To annonsører satte foten ned - nå er TVNorge på sponsorjakt til skandaleserie

Får kjeft for å sko seg på ungdomsfyll i ferieparadis.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

- Å bruke ungdom i produksjonen av underholdning på denne måten for å tjene penger, det er jeg opptatt av. Dere burde skamme dere, Discovery, sa lærer og forfatter Karianne Gamkinn i en debatt om reality-programmer torsdag forrige uke.

Der møtte hun blant annet Discovery-toppene Eivind Landsverk, Hanne McBride og «Ex on the Beach-deltager», Rikke IsaksenSelv om Discoverys Dplay-satsing «Ex on the Beach» har blitt det Eivind Landsverk beskriver som «en gedigen digital suksess» hadde ikke tv-programmet sponsorer for sesong én.

- Vi er ikke idioter, men vi driver jo selvfølgelig en kommersiell business, svarte Landsverk i forsvar mot kritikken som kom fra blant andre Gamkinn.

For mange har latt seg provosere av Discovery-programmet og deltagernes aktiviteter inne på villaen. Programmet har vært en gjenganger i mediene helt siden reality-serien gikk på lufta i slutten av august. Kritikerne har bestått av alt fra tidligere «Paradise Hotel»-deltagere, leger, kjendismanagere og lærere.

Samtidig med lanseringen, kunne også Discovery fortelle at den store interessen fra sponsorer hadde uteblitt. De understreket samtidig at spons ikke var en prioritet for det omdiskuterte reality-programmet, hvor åtte single nordmenn ble sendt til Mauritius for fest, flørting og et gjensyn med ekskjærester. Men nå har pipen fått en annen lyd.

Pressesjef i Discovery, Hanne McBride, forteller nemlig at Discovery er på jakt etter en programsponsor til sesong to.

- Ettersom dette har vist seg å være en stor suksess er vi i samtale med flere aktører som ønsker å ta en tydelig posisjon ved neste sesong, sier McBride, til Kampanje.

Hun vil ikke kommentere hvilke annonsører som har meldt sin interesse. 

To annonsører ville ikke reklamere rundt «Ex on the Beach»

For to uker siden ble siste episode av «Ex on the Beach» vist på strømmetjenesten Dplay og tv-kanalen Fem. Første episode er hittil sett av 393.000 på Dplay, noe som gjør den til den tiende mest strømmede episoden av et tv-program uansett kanal så langt i høst. I snitt er hver episode sett av 370.000 seere, og 72 prosent av disse er digitale .

Det har også annonsørene fått med seg.

- Annonsørene var litt skeptiske til å begynne med, men etter hvert når de så hvor mange seere programmet tiltrakk seg, var det interesse for å ligge rundt, sier McBride. 

- Har dere fått noen negative reaksjoner fra annonsører med tanke på «Ex on the Beach»?

- To annonsører ga på forhånd utrykk for at de ikke ønsket å ligge i slottene rundt programmet, noe vi selvsagt tok hensyn til, svarer McBride. 

For Spar og Toyota har ikke dette vært et problem. De annonserer nemlig i reklameslottene rundt «Ex on the Beach»på Discoverys strømmetjeneste, Dplay. Likevel forteller informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen, at det ikke er aktuelt for bilprodusenten å programsponse «Ex on the Beach».

Å sponse «Ex on the Beach» er ikke i tråd med de verdiene Toyota står for. Utover det så er det vanlig prosedyre å annonsere på de mulighetene vi har. Vi kan ikke detaljstyre reklamekjøp der vi kan nå forskjellige kunder. De som ser programmet regner jeg med er positive til tv-serien, og vil kanskje ikke ha noen negativ holdning til annonsørene heller. Jeg ser ikke på det som et problem sånn sett, sier han til Kampanje.

- Vi er verken enig eller uenig i det som fremkommer i programmet, legger han til.

- Å sponse «Ex on the Beach» er ikke i tråd med de verdiene Toyota står for.

Markedsdirektør i Spar, Martin Munthe-Kaas, forteller at de har en kritisk gjennomgang av sendeplanene til kanalene, der de velger eller velger bort programmer.

- I hovedsak gjelder dette programsponsing, hittil har vi ikke aktivt valgt bort programmer for plassering av våre reklamespotter, forteller Munthe-Kaas til Kampanje.

- Er dere redd for at merkevaren deres kan knyttes opp mot tv-programmer som «Ex on the Beach»?

- Nei, det er vi ikke bekymret for da vi ikke har hatt noe sponsing av dette programmet. Men vi er selvfølgelig opptatt av hvilket miljø vi annonserer i, sier han.

