Nesbø får med seg Exit-regissør i ny Netflix-serie: - Vi fungerer som et tohodet troll

STOCKHOLM (Kampanje): - Bøkene jeg skriver er vanskelig å koke ned til to timer, sier Jo Nesbø. Han har lært mye av å jobbe med film og TV-serier etter «Snømannen».

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Da Netflix presenterte sine serienyheter på Grand Hôtel i Stockholm mandag morgen kom de med en overraskende nyhet. De skal lage TV-drama basert på Jo Nesbøs bok «Marekors».

Les også: Jo Nesbøs «Marekors» blir Netflix-serie

Historiene om Harry Hole har så langt kommet ut i tolv forskjellige bøker hvor den første ble utgitt i 1997. Selv om bøkene har vært en av tidenes største litterære suksesser i Norge, har det foreløpig blitt laget få filmer og serier baser på bøkene.

I 2017 forsøkte det engelske produksjonsselskapet Working Title å lage film av boken «Snømannen», noe som ikke ble en suksess.

Working Title er også involvert i det nye prosjektet, men nå blir det en Netflix-serie, og ikke en film. Det virker Nesbø å være godt fornøyd med.

- Hvorfor blir det serie denne gangen?

- Det tror jeg først og fremst er fordi bøkene jeg skriver er vanskelige å koke ned til bare to timer. Det er nok mer åtte-nitimers fortellinger, sier Nesbø til Kampanje.

- Hva har du lært av forrige prosjekt?

- Jeg har såpass lite involvert i «Snømannen» at jeg hadde ikke så mye å lære derfra, men jeg har kanskje lært mer av å ha jobbet med film og TV-serier etter det.

Forfatter:

Jo Nesbø går under mange titler. Musiker, forfatter og nå også showrunner for en ny Netflix-serie. Foto: NTB.

Exit-regissør med på laget

Denne gangen skal Nesbø imidlertid være langt mer involvert i produksjonen. Nesbø forteller at han har hatt en læremester i Exit-regissør Øystein Karlsen, som også skal ha regi på Marekors-serien, som har fått arbeidstittel «The Devil's Star».

- Jeg har vært litt bakspiller og bittelitt i kulissene på «Exit» og lært veldig mye av det. Jeg har også skrevet for film og TV, som kanskje har gått litt under radaren, men jeg har i hvert fall gjort det, sier Nesbø.

Nesbø og Karlsen har startet produksjonsselskapet Redpoint Productions sammen.

Les mer: Tar over som sjef i TV-selskapet til Nesbø og Exit-Karlsen

- Hva blir rollen din denne gangen?

- Showrunner, som i den amerikanske definisjonen vil si at jeg har øverste ansvar og tar seg av det meste, men Øystein Karlsen er regissør. Jeg vil si at vi fungerer mer som et tohodet troll, for han har også denne showrunner-ekspertisen.

- Er du glad for å ha en mer involvert rolle?

- Det er kjempemorsomt. For en stund siden tegna vi opp til en actionscene for å spisse til den – da utbrøt jeg spontant «tenk at vi får betalt for å holde på med det her», ler Nesbø.

Regi:

Øystein Karlsen (t.h) hadde regi på Exit-serien. Nå skal han styre Marekors-serien sammen med Nesbø. Her er han avbildet sammen med Petter Testmann-Koch. Foto: Eivor Eriksen.

- Et fett om jeg har 200 eller 20 millioner lesere

Nesbø forteller at det var det engelske produksjonsselskapet Working TItle som la på bordet at de ønsket seg et nytt eventyr med Harry Hole på skjermen.

- Det var i forlengelse av «Snømannen» egentlig. De sa at vi ikke kunne gi oss der, sier Nesbø.

-Jeg sa ja til det, men også at jeg ville være mer involvert. Både fordi jeg har lyst, men også fordi jeg kan DNA-et i denne karakteren og historiene. Jeg sa at vi kan begynne med Marekors hvor universet og karakterene har satt seg, forklarer han videre.

- Hva tenker du om at serien skal gå på Netflix?

- Det er helt fint det.

- Kunne det blitt bedre?

-Det er fint, men det som er viktig er at vi deler en visjon om hva vi vil gjøre. At vi skaper en mørk historie og ikke er redde for å bevege oss inn i det mørke og ikke går på kompromiss på hvem karakteren er og i hvilken verden han lever i, sier Nesbø.

- Skrus forventingene opp når serien skal gå på verdens største strømmetjeneste?

- Det har jeg ikke tenkt over, men nei. Det er det samme som når jeg skriver. For meg er det et fett om jeg har 200 eller 20 millioner lesere. Du skriver for et publikum, da blir det det samme om det er stort eller lite.

Tre skuespillere kniver om hovedrolle

Serien skal etter planen starte innspillingen før sommeren. Nesbø forteller at de er inne i sine siste dager i castingen om hvem som skal spille hovedpersonen selv, Harry Hole.

- Hvordan er casten? Er det mye norsk?

- Vi skal lage et skandinavisk Oslo, så her snakker folk svensk, dansk og norsk, forklarer Nesbø.

- Har du noen ønsker om hvem som skal spille Harry?

- Vi har tre personer det står mellom nå. Det er litt kinkig, for vi vil på en måte ha alle tre.

- Kunne du spilt Harry selv?

- Ja, klarr jeg kunne det. Det hadde vært en dårlig Harry, men ja, klart det, ler Nesbø.

Flere serier:

Netflix presenterte sine nyheter mandag morgen i Stockholm. Foto: Øyvind Hofsrud.

Nesbø får med seg Exit-regissør i ny Netflix-serie: - Vi fungerer som et tohodet troll