Overskuddet forsvant i Bergensavisen – nå venter pressestøtte-smell i 2023

Den nye redaktøren i Bergensavisen møter nok av utfordringer i sitt første år i lederstolen. – Jeg er spent på hvordan 2023 ender, sier Guro Valland.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Bergensavisens driftsresultat har blitt barbert vekk fra 12 millioner norske kroner, til 650.000. I tillegg står avisen i fare for å miste flere millioner i pressestøtte.

- Vi prøver å komme til bunns i dette, sier ansvarlig redaktør for avisen.

Det Amedia-kontrollerte mediehuset Bergensavisen (BA) fikk i januar i år ny ansvarlig redaktør. Guro Valland (38) ble annonsert som Sigvald Sveinbjørnssons etterfølger allerede i fjor, men tok først over i år grunnet fødselspermisjon.

Les også: Bergensavisen får ny sjefredaktør

I år er det dermed første gang at Valland må svare på spørsmål rundt avisens økonomiske situasjon og regnskapstallene viser at lokalavisdrift i de store byene er krevende for et av landets største aviskonsern, Amedia.  Tallene viser at omsetningen holder seg stabil på om lag 135 millioner norske kroner fra 2021 til 2022, mens driftsresultatene har falt med hele 12 millioner til stusselige 650.000 kroner.

Valland forteller at nedgangen har sine naturlige forklaringer, og at hun gjerne skulle sett at driftsmarginen var høyere.

- Men nå er vi i 2023 og alt i alt går det bra med Bergensavisen. Jeg er stolt over journalistikken vår og vil påstå at avisen aldri har levert så høy kvalitet på innholdet vårt som vi gjør nå, sier Valland til Kampanje.

Hun er imidlertid spent på hvordan 2023 ender for utfordringer er det nok

- Året kommer nok til å bli litt mer krevende enn det vi er vant til, men vi har startet ganske bra, legger hun til. 

- Hvorfor tror du det blir krevende?

- Det er den generelle situasjonen i samfunnet med renteheving og økte kostnader for folk flest. Den makroøkonomiske situasjonen globalt. Vi vet det kan slå ned på oss, og abonnementstjenester er noe folk gjerne sier opp først når det butter. Men vi ser at vi har stabilisert oss på et godt nivå og har en sterk grunnmur av betalende lesere som vi er takknemlige for, sier Valland.

Les også:  Avisa Oslo fortsetter å blø penger – snart har Amedia-satsingen kostet 100 millioner

Her kan du se alle tallene til Bergensavisen for regnskapsåret 2023. Alle tall i MNOK.Resultatsvikt i Bergensavisen

Bergensavisen 2022 2021 Endring i %
Omsetning 135,0 134,5 +0,4
Driftsresultat 0,6 12,3 -  95
Resultat før skatt 2,2 12,4 - 82

- Vi er ikke der at vi vurderer tiltak

På spørsmål om hva som er grunnen for at driftskostnadene har økt med nesten 12 millioner kroner. peker sjefsredaktøren på flere forhold.

- Vi brukte mer penger på redaksjonelle ressurser og vi hadde kostnader knyttet til opprettelse av salgsselskapet Amedia Salg Vest. I tillegg hadde vi et ekstraordinært lønnsoppgjør for å bedre lønnsvilkårene for de med lavest lønn i BA, for å nevne noe, forteller Valland. 

- Er dette et driftsresultat du er fornøyd med? 

- Vi kommer fra år med stor vekst i abonnementsøkonomien og sterk posisjonering av BA. Det er litt krevende å opprettholde den samme veksttakten, spesielt i disse tider, men selvsagt ønsker vi at enda flere skal betale for BAs journalistikk. Det gjør at vi kan investere i journalistikken, som er det absolutt viktigste vi driver med, sier Valland. 

Hun forteller imidlertid at de ikke har tenkt så langt som å planlegge tiltak i tilfelle den økonomiske nedgangen skulle treffe enda hardere.