For Spars del sponser de kun programmer som treffer bredt, som TV 2-været og sportsendingene til NRK. Det er ikke aktuelt for matkjeden å sponse programmer eller reality-serier som treffer en smalere målgruppe, opplyser Munthe-Kaas.

Den nye markedssjefen i SAS, Bård Nordhagen, sier at utgangspunktet for SAS er at de anser alt på norsk tv som trygt og godt, og plassert i tider hvor den riktige målgruppen er der.

- Vi har lite annonsering i reklameslotter rundt reality-serier per nå. Det er uansett ikke veldig relevant for SAS sin del, vi er på jakt etter en annen målgruppe og vi styrer etter andre parametere, forteller han til Kampanje.

 - Sex på tv, skyting og vold i gaming og retusjerte bloggere – hva bør annonsører styre unna - er all PR god PR?

- Definitivt ikke, dette jobber vi aktivt med. Vi mener selv at vi har ansvar som en sterk merkevare og også å gjenspeile en del verdier og holdninger i samfunnet.

- Har skapt en offentlig debatt

For Eivind Landsverk er ikke dette første gang han er med på å lansere et konsept som får både seere og annonsører til å steile.

Da TVNorge lanserte «Big Brother» i 2001, fikk det norske tv-publikummet sitt første møte med tv-sendt sex, krangling og festing blant unge vokse, da ti deltagere bodde innesperret i en hall på Fornebu i 100 dager. Det ble for sterk kost for noen annonsører.

- Jeg husker at det var noen annonsører som hadde problemer med å være med på det konseptet da vi laget «Big Brother». Det var jo et konsept som ble diskutert i offentligheten i 8 til 9 måneder før vi kom på lufta med det. Det ble jo likevel en formidabel suksess med 1,2 millioner seere på finalen, og det var da flere som stemte på sms i finalen enn som stemte ved stortingsvalget samme år, forteller Landsverk til Kampanje. 

- Det er klart at «Big Brother» var med på å flytte noen grenser, så kan man spørre seg om «Ex on the beach» også er med på å flytte noen grenser. Jeg vet ikke, men det har skapt en offentlig debatt, som er viktig, fortsetter Landsverk. 

Ny realitydebatt:

I realitydebatten i forrige uke møttes Eivind Landsverk, Hanne McBride, «Ex on the Beach»-deltager Rikke Isaksen, programdirektør i Nent-gruppen, Hilde Borg Nesbakk, «Paradise Hotel»-deltagerne Martine Lunde og Erik Sæter, samt Karianne Gamkinn og Instagram-doktor, Nils Petter Søring, også kjent som Dr. Nils. Foto: Eivor Eriksen.

- Ikke vanskelig å stå bak «Ex on the Beach»

Det var torsdag i forrige uke at seksualiserte reality-programmer var oppe til debatt. Det skjedde da Mindshare arrangerte medie-arrangementet «Huddle». Det ble til tider opphetet stemning blant deltagerne i panelet, som ble ledet av E24-redaktør, Gard L. Michalsen

- Jeg snakker generelt om det som utbroderes her som kan klassifiseres som mobbing, trakassering, drittslenging, tvilsomme seksuelle tilnærmelser, stereotypi knyttet til kjønn og stereotypiske strigla kropper med innslag av skjønnhetskirurgi, som fremmes til de unge. Vi skal huske på at det er veldig mange unge som ser på, og alle blir påvirket, sa lege og Instagram-blogger, Nils Petter «Dr. Nils» Søring, som var en av debattantene. 

Tross all kritikken forteller McBride at Discovery ikke har vanskeligheter med å stå bak en produksjon som «Ex on the Beach». Uavhengig av hva man måtte mene om kommersialisering av ungdommer  og deltagere som bretter ut livene sine på tropiske ferieparadis, viser Discoverys tall at konseptet treffer en nerve hos det norske folk.

- Det vi så på tv «pushet» grensene forbi det vi er vant med, og at det kommer kritikk ser jeg på som helt naturlig. Samtidig skal man være bevisst på at det er mange som har noe å tjene på å kritisere konsepter, men det må de få lov til å gjøre. Det er ikke vanskelig å stå for at vi produserer dette programmet, som er en gedigen suksess, sier McBride.

Opplevd reality-oppstyr før:

Programdirektør i TVNorge og Discovery, Eivind Landsverk, forteller at flere annonsører hadde problemer med Big Brother, da det først ble lansert på norske tv-skjermer i 2001. Foto: Eivor Eriksen.

To annonsører satte foten ned - nå er TVNorge på sponsorjakt til skandaleserie