Her skal Egmont-sjefen kutte: - Det kommer til å bli krevende fremover

På under ett år er nærmere 100 stillinger borte i ukebladkjempen som gir ut blader som Hjemmet, Norsk Ukeblad og Donald Duck.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Magasinforlaget Story House Egmont står foran noen svært smertefulle måneder. For som Kampanje skriver torsdag morgen må den gamle bladkjempen finne frem sparekniven igjen.

Les også: Ukebladkjempen Egmont må nedbemanne - 60 må gå

Underskuddet på 3,5 millioner kroner, som Kampanje omtalte tidligere denne uken, er ikke godt nok for den danske medieeieren som torsdag formiddag samler alle ansatte til et allmøte i selskapets kontorer i Nydalen. Der mottar selskapets rundt 240 ansatte den blytunge beskjeden om at 60 årsverk er overflødige.

- Hva sier du til de dine ansatte på en dag som denne?

- At det er trist, og at det kommer til å bli krevende fremover. Mest krevende blir det for de som må slutte, men jeg sier samtidig at det også blir krevende for de som blir igjen og som mister mange gode kolleger, sier administrerende direktør i mediedelen i Story House Egmont, Per Kjellander, i et intervju med Kampanje. 

Les også: Opplagssmell for ukepressen – kraftig tilbakegang for kjendisbladene

Inntektene vil nok falle litt i år ettersom vi avvikler noe virksomhet, men etter at denne nedbemanning er gjennomført er min ambisjon at vi skal ha en god lønnsomhet i Norge i 2025. Per Kjellander, Story House Egmont-sjef

Øker sluttpakketilbudene

For å gjøre prosessen mindre smertefull oppjusterer det danske mediekonsernet sluttpakkene. Også i fjor høst måtte Story House Egmont kutte kostnader og da med 70 millioner kroner, noe som resulterte i at rundt 30 ansatte forsvant.

- Jeg håper å komme igjennom dette med størst mulig grad av frivillighet, sier Kjellander.

Egmont-toppen håper de nye og bedre sluttpakkene vil bli oppfattet som attraktive og at det vil gi ansatte som takker ja en mulighet til å starte på et nytt kapittel i arbeidslivet. I tillegg tilbyr Egmont bidrag til etterutdanning eller karriereveiledning.

Noe alternativ til en ny og tøff runde med nedbemanning, var det imidlertid ikke mulig å finne.

- Det er nødvendig samtidig som det er krevende og smertefullt. Men vi skal håndtere prosessen godt og profesjonelt. Vår innstilling er at vi også skal løse det med frivillighet, sier han.

Les også: Story House Egmont taper penger: - Vi er selvfølgelig ikke fornøyde

Over 20 redaksjonelle stillinger må vekk

Antall årsverk i Story House Egmont ved utgangen av 2023 var 237, sammenlignet med 266 i 2022. Med den nye nedbemanningsrunden vil antall årsverk i Nydalen telle under 180 mennesker. Kjellander bekrefter at det betyr at også mange redaksjonelle stillinger vil forsvinne. Totalt så jobber det 65 redaksjonelle ansatte i Story House Egmont i dag. Også antallet redaksjonelle stillinger må ned.

- Ja, det blir mange redaksjonelle stillinger også. Det blir rundt 20 stillinger pluss. Men alle team påvirkes, sier han.

I tillegg til det redaksjonelle miljøet vil også salg, marked og fellesfunksjoner som IT, teknologi og økonomiavdelingen rammes av nedbemanningen. Bare på et snaut år er dermed staben i selskapet kappet med nesten 100 ansatte, eller en tredel av staben sammenlignet med 2022.

- Hva har blitt verre siden den gang?

- Trenden fra 2023 har dessverre fortsatt inn i 2024 og de høye prisene og den lave kronekurs vedvarer. Samtidig er løssalgs- og annonseinntekter lavere enn vi hadde håpet på. Spareplanen i fjor var dessverre ikke nok, sier Kjellander.

Den redaksjonelle staben i Story House Egmont vil etter denne kuttruden nå krympe ned mot 40 stillinger. 

