Her er Norges mest kjente sjefredaktører: - Ikke så opptatt av om folk liker meg eller ikke

Noen sjefredaktører stikker seg mer ut enn andre. - Kanskje er det litt feighet, sier Trygve Hegnar om sine mer anonyme kollegaer.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

En undersøkelse Kampanje har gjennomført i samarbeid med YouGov viser at ansvarlig redaktør i Finansavisen og Kapital, Trygve Hegnar er Norges mest kjente sjefredaktør. Av 1017 respondenter svarer hele 51 prosent at de kjenner til Hegnar. 

Det synes Finansavisens sjefredaktør er hyggelig.

- Jeg er lite morsom og rar, så jeg håper det skyldes mine meninger og redaktørvirksomhet innen økonomisk journalistikk, sier han til Kampanje.

Hegnar er ikke redd for å ta bladet av munnen og har skrevet nærmere 13.000 ledere i både Kapital og Finansavisen. I fjor sommer skrev han blant annet en kommentar der han langet ut mot damefotballen og kalte spillerne for «primadonnaer som blir feiret av sportsjournalistene som helter». Kommentaren fikk fotballpresident Lise Klaveness til å reagere kraftig.

Les mer: Fotballpresidenten går hardt ut mot Hegnar: - Kvinneforakt

Sjekk hvilke sjefredaktører folk på gata kan navnet på her:

- Jeg ble vel raskt kjent

Hegnar tror også kjennskapen hans kan ha noe å gjøre med at han har vært sentral utenom journalistikken også. Blant annet som styrelederverv i Hurtigruten og styreleder i Ullevål sykehus. 

- Har det vært en mål i seg selv å være så synlig som mulig?

- Overhodet ikke, men min redaktørkarriere startet da jeg også var en god håndballspiller, på landslagsnivå, så jeg ble vel raskere kjent, sier han. 

Til tross for at Hegnar er en veldig synlig skikkelse i bransjen, tror han neppe at det er viktig for alle å stikke seg ut. 

- Men redaktøren skal jo helst identifiseres med sitt medium, og da er det som oftest nødvendig og viktig, understreker han. 

I undersøkelsen kommer det frem at kun 16 prosent av de spurte vet hvem kringkastingsjefen, Vibeke Fürst Haugen er, mens kun 9 prosent har hørt om sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes.

- Det tror jeg er dumt av NRK og TV 2, hvis det er en strategi og tanke bak, mener Hegnar. 

- Kanskje er det litt feighet og kanskje skyldes det at redaktørene der mener de skal representere så mange, fortsetter han. 

- Ikke så opptatt av om folk liker meg

En annen som scorer relativt høyt på undersøkelsen er ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum. 35 prosent av de spurte sier at de vet hvem Stavrum er. Dermed havner han på en solid andreplass. 

- Det er jo justismord, hvorfor er jeg ikke den mest kjente, ler Stavrum og legger til at det er hyggelig å bli lagt merke til. 

- Man skal jo være en synlig redaktør. Jeg er ikke så opptatt av om folk liker meg eller ikke, men det at de vet hvem jeg er, er en start.

Han understreker videre at han ikke har hatt noen store ambisjoner om å bli kjent. 

- Men jeg har jo vært ansatt under både Hegnar og Valebrokk, og da har jeg sett at en viktig del av å gjøre et medium kjent er at redaktøren også er kjent. Så for å gjøre Nettavisen kjent er det helt bevisst, men ikke privat.

Stavrum jobbet også som redaksjonssjef i TV 2 i sin tid, og forteller at det er fordeler og ulemper ved å bli gjenkjent på gata.

- Det er positivt at folk forbinder avisen med redaktøren, det betoner at vi driver et redaktørstyrt medium, som er redigert, det er positivt for jobben min. Når det er sagt så har jeg opplevd veldig få negative ting ved at folk kjenner meg igjen, det er som regel veldig hyggelig, sier han. 

 

- Ikke helt unaturlig

Selv om Nettavisen-redaktøren mener at det er vesentlig at folk vet hvem som er redaktøren i et medium, legger han til at det selvfølgelig er forskjell på medier også.

- Noen er nisjemedier, og da er det naturlig at folk ikke vet hvem de er. Nå har jeg vært redaktør en stund, og du blir mer kjent jo lenger du har hatt den posisjonen kanskje, undrer Stavrum. 

- Er du overrasket over at Trygve Hegnar topper lista?

- Nei, han er jo en veldig profilert og tydelig redaktør for mediet folk forbinder med han. Jeg har jo jobbet i Kapital, så jeg har det fra han.  

På spørsmål om hva han tenker om at redaktørene i Norges største mediehus kommer dårlig ut i undersøkelsen, svarer Stavrum at han ikke er overrasket. 

- Det har ikke vært noen tradisjon i Norge for at kringkastingssjefer har vært synlig i forbindelse med redaksjonelle beslutninger og de deltar lite i den offentlige debatten, så det er ikke helt unaturlig. Hadde man derimot spurt om hvem som er Norges mest kjente mediepersonligheter så hadde NRK og TV 2 gjort rent bord på den listen.

 

Disse er de ti mest kjente redaktørene i Norge

Navn Medium Score
1. Trygve Hegnar Finansavisen og Kapital 51%
2. Gunnar Stavrum Nettavisen 35%
3. Ingeborg Heldal  KK 24%
4. Gard Steiro VG 22%
5. Danby Choi Subjekt 22%
6.Trine Eilertsen Aftenposten 21%
7. Vibeke Fürst Haugen NRK 16%
8. Olav T. Sandnes TV 2 9%
9. Mari Skurdal Klassekampen 6%
10. Hans Rustad Document 6%

Her er Norges mest kjente sjefredaktører: - Ikke så opptatt av om folk liker meg eller ikke