Eventbyråer slår tilbake etter pandemi-nedtur – Gyro øker omsetningen med over 100 millioner

Etter to miserable koronaår kan flere eventbyråer nå melde om kraftig vekst i omsetningen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Da samfunnet stengte ned 12. mars i 2020 slo det spesielt hardt ned i eventbransjen. For når mennesker ikke lenger kunne samles, var det over natten plutselig svært liten etterspørsel etter tjenestene til eventselskapene. Sviktende omsetning ble fulgt av et ras av permitteringer og en heftig lobbykamp med tanke på å komme inn i de statlige støtteordningene.

En oversikt fra bransjen viste at så mye som halvparten av omsetningen til bransjen forsvant sammen rundt 80 prosent av oppdragene.

Men i mars i fjor snudde og regnskapstallene til flere av eventbyråene viser at bransjen nå er på full fart tilbake. Gyro økte omsetningen i 2022 med 100 millioner kroner og eventbyrået 6. Sans kan skilte med en omsetningsvekst på over 220 prosent, noe Kampanje omtalte tidligere i dag.

- 2021 var et spesielt år og 2020 var enda mer spesielt. Nå er vi tilbake til gamle høyder, sier daglig leder i Gyro, Trine Richardsen, til Kampanje.

Les også: Event-gründer vil sette rekorder med ny eier i ryggen – for to år siden fryktet han konkurs

- Ekstremår i begge retninger

Faktisk må en helt tilbake til 2017 for å finne en høyere Gyro-omsetning, men 230 millioner kroner er blant de bedre inntektsårene for eventbyrået som også ble det mestvinnende eventbyrået på den store prisfesten til Sponsor- og eventforeningen sist måned.

- Det var veldig stas og det var et veldig høyt nivå i år, med rekordmange innsendte bidrag. Det er veldig mange, sterke caser i bransjen nå, sier Richardsen.  

- Eventbyråene slår tilbake etter to tøffe år?

- Ja, det må jeg si. Det er mange som kommer til å slippe gode tall for 2022. Det har vært et ekstremt travelt år for bransjen og vi har jobbet hardt med å få tak i folk. Det har vært ekstremår i begge retninger de siste par-tre årene. Nå er det veldig gøy og veldig hektisk, sier Richardsen.

- Hvordan omstiller man seg fra ingenting å gjøre til fullt kjør?

- Vi har hatt en del gjøre og det var travelt også i 2021, og vi brukte krisen godt til å omstille oss og jobbet med indremedisinsk med å dokumentere caser, bygde digitale systemer og strukturkapital slik at vi stod klare når ketchup-effekten kom, sier hun.

I dag teller Gyro i underkant av 50 personer etter å ha på seg med ni-ti stykker det siste året. Gyro-sjefen sier byrået blant annet har hentet inn kompetansepersoner fra både reklame, PR, design og teknologi.

Blitt flere:

Eventbyrået Gyro teller nå rundt 50 personer etter å ha lagt på seg med nærmere ti personer. - Vi har hentet inn kompetansepersoner fra både reklame, PR, design og teknologi, sier byrålederen Trine Richardsen..

- Alltid noe å bekymre seg over

Selv om det har vært tøffe tider med lav oppdragsmengde i bransjen har ikke Richardsen merket de store endringene på kundesiden.

- Vi har beholdt de store faste kundene våre som DNB, Gjensidige og flere andre også har vi vunnet noen offentlige kontrakter som Innovasjon Norge og DSS-avtalen som omfatter alle departementene. Vi har i dag en sammensatt kundemasse bestående av private og offentlige samtidig som vi pitsjer på en del enkeltstående oppdrag, sier hun.

- Også dukker det opp nye bekymringer i form at et svært usikkert makrobilde?

- Det er alltid noe å bekymre seg for og det må du nesten tåle skal du jobbe i byrå. Men vi merker at jo at kundene sitter på gjerdere og at det er kortere horisonter, men i motsetning til en del andre områder i kommunikasjonsmarkedet har vi kunder som står i det. Det offentlige har sine planer og vi gjør mye corporate events og B2B-arrangementer, sier hun.

Styrer etter de tre P'ene 

Gyro-sjefen sier man i dag jobber etter «trippel-bunnlinje-prinsippet» og hun deler det inn i tre P’er; «People, Planet and Profit».

- Det er noe vi vi også ser god uttelling på, sier hun.

Og på den siste P’en – profitt – leverer Gyro varene.  Overskuddet før skatt spratt opp til 23,3 millioner kroner, opp fra et tilsvarende resultat for 2021 på 8,8 millioner kroner.  Dermed lukter det et solid utbytte til eierne av Gyro hvorav de største er Jomar Selvaag, Harald Stokke, Håvard Nymoen-Johnset, Kristian Dons Kirkevaag og Morten Presthagen. I tillegg har Gyro også et medarbeiderprogram som gir ansatte mulighet for eierskap.

- Blir det utbyttefest nå?

- Det blir utbytte. Det blir det. Det er jo hyggelig å sitte som eier når de går bra akkurat som man som eier også tar risiko i mer krevende tider, sier hun.

Tror på et godt 2023

Selv om næringslivet er preget av mye usikkerhet og forbrukerne sliter med dyrere renter, dyr mat og strøm, sier Gyro-sjefen at det ligger an til et nytt godt år i 2023.

- Ja, vi har stabilisert oss på et høyt nivå, og året i år kommer til å bli nok et sterkt år med noe av bransjens mest avansert produksjoner.

- Slår dere 2023-tallene?

- Vi får se, men det ser bra ut. Det blir et godt år

Gyro er et av de eldste eventbyråene i bransjen og Richardsen sier man i byrået er «stolte over å ha klart å levere på et høyt nivå tiår etter tiår.».

- Gyro-kvaliteten er blitt et begrep i eventbransjen og den kvaliteten har fulgt oss i alle disse årene. Vi nærmer oss 40 år nå, sier hun.

- Gratulerer. Kampanje blir selv 60 år neste år.

- Trenger dere et eventbyrå, kommer det kontant fra Trine Richardsen.

Eventbransjen er definitivt tilbake etter noen tunge år.

Her kan du se regnskapstallene til Gyro for 2022. Alle tall i MNOK. Kraftig Gyro-comeback etter koronakrisen

Gyro 2022 2021 Endring i %
Omsetning 230,0 115,0 + 100
Driftsresultat 23,3 8,9 + 162
Resultat før skatt 23,3 8,8 + 164

Eventbyråer slår tilbake etter pandemi-nedtur – Gyro øker omsetningen med over 100 millioner