Varsler strategiendring

Kuttene kommer altså som en følge av press på inntekter og økte kostnader og det som ble et nærmest historisk underskudd for selskapet som i gamle dager leverte flere hundre millioner kroner i overskudd og hadde en omsetning på opp mot to milliarder kroner. Ikke siden slutten 1990-tallet har den gamle bladkjempen levert så svake tall og en må helt tilbake til 1998 for å finne noe som minner om et nullresultat.

Nå sier Kjellander at det ligger an til «en strategiendring» på det norske markedet som også vil få konsekvenser for hvordan Story House Egmont vil organisere seg fremover.

- Det har vært et fokus på nye forretningsområder, topplinjevekst og mange nye satsinger på mange nye områder. Nå justerer vi den strategien og det blir mer «back to basic» og fokus på lønnsomhet, sier han.

Story House Egmont regner med å være oppe å stå med ny organisasjon i begynnelsen av august.

Sluttet ved juletider:

Nina Vesterby forsvant som toppsjef ved juletider i fjor. Nå er det Egmont-toppene Per Kjellander og Torsten Bjerre Rasmussen som styrer skuta. Foto: Egmont.

Skroter reiseklubb og Next-satsing

Fremover kommer det ifølge Egmont-toppen til å handle mer om kjernevirksomheten innenfor print og digitalt og en sterkere tilknytning av den norske virksomheten den europeiske medieorganisasjonen. Mediedelen i Story House Egmonts er i dag et forretningsområde på rundt tre milliarder kroner og med tilstedeværelse i Skandinavia, Tyskland, England og Polen i tillegg til 11 andre land. 

- Er det noe dere gjør i dag som dere ikke lenger skal drive med?

- Noen virksomheter har vi eller holder på å trekke oss ut av også er det en del konkrete arbeidsoppgaver innenfor kjernevirksomheten som vi ikke skal fortsette med, sier Kjellander.

Noe av det Story House trekker seg ut av er byrået Core Content. Dette omtalte Kampanje allerede i januar i år. I tillegg vil det også finne sted en styrt avvikling av reiseklubben Story Travel og mediehusets Next-avdeling som ble opprettet av den forrige toppsjefen Nina Vesterby og som skulle sikre de nye digitale inntektene. Også et influencersamarbeid som ligger under noe som heter The Brand parkeres for god, mens influencerbyrået Egmont People består. 

- Det er et bra tilskudd til vår øvrige virksomhet, og passer bra til det vi gjør på det digitale, sier han.  

Tror på lønnsomhet i 2025

Per Kjellander er samtidig tydelig på at det på andre siden står et mediehus som er godt rustet for fremtiden.  

- Vi er en stor og sterk aktør på det norske markedet. Som en av de beste på historiefortelling, både kommersielt og redaksjonelt, og med sterke merkevarer som Hjemmet, Bonytt, Klikk og Egmont People, har vi alle forutsetninger for å komme sterkere ut etter denne tøffe prosessen, sier han.

Han sier abonnementssatsingen Klikk Pluss i dag har rundt 20.000 abonnenter.

- Tanken er at Norge skal back on track og at vi skal se lønnsomhet igjen. Vi har heller ikke kommet like langt i Danmark og Sverige digitalt som vi har kommet i Norge så her ligger det også en mulighet for oss internasjonalt, sier han.

Med ny lønnsomhet vil Story House igjen være i posisjon til å investere, påpeker Kjellander.

- Vi er stiftelse og har ingen aksjeeiere og opererer derfor langsiktig. Så da vil vi igjen kunne investere og gjøre nye oppkjøp. Da blir det en positiv spiral og ikke en negativ spiral, sier han.

- Når vil vi se lønnsomhet i Norge igjen?

- Inntektene vil nok falle litt i år ettersom vi avvikler noe virksomhet, men etter at denne nedbemanning er gjennomført er min ambisjon at vi skal ha en god lønnsomhet i Norge i 2025, sier Kjellander.

Her kan du se alle tallene til Story House Egmont for regnskapsåret 2023. Alle tall i MNOK.Taper penger for første gang på 25 år

Story House Egmont 2023 2022 Endring i %
Omsetning 997,4 1.032,0 - 3
Driftsresultat -3,4 75,6 -
Resultat før skatt 9,8 90,1 - 89

Tallene inkluderer hele Story House Egmont-konsernet som teller selskapene Story House og Kids.  

Her skal Egmont-sjefen kutte: - Det kommer til å bli krevende fremover