Farris-salget sprudler ikke like mye – nå børster Ringnes støv av 30 år gammelt slagord

- Vi har ikke vært særlig konsekvent i kommunikasjonen, sier markedssjef og gjør seg klar til en ny kampanje.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Farris kan snart feire 30 år på TV som annonsør og den sprudlende blå merkevaren går virkelig tilbake til røttene i sin nye kampanje. De nye reklamefilmene har så vidt begynt å rulle på skjermen, og denne gangen med en helt ny kommunikasjonsplattform som henter opp igjen det historiske slagordet til Farris, «Verdens fineste maskineri går best på naturlig mineralvann».

Det er lenge siden Farris tok i bruk dette første slagordet. Vi må helt tilbake til den tiden TV 2 kom på lufta for første gang som landets første riksdekkende, kommersielle TV-kanal tilbake på begynnelsen av 1990-tallet og Ringnes begynte å sende sine første reklamefilmer. Men ti år senere beveget Farris seg bort fra sitt opprinnelige slagord, og siden har det både vært «et naturlig tørstevalg» og «drukket av livsnytere».

- Det har vært flere mere eller mindre vellykkede forsøk oppgjennom tidene, og vi ser at vi ikke har vært særlig konsekvent i kommunikasjonen de siste ti årene. De ti foregående årene derimot benyttet vi slagordet «Verdens fineste maskineri går best på naturlig mineralvann», som vi nå har valgt å børste støvet av, sier markedssjef for vann i Ringnes, Juliane Øyslebø, til Kampanje.

- Hvorfor er dette slagordet så spesielt?

- Det er både unikt, emosjonelt og elegant og setter fokus på det naturlige mineralvannet, sier hun.

Her kan du se den nye reklamefilmen til Farris som har begynt å rulle på de største TV-kanalene denne påsken. Igjen er det reklamebyrået Try som står bak. 

Jeg var selv bare fire år og så på barne-TV da slagordet i sin tid ble lansert. Iselin Øyslebø, Ringnes

- Vært litt hummer og kanari

Markedssjef for vann i Ringnes, Juliane Øyslebø, innrømmer at det har vært litt «hummer og kanari» de siste årene fra Farris. Hun kom til Ringnes i 2018 fra Orkla Health og har siden hatt merkevareansvaret for Farris.

- Hvorfor har dere prøvd så mye forskjellig?

- Det henger sammen med konkurransebildet. Farris var i mange år nærmest en monopolist, men i dag er det mange alternativer på markedet både gjennom vår egen innovasjon Farris Bris og dagligvarekjedenes egne merkevarer, sier hun.

Hun sier trenden for salget av Farris har vært nedadgående de siste par årene i et marked som anslås å ligge på rundt en milliard kroner i verdi i dagligvarehandelen. Her har Farris en markedsandel i verdi på 21 prosent, mens Ringnes samlet har 60 prosent av markedet.

- Det har dessverre vært en litt nedadgående trend for Farris. De siste årene har vi fokusert mest på Bris og det har nok gått utover i originalen. Men nå skal Farris få skinne igjen når vi børster litt støv av modermerket, sier hun.

Danser videre med Try

Det er Try Reklamebyrå som har utviklet den nye reklamefilmen og det er partnere og en av grunnleggerne i byrået Einar Fjøsne og makker Petter B. Jahre som står bak bak det nye konseptet som spiller på den tidlige reklamehistorien til Farris. 

- Uttakene den gang viste forskjellige personer som er dyktige til det de driver med. Og enten det var pianospill, dans, treskjæring eller glassblåsing, så var en felles forutsetning for de alle selvfølgelig å gi kroppen naturlig mineralvann fra Farris, sier Øyslebø.

Hun sier at det var en del av briefen til byrået at de ønsket å plukke opp det gamle slagordet.

- Når vi skulle legge fundamentet for en ny kommunikasjonsplattform, syns vi i samråd med det dyktige teamet hos Try at det lå såpass mye i denne payoffen og dette konseptet av vi bestemte oss for å ta det med inn i 2021 med ideen til Try som vi syns traff den perfekte balansen mellom kul og elegant, sier hun.

Valg av produksjonsselskap falt på Einar Film etter det Øyslebø kaller «en veldig sterk pitsj» fra regissør Thea Hvistendahl, som også har jobbet mye med musikkvideoer. I den nye Farris-reklamen møter seeren en danser som beveger seg til den velkjente Farriss-musikken, laget av produsent Thomas Kongshavn som blant annet har jobbet med Karpe Diem og Emilie Nicolas.

- Vi får igjen se verdens fineste maskineri i form av en utrolig dyktig danser som danser til en kul og tidsriktig 2021-versjon av den velkjente Farris-musikken og i tillegg har vi ved hjelp av litt spesialeffekter satt ytterligere fokus på mineralene og gitt filmen en liten touch av magi, sier Øyslebø.

Vi ser på mulighetene til å utvide konseptet med flere uttak.

Hun sier inspirasjonen kommer litt fra dette med å være selvlært og nå ønsker Farris å appellerer til de litt yngre kjøperne av det blå boblevannet.

- Vi ser det er mange som lærer seg ting på egenhånd via internett, for eksempel ved å se på videoer på YouTube, og det er litt av inspirasjonen til denne filmen og med denne danseren. Folk kan i dag bli utrolig dyktige bare ved å lære og se selv, sier hun.

- Kommer det flere lignende filmer?

- Da vi skulle ta ut en ny kommunikasjonsplattform var vi opptatt av at det skulle være noe som kan brukes i lang tid slik at vi ikke trenger å hoppe over på noe nytt igjen. Vi ser på mulighetene til å utvide konseptet med flere uttak.

- Kan du love at Farris nå vil beholde det «originale» slagordet i nye ti år?

- Jeg kan ikke love noe, men jeg kan i hvert fall håpe. Det viktigste er at det blir godt mottatt og at det vil resonnere godt både blant de som husker slagordet tilbake i tid, men også blant de yngre som ikke husker det så godt. Jeg var selv bare fire år og så på barne-TV da slagordet i sin tid ble lansert, sier Øyslebø og smiler.

Farris-salget sprudler ikke like mye – nå børster Ringnes støv av 30 år gammelt slagord