Discoverys programdirektør rykker opp og kaster seg inn i dramakampen på TV

- Dette har vi vurdert en god stund, og nå føles det riktig, sier Magnus Vatn.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Programdirektør Magnus Vatn har rykket opp i den nordiske innholdsledelsen i Discovery og får tittelen VP Content & Programming etter at Eivind Landsverk ga seg tidligere i år. Samtidig vil han fortsatt ha det overordnede ansvaret for innholdet i Discoverys norske programflater.

Nå varsler han flere endringer i Discoverys programsatsinger. Ikke minst vil han dra større veksler på programsuksessene til sine nordiske kollegaer i konsernet.

- Vi har definert veldig tydelig at måten vi kan vinne på er å være hyperlokale, men vi har vært altfor dårlige til å utnytte hverandres innhold. Særlig vi nordmenn har vokst opp med svensk og dansk drama og ikke tenkt så mye på hvor det kommer fra, sier han til Kampanje.

Han trekker frem en ny svensk dramaserie med «Skam»-stjernen Ulrikke Falch i en av hovedrollene som et eksempel.

- Det produseres kvalitetsinnhold i andre land som vi har oversett litt og som kan berike vår spiller, uten å ta plassen til norske produksjoner, legger han til.

Som et eksempel på det motsatte, har den norske dokumentarserien «Estonia» tatt runden i Discovery-systemet, og ikke bare til svenskene og danskene.

- Vi ser at mye av det vi driver med blir lagt merke til også internasjonalt i systemet. Det er supergøy når du ser et skjermbilde av Discovery+ i Midt-Østen med «Estonia»-logoen, sier Vatn.

- Har vurdert drama en god stund

Discovery+, som er det nye navnet på Dplay, har passert 15 millioner abonnenter globalt. Hvor mange abonnenter de har i Norge er ikke kjent, men det som er kjent er hvor mye tid nordmenn i snitt bruker på tjenesten daglig. Ifølge Kantar Medias TV-undersøkelse doblet denne bruken seg fra april i fjor (1,8 minutter) til april i år (3,5 minutter). Dette er snittet for hele TV-publikummet, som også inkluderer seere uten tilgang.

Til sammenligning brukte nordmenn i snitt 9,9 minutter på Netflix, 9,7 minutter på NRK TV og 7,2 minutter på TV 2 Sumo hver dag samme måned.

Les mer: Netflix-seingen stuper i Norge - NRK tar kraftig innpå

Hittil har Discovery bygget strømmetjenesten sin med reality-TV og humor, som også har vært hjørnesteinene på deres lineær-TV-kanal TVNorge, men fremover blir også drama viktig, forteller Magnus Vatn.

- Nå kommer rene dramaserier, og det er nytt for oss, sier han.

Bestillingen har nylig gått ut til det norske produksjonsmiljøet, og programdirektøren har derfor ingen konkrete titler han kan dele, men han lover flere nyheter i tiden som kommer.

- Dette har vi vurdert en god stund, og nå føles det riktig. Vi har gått fra humordrama, til litt på siden med «Sigurd fåkke pult», som har mye alvor i seg og som har vært en kjempesuksess, og om ikke lenge kommer det en hevn utrulling av «scripted»-titler.

- Hvordan rimer dette med Discoverys visjon om å fortelle historier fra virkeligheten?

- På en måte er dette også historier fra virkeligheten. Vi må ikke være så opptatte av sjangere, vi skal fortelle relevante historier og så må vi velge hvordan vi skal ta det ut, enten det er dokumentar, reality eller drama.

Selv om programdirektøren nå vil sette av mer av budsjettet til drama, vil han ikke signalisere hva de skal gjøre mindre av. Heller ikke når det gjelder talkshow, som har vært en satsing for Discovery tidligere, vil han lukke døra helt.

- Det viktigste for oss er å være relevante og fortelle historier som folk bryr seg om og som gjør at vi blir valgt. Regelboka for hva som fungerer digitalt skrives hele tiden. 

- Skal ikke skrote TVNorge

Samtidig som strømmetjenesten vokser, sliter lineær-TV-kanalene til Discovery med å forsvare sine markedsandeler. I årets fire første måneder falt den samlede andelen med 1,8 prosentpoeng til 12 prosent av markedet. Hovedkanalen TVNorge hadde en andel på 4,8 prosent (- 0,5 prosentpoeng).

I april var TV3 nesten like stor som TVNorge, og TV 2 Nyhetskanalen var større enn dem begge.

- Kunne dere lagt mer krutt på TVNorge?

- Ja, det kunne vi sikkert og du skal ikke se bort ifra at vi gjør det fremover også. Man rir to hester og TVNorge er en sterk merkevare som vi absolutt ikke har noen intensjon om å skrote. 

Magnus Vatn mener likevel utviklingen er enkel å forklare.

- Verden vi lever i er veldig spesiell, og medier som har nyhetssendinger har sett en enorm vekst. Hadde Eliteserien vært i gang, da hadde kanskje ting sett litt annerledes ut.

Les også: Koronasmell for NRK - TV 2 rykker frem i TV-krigen

Har fått ny britisk toppsjef

Etter at Eivind Landsverk sluttet, rapporter Magnus Vatn nå direkte til James Gibbons, som leder Discoverys virksomehter i Norden og Storbritannia fra sitt kontor i London.

Vatn forteller at Gibbons er «overraskende og imponerende» oppdatert på de norske programmene.

- Han er i utgangspunktet journalist og det merker man veldig tydelig. Han er veldig innholdsfokusert og har veldig tillit til oss som sitter og styrer innholdet i Norden. Det har til nå vært en kjempegod oplevelse, og det sier 100 prosent ærlig, sier han til Kampanje.

- Kommer han inn med egne tanker om hva dere skal gjøre mer eller mindre av?

- Nei, vi er veldig forankret i hyperlokalt innhold. Det kommer fra David Zaslav på toppen (konsernsjef, red. anm). Det er det som til syvende og sist gjør at man skal vinne, som er det språket amerikanerne bruker. De har også sett veksten på Dplay og Discovery+, og da tror de også at vi er på rett vei, fortsetter Vatn.

Les mer: Den nye TVNorge-sjefen har aldri satt sin fot i Norge: - Har mye innsikt jeg tar med meg til det norske markedet

- Hvordan er livet i Discovery uten Eivind Landsverk?

- Det er mye mindre småprat i starten av møtene, humrer Vatn.

- Det er ikke tvil om at Eivind er en bauta. Han har betydd så mye for norsk TV-industri. Én ting er på programsiden, men det ikke alle vet er det enorme hjertet han har og hvor flink han har vært til å se folk og til å ta vare på og være der for folk. Det er et stort tap for enhver organisasjon, så får vi som er der nå prøve så godt vi kan å hente inspirasjon fra hans ekstremt medmenneskelige side.

Discoverys programdirektør rykker opp og kaster seg inn i dramakampen på TV