Droppet pappas PR-byrå - gjør comeback i TV 2

På fem år har Sissel Kruse Larsen byttet jobb like mange ganger.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

TV Nordvest, Tidens Krav, VG, TV 2, Nettavisen, PR-byrået Kruse Larsen. Bare på de siste fem årene har Sissel Kruse Larsen, datter til bransjeveteran Jan-Erik Larsen, vært innom fem forskjellige jobber både innenfor medier og PR.

- Jeg startet som reporter for lokal-tv-stasjonen TV Nordvest som 15-åring. Moren til en venninne satt i styret, og gjennom en forespørsel fra henne fikk jeg prøve meg som reporter. Det eneste vi trengte å gjøre var å trykke på REC og stille spørsmålene vi hadde med oss på forhånd. Etter hvert fikk vi også komme på spørsmålene vi stilte ute på reportasje selv, sier Kruse Larsen.

- Hva tenker du om dine mange korte ansettelser, har du vært rastløs?

- Jeg har trivdes godt og kunne blitt lenge i begge de to jobbene hvor arbeidsforholdet har vært kortvarig. Rastløshet har ikke vært noen viktig faktor. Det har dukket opp nye og spennende muligheter jeg ikke har følt jeg kunne si nei til, sier hun.

For etter bare fem måneder i sin siste jobb hos nettopp farens PR-byrå, Kruse Larsen, hopper hun nå videre til jobb i TV 2s kommunikasjonsavdeling der hun altså skal være TV 2-sjef Olav T. Sandnes nye rådgiver. Larsen vil i den nyopprettede stillingen som rådgiver for kommunikasjon og myndighetskontakt rapportere til organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C.J. Willand og inngå i avdelingens ledelse sammen med kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl.

- Jeg gleder meg til å komme tilbake til gode kolleger, bli kjent med nye mennesker og jobbe med Olav T. Sandnes. Han er en moderne medieleder jeg har stor respekt for, sier hun.

Inn i politikken
Under hele perioden på videregående jobbet Kruse Larsen som reporter. Hun skaffet seg også engasjement i lokalavisen Tidens Krav. Man skulle kanskje tro at hennes engasjement og interesse for journalistikk gjorde at hun ønsket seg et fulltidsengasjement i lokalavisen etter videregående, men slik gikk det ikke. Politikken hadde nemlig også en plass i hjertet hennes, og det førte henne inn i AUF og senere som fast representant i Fylkestinget i Møre og Romsdal. Som sin far har hun dermed rukket å  jobbe både med PR, medier og politikk. Hun skrev også reportasjer for AUFs medlemsblad Praksis. Det ble også litt tid til studier i hovedstaden.

- Jeg tok noen fag i statsvitenskap og litteraturvitenskap, jeg har også tatt ett år på jussen, men jeg har ikke fullført noe som helst. For meg er det viktig alltid å gjøre det jeg gjør ordentlig, om det er studier eller jobb. Så langt har livet stort sett bestått av det siste.

TV 2 er også det kanskje kuleste og mest dynamiske stedet du kan være om du er interessert i både nyheter og næringsliv.

Fra journalist til nyhetsleder
I 2010 gikk Kruse Larsen tilbake til journalistikken på fulltid, denne gangen i VG. Engasjementet, som varte i nesten tre år, startet med et sommervikariat i Rampelys-avdelingen, før ferden gikk til VG Nett. Der fikk hun for første gang prøve seg som nyhetsleder på enkeltvakter.

- Etter tre år i VG fikk jeg tilbud om jobb i Nettavisens nyhetsredaksjon.

Etter bare to måneder som journalist i Nettavisen-redaksjonen rykket hun opp til lederstilling.

- Hvordan var det å få det ansvaret etter bare to måneder i redaksjonen?

- Det var en tillitserklæring og en mulighet til å jobbe med veldig fine folk i det som da var min avdeling. Gunnar Stavrum var svært raus med meg.

- TV 2 kuleste stedet
Det kan virke som om lederansvaret ga mersmak, for etter tre måneder sa hun opp den faste jobben i Nettavisen for å begynne i TV 2 som utgavesjef. Stillingen hadde flere hundre søkere.

- Du hadde fast jobb og en lederstilling i Nettavisen da du søkte på TV 2-jobben. Du må ha hatt et sterkt ønske om å jobbe akkurat der?

- TV 2 var og er et populært sted å jobbe, og en av Norges sterkeste merkevarer. Prinsipielt mener jeg at TV 2 er avgjørende for demokratiet i Norge og en viktig bidragsyter til mediemangfoldet. TV 2 er også det kanskje kuleste og mest dynamiske stedet du kan være om du er interessert i både nyheter og næringsliv.

Tilbake i TV 2:Sissel Kruse Larsen er tilbake i TV 2, men denne gangen blir det ikke på nyhetsdesken hun skal være mest. Denne gangen begynner Sissel Kruse Larsen i TV 2 som kommunikasjonsrådgiver. Foto: Eivor Eriksen.

- Du fikk mye ansvar tidlig. Som 25-åring hadde du prøvd deg som leder to steder. Hvordan opplevde du å få den tilliten så tidlig?

