble kåret til «Årets mediehus» under «Medieprisene».  Nå skal avisen brukene sommeren til å innarbeide den nye posisjonen. Samtidig sier Eilertsen at arbeidet også har resultert i flere tøffe prioriteringer både på tekster og manus, fornyelse av nettsiden og tøffere nyhetsprioriteringer.

- Aftenposten driver med mye i tillegg til nyheter som konferanser og podkaster. Skal dere gjøre like mye fremover?

- Vi skal ikke like gjøre like mye som før. Det handler om hva vi i Aftenposten har en spesiell forutsetning for å skille oss ut på. Både pandemien og Ukraina-dekningen er gode eksempler på hvordan journalistikken vår har endret som en følge av dette sier Eilertsen før hun legger til:

- Vi må snevre mer inn mot kjernen, men podkast er kjerne. Det skal vi fortsatt drive med, sier Eilertsen.

- Litt krise

I forkant av arbeidet med å finne den nye posisjonen gjennomførte Aftenposten en brukerundersøkelse der tilbakemeldingene var ganske tøffe. Svarene fra leserne var alt annet enn oppløftende etter at avisen spurte om hva leserne forbandt med en av landets eldste og fortsatt største aviser.

- Svaret var «vet ikke». Og det er jo litt krise. Da skjønner du at du må bli tydeligere i det norske mediemarkedet, sier Eilertsen i dag.

- Ble du litt rystet da du fikk den tilbakemeldingen?

- Ja, men vi har kjent på det. Veksten vår hadde stanset litt opp etter at det hadde gått bra i flere år. Men plutselig stod vi litt stille og alle de andre begynte å ta litt inn på oss, sier Eilertsen.

Bruker noen millioner:

Trine Eilertsen og Line Grendahl slipper i disse dager en helt ny reklamekampanje og nytt slagord og ikke minst en helt nye posisjon for avisen. - Vi bruker noen millioner på dette arbeidet, sier Grendahl. Foto: Eivor Eriksen.

NRK er hovedkonkurrenten

Siden har det gått oppover. Med et totalopplag på rundt 250.000 er Aftenposten i dag landets nest største avis, kun slått av VG som med sitt digitale abonnementsprodukt ligger litt over 300.000 i opplag. Men det er det digitale opplaget som nå teller mest og der har Aftenposten klart å øke fra drøye 100.000 digitale abonnenter til rundt 160.000 abonnenter.

- Vi har ligget jevnt på dette helt siden jul så det har vært en fin utvikling, sier Eilertsen.

- Men lesertallene går ned?

- Ja, vi ser på dem også og der gikk vi litt ned. Der var vi ikke så fornøyde, sier hun.

- Er det NRK som er den største konkurrenten til Aftenposten?

-  Ja, leserne våre fortalte at NRK er den aller viktigste konkurrenten vår og de lå foran på alle parametere som for eksempel det å holde leseren oppdatert og brukervennlighet, sier Eilertsen.

- Vil Aftenposten klare å ta igjen NRK?

- Vi kommer aldri til å klare å knuse NRK på alle parametere. Men vi tok tak i det vi hadde forutsetninger til som det å gi innsikt, analyser, debatt og meninger også har vi noen sterke profiler. Vi måtte bygge på det vi var gode på allerede. Vi kommer ikke til å bli Norges viktigste breaking news-nettsted. Der konkurrerer NRK, Dagbladet og VG og det er ikke lønnsomt for oss, sier hun.

Les også: Schibsted-aviser tjener ikke penger: - Svake resultater

Aftenposten får nytt slagord: - Vi skjønte at vi måtte bli tydeligere