Norsk tech-selskap sparker 90 ansatte - selger ut deler av virksomheten

Det har skjedd mye i Cxense siden det brå lederbyttet i forrige måned.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Journalist

Det var 8. september forrige måned det ble kjent at administrerende direktør i Cxense, Ståle Bjørnstad, gikk av med umiddelbar effekt. Den tidligere børsmannen ble erstattet med Christian Printzell Halvorsen, som kom fra en stilling i mediekonsernet Schibsted. Han har også tidligere vært sjef i rubrikkselskapet Finn.no. 

Nå, etter at stormen rundt lederbytte har lagt seg, kan Halvorsen fortelle om det som har foregått i det norske teknologiselskapet.

- Lederbytte som skjedde forrige måned betyr først og fremst at selskapet nå skal vokse på teknologien og produktet, og at vi skal bli ledende i verden på området vårt. Istedenfor å vokse på fusjoner og oppkjøp, slik tendensen var før, skal vi ha produktstrategi i bunn i alt vi gjør, sier Printzell Halvorsen til Kampanje.

Halverte staben og legger ned avdelinger

Da Cxense ble gründet av John Markus Lervik i 2010, var det annonseteknologi, data managing og personalisering som var hovedområdene til selskapet. Samtidig som lederbytte skjedde, valgte selskapet å fjerne en av disse områdene helt. 

- Vi har hatt en del annonseteknologi innenfor det som heter ad serving, som vi nå er i ferd med å selge unna. Vi har sett at det vi har gjort innenfor dette området ikke har vokst, så derfor velger vi nå å fokusere på den delen av virksomheten som vokser - nemlig Data Management og personalisering. I tillegg til å  kvitte oss med ad server-delen, er vi også i ferd med å selge unna det vi gjør innenfor video, sier Printzell Halvorsen.

Omstruktureringen har betydd kraftige kutt i ansattstaben. Nesten halvparten av selskapets ansatte har måttet gå. Av de som ble berørt, var halvparten fra USA-kontoret og resten fra de andre kontorene inkludert Norge. 

- Vi måtte selge unna og redusere størrelsen på organisasjonen for å komme i en sunn økonomisk situasjon. Vi har brukt alt for mye penger i forhold til det veksten tilsier, så derfor måtte vi ta to viktige grep - selge unna, og redusere staben fra 190 til 100 ansatte. 

Cxense fikk en god start da selskapet ble notert på børsen i 2014. Men etter at kursen steg til nesten 180 kroner i fjor har kursen nærmest stupt ned mot 40 kroner. Printzell Halvorsen mener aksjonærenes tro på selskapet likevel ikke har sviktet.

- Du kan si at det som skjedde her på vårparten, var at aksjonærene var misfornøyde med utviklingen. Kursen hadde gått nedover, og det hadde blitt gjort en del ting har som man ikke var fornøyd med. Men de tok tak i situasjonen og etablerte et helt nytt styre nå før sommeren. Styret besluttet fokuseringen av selskapet, satte inn meg som ny leder og hentet inn ny kapital. Det er jo et tegn på at det ligger en grunnleggende tro på selskapet hos aksjonærene. Vi har med andre ord fått en ny, frisk start, sier han.

Store i utlandet, små i Norge

Fremover skal Cxense altså fokusere fullt på den teknologien som gjør at kundene kan tilpasse sitt innhold på internett til den enkelte bruker. Selskapet har 170 kunder rundt omkring i verden, blant annet større redaksjoner som amerikanske ABC News og Wall Street Journal, hvorav 40 av dem er norske. Av de 40 er 16 det man kan kalle tradisjonelle redaksjonelle miljøer. Nå håper Halvorsen på en større kundeportefølje i Norge. 

- Det er selvfølgelig noen store mediekonsern vi gjerne skulle hatt på kundelisten vår. Jeg mener jo også at det høyteknologiske miljøet vi tilbyr, er en nødvendighet for å konkurrere i annonse- og lesermarkedet. Og å ha en leverandør, uavhengig av Google og Facebook, som i tillegg sitter i Norge burde være interessant, sier han.

Printzell Halvorsens tidligere arbeidsgiver, Schibsted, er blant mediehusene han mener burde ha gått for Cxense. De har imidlertid valgt å utvikle personaliseringsteknologi selv

- At Schibsted valgte å bygge noe av denne teknologien selv, er et valg man kan ta når man har så mye ressurser på den tekniske siden som de har - men som veldig få andre mediehus i verden verken har eller ønsker å ha. Man bør jo også spørre seg selv hvor mye man ønsker å bygge selv.

- Du mener Schibsted burde ha gått for Cxense istedenfor? 

- Det kan man i hvert fall alltids håpe på, sier han. 

Les også: Cxense vil gi Schibsted-aviser gratis nødhjelp

Fra Finn til Cxense: - Ingen stor omstilling

Halvorsen ble først interessert i stillingen da styreleder i Cxense, Lars Bjørn Thoresen, kontaktet han. Å gå fra å jobbe med et produkt de aller fleste har et forhold til i Finn, til å jobbe med Cxense som kanskje folk flest ikke vet hva er, har ikke vært en stor omstilling. 

- Finn er jo et forbrukerbrand som alle i Norge har et forhold til, og Cxense er ikke det. At vi jobber mer B2B her blir kanskje den største forandringen for min del, men det har egentlig ikke vært en så stor omstilling. Jeg hadde et kundefokus i Schibsted og Finn, og jeg har kundefokus her også. Jeg hadde selvfølgelig hørt og lest mye om Cxense, men det var først da jeg kom i dialog med Lars Bjørn Thoresen at jeg så at dette var superrelevant for meg, og at Cxense faktisk svarte på mange av de problemstillingene jeg selv hadde jobbet med i Schibsted og Finn, sier han.

Med nytt fokus, færre ansatte og ny lederstilling i selskapet, er Halvorsen klar for hva fremtiden i Cxense vil bringe. 

- Jeg er supermotivert. Jeg ser at vi har mange store muligheter fremover, og tror virkelig på at vi skal få det til. Nå skal vi endelig få konsentrere oss på de områdene der vi er sterke, og det er også mitt inntrykk at alle i bedriften synes det er bra med et nytt fokus. Selv om det har vært tøffe tak den siste tiden, er det en stor optimisme i selskapet, sier han.

Norsk tech-selskap sparker 90 ansatte - selger ut deler av virksomheten