-Vi er ikke der at vi vurderer tiltak, men vi følger nøye med på kostnadene. Vi ønsker forutsigbarhet i økonomien på en måte som gjør at vi kan styre avisen på en god måte og trygg måte.

Bergensavisen som kniver med Schibsted-eide Bergens Tidende om leserne i vestlandsbyen, hadde i andre halvdel av 2022 et opplag på 27.815. Det var en økning på 898 opplag fra samme halvdel året før.  Til sammenligning har Bergens Tidende et opplag på 89.533.

- Hva er abonnementsmålene nå?

- Vi har et mål om 35.000 abonnenter innen utgangen av 2025. Det er et hårete mål, men vi vet hvor mange potensielle abonnenter vi har hver eneste dag, og det i seg selv er motiverende, sier Valland.

- Klarer dere det?

- Hvorvidt vi klarer å nå målet kan jeg ikke svare på per nå, men det er ganske mange måneder frem til 2025 er ferdig. Som Bergens lokalavis jobber vi knallhardt for å engasjere flest mulig og mye er lagt til rette for solid vekst.

I dialog:

Sjefsredaktør i BA, Guro Valland, er i dialog med Medietilsynet etter at flere millioner kroner i pressestøtte ble foreslått fjernet. Foto: Sverre Hjørnevik/Mediesmio.

Kan få tøft pressestøtte-kutt

Som en ekstra økonomisk utfordring for den ferske BA-redaktøren, fikk Guro Valland en nedslående beskjed fra Medietilsynet tidligere i år. Produksjonstilskuddet, på folkemunne kjent som pressestøtten, er beregnet til å være på 28,9 millioner kroner. Det er 5,7 millioner mindre enn i fjor.

Les også: BA går på solid pressestøttesmell: - Forstår det ikke

Ved en tidligere anledning fortalte Valland til Kampanje at hun ikke forstod Medietilsynets forslåtte støtte, og at hun ønsket dialog med etaten.

- Har dere vært i dialog med Medietilsynet?

- Ja, vi er i dialog med dem nå. Vi prøver å forstå det som vi opplever som et markant avvik i forhold til den nye forskriften og overgangsordningen. Det er en ny måte å beregne pressestøtte på i år, så vi prøver å komme til bunns i dette. Det er en markant nedgang på ett eller annet, og det i seg selv er alvorlig, sier Valland.

- Hva er signalene i dialogen så langt?

-Det er for tidlig å si noe den ene eller andre veien. Vårt fokus er å forstå hvorfor det har blitt sånn, og om BA får støtten forskriften legger opp til.

- Hva skjer om støtten står seg?

- Det er også for tidlig å si noe om, men det inngår selvsagt i kostnadsfokuset vi allerede har, sier Valland.

Jeg tror ikke det finnes noe morsommere og mer meningsfullt enn å jobbe i avis. Guro Valland, sjefsredaktør i Bergensavisen

- Føler meg utrolig privilegert

Tross i at Guro Valland tar over sjefsstolen i en periode hvor utfordringene er mange, trives hun godt i rollen som sjefsredaktør.

- Kan man si at dette er en ilddåp for deg?

- Jeg føler meg utrolig privilegert som har en så interessant jobb. Jeg blir utfordret hver eneste dag og kan bruke hele meg. Jeg har mange meningsfulle diskusjoner med dyktige folk på huset og sammen finner vi løsninger. Jeg tror ikke det finnes noe morsommere og mer meningsfullt enn å jobbe i avis, sier Valland. 

Hun er innstilt på å løfte Bergensavisen ytterligere i årene som kommer. 

- Det handler om å utvikle det journalistiske håndverket og styrke merkevaren BA, sier Valland.

- Vi skal være tro mot BA-kulturen og den identiteten avisen har i Bergen. Det handler om å mestre balansen om både å være tabloid og troverdig på samme tid. Ambisjonen til BA er å gjøre Bergen til en bedre by. Som lokalavis skal vi være nære og nedpå, men også kritisk og undersøkende, legger hun til.

Overskuddet forsvant i Bergensavisen – nå venter pressestøtte-smell i 2023