Egmont er Nordens største mediekonsern - slår Schibsted og Bonnier på omsetning

Samtidig kutter den danske medieeieren forbindelsene til det russiske markedet og oppretter et flyktningeprogram på 40 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Det danske mediekonsernet Egmont har vært på en stor reise de siste årene der omsetningen har økt år for år og i 2021 for første gang bikket 21 milliarder kroner. Dermed kan selskapet og toppsjef Steffen Kragh, som blant annet eier norske TV 2, Cappelen Damm, Nordisk Film og Story House Egmont, koste på seg et lite nordisk smil om munnen. For første gang leder han det største mediekonsernet i Norden.

Egmont er for første gang større enn både Schibsted og svenske Bonnier som i 2021 hadde henholdsvis 14,6 milliarder kroner og 20,1 milliarder norske kroner i omsetning. 

- Er det litt morsomt å vite at du leder Nordens største mediekonsern?

- Det visste jeg ikke, men det er morsomt at vi vokser. Også må du huske på at vi ikke konkurrerer kun med Schibsted og Bonnier. Vi konkurrerer også med de store amerikanske tech-selskapene, sier Steffen Kragh, konsernsjef i Egmont, til Kampanje.

Uansett har omsetningen lagt på seg kraftig i løpet av fjoråret og det med 4,6 milliarder kroner. Deler av omsetningsveksten forklarer Kragh med overtagelsen av bokforlaget Cappelen Damm, der Egmont kjøpte ut nettopp Bonnier, TV 2s oppkjøp av TV-distribusjonsselskapet Riks TV og flere andre investeringer og kjøp i e-handelsselskapet Royal Design Group og andre vekstselskaper.

- Rundt halvparten av veksten vår kommer fra oppkjøp og nye virksomheter, mens den andre halvparten er organisk vekst og det er vi veldig fornøyde med, sier Kragh.

Les også: TV 2 har for første gang større inntekter enn NRK – nærmer seg 800.000 strømmekunder

Krigen i Ukraina gir stor geopolitisk uro og fører til inflasjon og makroøkonomisk ustabilitet. Steffen Kragh, konsernsjef i Egmont

- Vårt beste år noensinne

Ser en på Egmonts hovedvirksomheter TV, magasiner, bøker og film er det rekorder på alle områder. Samlet overskudd på driften ender dermed på nesten fire milliarder kroner, det dobbelte av hva eksempelvis Schibsted dro inn på driften i fjor.

- Vi gjør vårt beste år noensinne og det gjør vi på alle våre forretningsområder. Vi opplever både innholdsmessig og kommersiell suksess, sier Kragh i Egmont.

Men det skal ikke stoppe der. Emont og konsernsjef Steffen Kragh har nemlig satt seg et mål om å øke den omsetningen med syv milliarder kroner innen 2025, og de fem forretningsområdene digitale bøker, TV-strømming, dataspill, byråvirksomheten og ehandel skal dobles med strategien «Grow with the Modern Consumer – Scale up and Stand out».

- Det er disse områdene vi konsentrerer oss om. Her er vårt fokus fremover, sier konsernsjef Steffen Kragh i Egmont til Kampanje.

Les også: Egmont skal øke omsetningen med 12 milliarder kroner i 2025: - Det er ambisiøst

Merker prisveksten på flere områder

Men rekordresultatene til tross og et overskudd på driften som nå nærmer seg fire milliarder, så finnes det også utfordringer.

- Krigen i Ukraina gir stor geopolitisk uro og fører til inflasjon og makroøkonomisk ustabilitet. Vi har også fått høyere priser på transport, energi og papirpriser og kampen om de digitale talentene våre fortsetter bare å bli tøffere og tøffere, sier Kragh.

- Hvordan kommer Egmont til å merke krigen økonomisk?

- Vi får en kostnadsbase som bli mye høyere i år. Jeg tror derfor 2022 blir et mellomår der vi vil merke prisveksten. Kostnadsøkningene vil også komme raskere enn inntektsveksten og hurtigere enn vi klarer å regne hjem, sier Kragh.

Les også: Prissjokk for norske mediehus: - Det er massive økninger og det er dramatisk

Solgte seg ut Russland i 2016

Når det gjelder krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland fra både vestlige myndigheter og private selskaper sier Kragh at i mange år var til stede på det russiske markedet, men i 2016 solgte Egmoint seg ut selskapet som het Egmont Russia.

Det var på den tiden da Russland innførte en lov som forbød utenlandsk medieeierskap over 20 prosent av et selskap.

- Da solgte vi selskapet til ledelsen og har samarbeidet med dem frem til krigen brøt ut. Da avbrøt vi samarbeidet og kuttet leveransene våre til selskapet, sier Kragh.

Egmont Russia var et magasin- og bokforlag og var en del av Story House Egmont, som den gang het Egmont Publishing. Men ifølge Egmont-konsernet utgjorde det ikke en veldig stor del av mediekonsernets samlede omsetning.

- Veldig engasjerte ansatte i Polen

Egmont-konsernet merker også krigen gjennom sin tilstedeværelse på det polske markedet på grensen til Ukraina, der selskapet er til stede også her med sin magasindrift og har rundt 100 ansatte.

- Vi har mange ansatte i Polen og vi merker at de er veldig engasjerte i det som skjer rundt dem. Vi har derfor stilt opp og gitt penger til Unicef og SOS Barnebyer og det gjorde vi like etter at krigen brøt ut. I tillegg så har vi også en viktig journalistisk oppgave med TV 2, som har journalister i Ukraina som både rapporterer om nyheter og dokumenter hva som skjer. Det er viktig og jeg har stor respekt for våre journalister og våre team som er der nede, sier han.

I tillegg så bestemte Egmont tidligere denne uken at 40 millioner kroner skulle settes av til et flyktningprogram som skal hjelpe barn og unge på flukt fra krigen.

- Støtten vil ha et særlig fokus på flyktninger og skal hjelpe barn og unge til å få en trygg barndom når de kommer til Norge, Sverige og Danmark, sier konsernsjefen for Egmont og leder av det største mediekonsernet i Norden, Steffen Kragh.

Her kan du se alle tallene til Egmont-konsernet for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Kraftig resultatvekst i Egmont-konsernet

Egmont 2021 2020 Endring i %
Omsetning 21.072,0 16.503,0 + 27
Driftsresultat 3.966,0 2.404 + 64
Resultat før skatt 2.496 908 + 174

Egmont er Nordens største mediekonsern - slår Schibsted og Bonnier på omsetning