Slik reddet han overskuddet - solgte TV 2-selskap til gigant

- Men TV 2 er ikke friskmeldt, sier Olav T. Sandnes.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

TV 2 hadde en rekordstor omsetning på 4,3 milliarder kroner i 2016. Samtidig så økte TV 2s kostnader med 547 millioner kroner, ikke minst på grunn av en saftig sportsregning knyttet til rettigheter som Tippeligaen og Premier League.

Det slår også kraftig inn på resultatet, som faller med 70 prosent til 116 millioner kroner. TV 2 redder likevel inn et overskudd i et år der mange nok hadde trodd at tv-huset ville gå i minus.

- Er ikke situasjonen så ille som dere har antydet både i media og for ansatte?

- Hvis spørsmålet er om mediebransjen og TV 2 er friskmeldt, så er svaret nei, sier administrerende direktør Olav T. Sandnes til Kampanje.

- Hvis man ser på resultatet til TV 2, så er det et sammensatt resultat som delvis bærer preg av at vi i 2016 hadde flere arrangement samlet det norske folk, som fotball-em, OL, X Games, Tour de France, og både norsk og engelsk fotball. Det var et ekstraordinært sportsår. Vi solgte også datterselskap som OB-Team, fortsetter han.

- Du sier dyr tv-sport trekker ned, hvilken sport er det som drar mest ned og hvor mye er det snakk om?

- Jeg kan ikke kommentere på enkeltrettigheter, men det er ingen tvil om at medieøkonomien er sammensatt. Noe kan regnes rett hjem i form av reklameinntekter, men sportsrettigheter er også et viktig premiss for å hente inn andre inntekter, som distribusjonsinntekter. TV 2s rolle er først og fremst å samle det norske folk rundt tv-skjermen, eller rundt mobiltelefonen, og der er live-sport viktig og det kommer til å være viktig fremover.

TV 2s rolle er først og fremst å samle det norske folk rundt tv-skjermen, eller rundt mobiltelefonen. Olav T. Sandnes

Klubbleder: - Har vært nødvendig

I TV 2-overskuddet ligger det også en engangseffekt fra salget av produksjonsselskapet OB-Team til NEP. Salget ble sluttført i oktober i fjor.

Les mer: TV 2 selger tv-selskap til amerikansk gigant

- Hvor mye av resultat skyldes engangseffekter som salg av OB-Team?

- Jeg kommenterer ikke enkeltelementer i regnskapet vårt, naturlig nok, men det er viktig å nevne det, sammen med andre faktorer, for å vise at resultatet er sammensatt, sier Sandnes.

Etter det Kampanje kjenner til, skal TV 2 i tillegg til kjøpesummen ha beholdt deler av fjorårets overskudd i OB-Team som en del av salgsavtalen. Overskuddet for 2016 er ikke kjent, men resultatet i selskapet har de siste årene ligget på rundt 15 millioner kroner.

Kjøpesummen er ikke blitt offentliggjort, men med multipler på mellom åtte og ti, kan TV 2 fort ha sikret seg over 100 millioner kroner i salgsgevinst, og på den måten reddet hele fjorårets overskudd.

Henrikke Helland i Klubb 2 i TV 2 sier omstillingen som TV 2 gjør «har vært nødvendig». Det til tross for at TV 2 gikk med overskudd på 116 millioner kroner fra en rekordomsetning på 4,3 milliarder kroner i fjor.

- Når du vet at TV 2 også solgte datterselskap i 2016 så har det vært nødvendig med en omstillingsprosess i TV 2. Det er noe vi i klubben har anerkjent, sier Hellland.

Hun sier videre at prosessen og grepene som har vært tatt har vært viktige med tanke på å gjøre TV 2 til et mer lønnsomt selskap.

- TV 2 er en kommersiell virksomhet. Tjener vi penger sikrer vi arbeidsplasser, sier hun.

Har vært nødvendig: - Når du vet at TV 2 også solgte datterselskap i 2016 så har det vært nødvendig med en omstillingsprosess, sier klubbleder i TV 2. Foto: Emil Weatherhead Breistein/NTB Scanpix.

Som de fleste har fått med seg så er mediebransjen i en enorm forandring, og de endringene sluttet ikke ved nyttår 2017. Olav T. Sandnes

Varsler flere endringer

Det er rundt ti måneder siden Sandnes kalte inn sine ansatte til det som ble kalt TV 2s «viktigste allmøte noensinne». Der ble det kjent at kanalen skulle kutte 350 millioner kroner innen 2020. Senere ble det klart at om lag 177 årsverk skulle kuttes ut.

Les mer: Skal kutte 350 millioner - alle tilbys sluttpakke

- Som de fleste har fått med seg så er mediebransjen i en enorm forandring, og de endringene sluttet ikke ved nyttår 2017. Vi jobber knallhardt for å finne vekstmuligheter og nye inntektsstrømmer, men vi må også se kritisk på kostnadene. Vi kan ikke kutte oss til suksess, men må utvikle oss og investere i verdifull kompetanse for å ta og forsvare posisjonen som Norges viktigste og største kommersielle tv-kanal, sier Sandnes.

- Hvor mye av resultatnedgangen kan knyttes til 2020-prosjektet?

- Det er ingen tvil om at det koster å gjøre omstillinger, det står vi midt oppe i nå. Nøyaktig hvilken resultateffekt for 2016 som disse omstillingene har, er ikke noe vi deler, men igjen er det ingen tvil om at 2016 også var et år med store endringer.

- Slår disse kostnadene for fullt inn i 2017?

- Vi jobber langsiktig, og det betyr at vi vet at i mediebransjen som i alle andre bransjer må man ha tæring etter næring. Det er ikke sånn at vi tror at endringene i mediebransjen tok slutt ved årsslutt 2016.

- Må dere nedbemanne mer enn dere hittil har kommunisert?

- Med mindre det skjer noe uventet positivt for vår virksomhet fremover, vil det være behov for endringer. Vi gjør alt vi kan for å drive fornuftig.

Her er tallene for 2016Kraftig resultatfall i TV 2

 

TV 2 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning  4 251  3 895  + 9,1
Driftsresultat  254  445  - 42,9
Resultat før skatt  116  330  - 64,8

 

Slik reddet han overskuddet - solgte TV 2-selskap til gigant