- Det har vært gøy, ellers hadde jeg gjort noe annet. Å komme til TV 2 var uvant i starten, men jeg har et godt forhold til stort sett alle jeg har jobbet med. De aller fleste har noe godt å by på, det er en innstilling til andre mennesker jeg prøver å ha med meg. Bård Espen Hansen, redaktør på TV2.no, som ansatte meg som utgavesjef, har vært viktig for å løfte frem kvinner i TV 2, og spesielt for å lære meg å stole på mine egne vurderinger. Han er en utrolig inspirerende leder å ha fått lov til å jobbe for.

Jeg tenkte hva alle mine journalistvenner og -kollegaer kom til å si om overgangen fra journalistikk til PR. Sissel Kruse Larsen

Ble PR-rådgiver hos pappa
Samtidig som Sissels Kruse Larsens karriere virkelig skjøt fart i TV 2, startet hennes far og viktigste faglige støttespiller, Jan-Erik Larsen, byrået Kruse Larsen. Jan-Erik Larsen var blant de sju opprinnelige partnerne i kommunikasjonshuset First House, hvor han kom etter å ha vært statssekretær ved Statsministerens kontor i Jens Stoltenbergs andre regjering. Hans selskap driver med rådgivning innen strategi, ledelse og kommunikasjon. Byrået Kruse Larsen åpnet dørene til kontoret i Inkognitogata i april 2015. Drøyt et halvt år senere var Sissel på plass som rådgiver.

- Hva tenkte du da faren din sa han skulle slutte i First House og starte eget byrå?

- Jeg er veldig stolt av ham. Det er tøft gjort å gå ut av noe som er lukrativt og på mange måter en suksessbedrift du har vært med å starte opp. At hans ønske om åpne kundelister ble så sterkt at det har vært verdt all den harde jobbingen han har lagt ned i Kruse Larsen AS imponerer meg. Selskapet har hatt enormt vekst, min spådom er at det vil vokse ytterligere, og trolig bli større enn han har sett for seg.

Jobber med faren: Sissel Kruse Larsen har de siste fem månedene jobbet med faren sin, Jan-Erik Larsen, i PR-byrået Kruse Larsen. Jan-Erik Larsen var blant de sju opprinnelige partnerne i kommunikasjonshuset First House og har også jobbet som rådgiver for TV 2.

Sissel Kruse Larsen sier hun tror «åpne kundelister» vil bidra til «å bryte ned mange barrierer».

- Jeg tenkte hva alle mine journalistvenner og -kolleger kom til å si om overgangen, men alle har vært svært positive. Flere andre kommunikasjonsbyråer vil nok snart følge etter og åpne listene sine, tror jeg.

- Sluttet du i TV 2 fordi faren din tilbød deg jobb?

- Nei. Men da jeg bestemte meg for å gjøre noe annet rakk jeg ikke vurdere så mange andre alternativer før jeg fikk tilbud om stillingen i Kruse Larsen, og takket ja. Det har gitt meg verdifull erfaring.

- Hvordan var overgangen til PR-bransjen?

- Svært intens, lærerik og spennende. Jeg vil anbefale alle å prøve noe annet enn det de gjør i dag. Jeg har jobbet med journalistikk, politikk og nå en annen del av næringslivet, og det å ha gjort litt forskjellige ting håper jeg i alle fall har gitt meg flere ben å stå på. Så er det også klare likhetstrekk mellom alt jeg har drevet med.

Gjør comeback i TV 2
Etter fem måneder som rådgiver i Kruse-Larsen, bestemte Sissel seg for å slutte for å gå tilbake til Norges største kommersielle TV-kanal.

- Hvordan fikk du jobben som rådgiver for TV 2-sjefen?

- TV 2 er en viktig kunde av Kruse Larsen, som jeg har jobbet tett med. Etter hvert fikk jeg et tilbud fra dem om å komme tilbake. Det var også et uttrykt ønske fra meg, ikke fordi jeg ikke trives her jeg er, men fordi jeg oppriktig tror jeg kan gjøre en innsats for TV 2 som medieaktør og fordi jeg både tror på og står for alt TV 2 gjør og er, sier hun.

- Har ingen planer utover TV 2
- Hva er dine tidsperspektiver på jobben i TV 2?

- Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake til TV 2 og ta fatt på viktige oppgaver der. Jeg har ingen planer utover å gjøre en best mulig jobb.

Sissel Kruse Larsen forteller at den nye jobben handler mye om langsiktig og strategisk kommunikasjon for å nå ut til flere med budskapet om hvorfor TV 2 er til.

- Da jeg begynte i TV 2 i 2013 var min motivasjon den samme som den er i 2016. Ikke bare er TV 2 et givende sted å være, men de spiller en viktig rolle for flere områder ved det norske samfunnet, de utfordrer NRK og har siden oppstarten i 1992 evnet alltid å følge utviklingen.

- Har rådgiverstillingen i Kruse Larsen gitt deg erfaring som er nyttig for den nye stillingen?

- Utvilsomt. Jeg har lært masse, og jeg har fått jobbe sammen med faren min. Han har lært meg det meste.

- Kommer du til å spørre ham om råd?

- Helt sikkert, hele tiden!

Kan knepene: Sissel Kruse Larsen sier hun har lært mye i PR-bransjen  som hun gjerne skulle ha visst som journalist. Nå skal hun bruke erfaringen både fra PR- og journalistikken i TV 2s kommunikasjonsavdeling. Foto: Eivor Eriksen.

Droppet pappas PR-byrå - gjør comeback i TV 2