Digitalbyrå slår seg sammen med Los&Co

Jimmy Royal er historie. Alle ansatte starter opp i Los&Co.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Reklame- og kommunikasjonsbyrået Los&Co får med seg åtte ansatte fra et av de aller første, rene digitalbyråene på det norske markedet. For nå har Los&Co-sjefen Jan Christian Fosseidbråten funnet rytmen med Jimmy Royal-partnerne Anders Aakre, Lukas Szachanski og Per Olav Walmann.

De to miljøene slår seg sammen og samtlige Jimmy Royal-medarbeiderne blir nå ansatte i Los&Co.
 
- Los&Co og Jimmy Royal slår seg sammen som ledd i en kraftig satsing på innhold, design og digitale tjenester, sier daglig leder i Los&Co, Jan Christian Fosseidbråten, til Kampanje.

2016 har dermed åpnet langt bedre enn fjoråret. For det er ingen tvil om at starten på 2015 ble krevende, der Gilde forsvant til Try og ICA ble kjøpt opp av Coop. I tillegg delte Tine reklamekontoen sin i tre og ga oppdraget til Try, SMFB og McCann. Felles for alle de tre store annonsørene var at de jobbet sammen med reklame- og kommunikasjonsbyrået Los & Co.

Starten på det nye året har gått langt bedre. Nylig tok byrået seieren i den svært viktig Hurtigruten-pitsjen og nå er det altså klart at Fosseidbråten sikrer et knippe svært erfarne digitale hoder når han slår Los&Co sammen med Jimmy Royal.

Les også: Holdt rivalene unna i Hurtigruten-kampen

- Svaret på våre kunders kommunikasjonsbehov har aldri handlet om uavhengig spesialkompetanse. Det har handlet om hvordan man skal tenke helhetlig i et stadig mer fragmentert medielandskap, sier Fosseidbråten.

- Måtte ha nye folk
Han forteller at sammenslåingen allerede har gitt ham ny energi etter å ha startet og ledet Los&Co siden 2008. 
 
- Begynte du å gå lei?
 
- Jeg vil heller si at det skjer så store og mange endringer nå at man må være mer nysgjerrige på hvor denne bransjen beveger seg hen og det klarer man ikke alene. Da må du ha inn nye folk som tenker annerledes, men som også deler samme grunnlag på hvorfor vi er til. Det handler om å gi gode råd. Det har det alltid gjort for Los&Co, sier han.
 
Hurtigruten-pitsjen skulle også vise seg viktig for det nye samarbeidet mellom Los&Co og Jimmy Royal. For Aakre og Fosseidbråten fant sammen på den store Hurtigruta-pitsjen der Los&Co knyttet bånd med nettmagasinet Harvest for å skape det Fosseidbråten kaller «bedre kommunikasjonen for Hurtigruten». Akre er med-gründer i Harvest.

Les også: Satser sluttpakka på nett-feature
 
- Vi trengte noen som kunne leverer på content-siden og som forstod det temaet som Hurtigruten var opptatt av og da kom jeg i kontakt med Anders Aakre og Harvest. Da skjønte jeg at han ikke bare kunne publishing, men også det digitale, sier han.

Det er vel ikke et eneste reklamebyrå som ikke har prøvd å kjøpe oss opp. Anders Aakre

Var tidlig ute digitalt
Koblingen mellom Harvest og Jimmy Royal er gründer Anders Aakre, som også er med på eiersiden i Harvest og som var med å starte opp digitalbyrået Jimmy Royal for nesten ti år siden med Mona Jensen, Per Olav Walmann og Håvard Stranden.

- Vi startet som digitalt produksjonsbyrå også tok vi et valg om at vi aldri skulle jobbe med reklamebyrå lenger. Den overgangen klarte vi og da innså vi at shit nå er vi et fullservice reklamebyrå. Vi forsøkte derfor å posisjonere oss et sted midt i mellom, sier Anders Aakre til Kampanje.
 
Jimmy Royal ble startet opp på midten av 2000-tallet av fire utbrytere fra Apt som senere ble kjøpt opp av Try Reklame. På slutten av 2000-tallet gikk det blant norske reklamebyråer nærmest sport i å kjøpe opp digitalbyråer. Try kjøpte Apt, McCann kjøpte Mediafront og Dinamo kjøpte Soulpolice. Men Jimmy Royal, som på et tidspunkt var opp mot 20 ansatte, var det ingen som klarte å snappe opp.

Les også: Apt-utbrytere starter nytt

- Det er vel ikke et eneste reklamebyrå som ikke har prøvd å kjøpe oss opp, sier Aakre.
 
- Dere var aldri fristet til å selge?
 
- Vi var nære en gang. Men var veldig glad for at vi ikke gjorde det, sier han.
 
- Hvem var det?
 
- Ha ha, jeg skrev vel under noen papirer, men av de store miljøene er det vel nesten ingen som ikke har prøvd seg. Men vi har hatt det veldig bra. Tjent masse penger og hatt mange kule kunder, sier han. 

- Skulle aldri bli mer enn 14
Han sier Jimmy Royal er et byrå som alltid har gått sine egne veier.
 
- Vi var et selskap som hadde et styrevedtak på at vi aldri skulle bli mer enn 14 stykker. Vi har gjort ting på vår egen måte og brukt mye tid på å si nei til folk. Vi har fulgt med på det som skjer og ikke å ha kompetanse internt på ting som blir raskt avlegs i tiden, sier han.
 
Før sammenslåingen med Los&Co var antall ansatte mer i tråd med styrvedtaket og totalt blir det med ni over til Los&Co. Med på lasset følger en omsetning på 17 millioner og et overskudd på 2,3 millioner kroner. Selskapet har jobbet med kunder som Matprat, Jotun, Netcom og Morgenbladet. Etter det Kampanje har grunn til å tro får Los & Co inn en byråinntekt på et sted mellom åtte og ti millioner kroner.
  
Los & Co har siden starten i 2008 blitt et byrå med en omsetning på 180 millioner kroner i 2014 og har alltid tjent godt med penger. I 2014 endte overskuddet før skatt på 8,2 millioner kroner. Fosseidbråten sier det blir gode tall også i 2015. 
 
- Tallene er ikke helt klare enda, men både nominelt og marginelt blir det bedre i 2015. Både marginer og antall kroner på bunnlinja blir bedre, sier han.

Finner rytmen: Los&Co-sjefen Jan Christian Fosseidbråten har funnet rytmen med Jimmy Royals, Anders Aakre. Aakre avvikler det nesten ti år gamle digitalbyrået og slår seg sammen med Los&Co nede på brygga på Vippetangen. Foto: Knut Kristian Hauger.

Digitalbyrå slår seg sammen med Los&Co