Content-byrå tapte penger i sju år - nå vokser de etter snuoperasjon

- Jeg oppdaget fort at det var et stort vekstpotensial, sier ny sjef.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken

Nylig skrev Kampanje om den enorme veksten i markedet for innholdsmarkedsføring. Et av selskapene som nyter godt av oppturen er Cloud Media. Administrerende direktør Berit Wattne tror både selskapet og markedet kommer til å vokse seg fetere i tiden fremover.

- Cloud Media opplever en tredobling hittil i år sammenlignet med 2017 og sikter på en dobling for året som helhet, sier hun til Kampanje.

Les også:  Content-byråer vokser til himmels - markedet nærmer seg 500 millioner

Cloud Media omsatte for 18,5 millioner kroner i 2017, en vekst på 63 prosent sammenlignet med året før. Resultat før skatt endte på 2,6 millioner kroner, mot et underskudd på 1,2 millioner året før. Slike resultater har kommunikasjonsbyrået aldri levert maken til tidligere.

Etter sju magre år med underskudd og beskjeden vekst, kom Berit Wattne til selskapet som ny administrerende direktør. Hennes oppdrag var å få fart på selskapet.

Vi har vært gjennom en formidabel snuoperasjon. Jeg kom inn i selskapet i fjor. Da var Cloud Media et lite og ukjent byrå som hadde tapt penger siden 2011. Omsetningen var svært lav og kundeporteføljen var ikke profitabel. Jeg kom inn som kommersiell direktør for nær sagt å spionere. Jeg oppdaget fort at det var et stort vekstpotensial, forteller Wattne til Kampanje.

- Hva var det som hadde stoppet veksten og gitt underskudd år etter år?

- Jeg har jobbet som selvstendig næringsdrivende i seks år med å bygge og utvikle selskaper. I Cloud så jeg med en gang at det ikke var noe tydelig lederskap, det var mangel på teamkultur og det fantes ingen klare mål om hva de ville med selskapet fremover. For meg var dette en «nobrainer». Jeg så potensialet i folkene, de er ekstremt kompetente innenfor sine felt. Grunnlaget for vekst var derfor knallbra. I min verden handler det om å bygge en sterk kultur. Det handler ikke om frykt, men om tillit, forteller Wathne.

Blitt flere:

Cloud Media har vokst fra åtte til 19 faste ansatte. Administrerende direktør Berit Wattne tror både selskapet og markedet kommer til å vokse seg fetere i tiden fremover.

Slik startet snuopersjonen

Som administrerende direktør iverksatte Berit Wattne raskt snuoperasjonen. Det startet med en invitasjon til samtlige ansatte til verdi- og visjonsdiskusjon.

-Vi diskuterte hva vi skal være, hvem skal vi vi jobbe for og hvordan vi skal jobbe. Slik startet arbeidet med å bygge en ny kultur som endte i en visjon. Den lever vi etter hver eneste dag, overfor kundene og internt, forteller hun.

Wattne og de ansatte definerte viktige verdier for selskapet.

Vi ble også enige om en del verdier som er viktige i vårt fellesskap. Tillit er den viktigste verdien. Det eksisterte ikke noen tydelig tillitskultur da jeg begynte i Cloud Media. Nå går tilliten utenpå alt. Det råder full tillit mellom meg og de ansatte og tilliten går begge veier. Vi ble også enige om en del kriterier for hvilke typer kunder vi skal jobbe med og hvilke vi skal si nei til. Det har betydd at vi har sluttet å jobbe med kunder som rett og slett ikke var profitable, sier hun.

Og det skjer. 

- Når kunder og potensielle kunder vil gjøre noe sammen med Cloud, så er vi tydelige på hva vi kan tilby av tjenester. Vi sier nei til kunder hvis de bare vil ha en eller annen artikkel. Vi tror ikke det skaper noen verdier hvis man ikke vil legge ned litt innsats i analyse- og research. Vi har det siste året bygget opp en innsiktsavdeling, som ledes av Adina Broady Aasebø. Avdelingens analyser tar vi inn i innholdsproduksjonen. 

Wattne forteller at et møte med en potensiell stor kunde i fjor ble helt avgjørende for selskapets videre ferd.

- I fjor vår var det en mulig kunde som tok kontakt med oss. Vi kunne få et oppdrag verdt en million kroner. Vi hadde ikke mye på gang, så jeg tok et møte med de ansatte. Vi drøftet om vi skulle takke ja til oppdraget, hvordan vi skulle gjennomføre, hvordan det passet i forhold til våre kriterier og diskusjonen endte med at vi sa nei. Da vi gikk ut av møtet var vi redde, men stolte.

- Det ble en «game changer». Kort tid senere fikk vi en stor merkevareannonsør som kunde, en kunde vi ikke kunne ha jobbet for dersom vi hadde sagt ja til den forrige. 

Gjenforent med Aller Media-kolleger

Berit Wattne jobbet tidligere som salgsdirektør i Aller Media. I Cloud Media er hun blitt gjenforent med tidligere kolleger, deriblant Adina Broady Aasebø, som før jul ble partner og innsikts- og innovasjonsdirektør i innholdsbyrået. Også Henriette Danckert-Gram og Isabelle Gresvig har bakgrunn i Aller Media.

 - Det er ikke tilfeldig at det i Cloud Media jobber fire damer med bakgrunn i Aller Media. To av dem ansatte jeg selv.  Henriette Danckert-Gram har jeg ansatt hele tre ganger i ulike bedrifter, så henne kjenner jeg godt. Hun er helt rå! Isabelle Gresvig ansatte jeg som trainee i 1998. Jeg så den gangen at hun hadde et enormt potensial. Adina Broady Aasebø og jeg jobbet samtidig i Aller Media, ikke i samme avdeling, vel og merke, men det er vel 15 år siden vi ble enige om at vi en dag skulle jobbe sammen, og slik gikk det! 

Les mer: Aasebø slutter i InSight - går til content marketing-byrå

Snudd underskudd til pluss

Cloud Media 2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 18,5  11,3 + 65
Driftsresultat 2,6 - 1,2 -
Resultat før skatt 2,6 - 1,2

Content-byrå tapte penger i sju år - nå vokser de etter snuoperasjon