Derfor rapporterer mediene forskjellige tall i USA-valget - NRK og TV 2 leder an

- Det er ikke noe problem, sier Aftenposten om at de ligger etter konkurrentene i opptellingen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Kampanje har tidligere i dag skrevet om den skyhøye interessen for det pågående amerikanske valget, som samtlige av de store, norske nyhetsmediene bruker mye ressurser på å dekke. 

For lesere kan imidlertid det at nyhetsmediene rapporterer om forskjellig antall valgmenn for de to kandidatene føre til forvirring.

For mens VG og Aftenposten i skrivende stund har erklært henholdsvis 224 og 213 valgmenn til kandidatene Joe Biden og Donald Trump, rapporterer NRK om 238 valgmenn til Biden, mens TV 2 gir ham 239. Det er også flere enn CNN gir Biden i skrivende stund.

- Vi har valgt å samarbeide med nyhetsbyrået Associated Press når det gjelder valgresultatene. Det er et stort og anerkjent nyhetsbyrå og de har et stort apparat i sving for å kvalitetssikre tallene. Vår resultattjeneste får data og tall inn fra AP. NRK erklærer automatisk en delstat som avgjort når AP har konkludert med resultatet i delstaten, sier fagansvarlig i NRK, Marius Tetlie til Kampanje. 

- Kvalitetssikring viktigst

Både VG og Aftenposten bruker det tyske nyhetsbyrået DPA som leverandør av valgresultater. 

- DPA oppdaterer sine tall basert på New York Times, CNN og NBC, sier Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen til Kampanje. 

- Hva synes dere om å ligge etter NRK og TV 2 med oppdateringer av tallene? 

- Det er ikke noe problem. For oss er det riktig og kvalitetssikret informasjon det aller viktigste. Vi har abonnenter som forventer det, sier Strøm-Gundersen. 

Les også: Seltzer om valgdekningen: - Amerikansk politikk er den nye fotballen

TV 2 bommet

Tidligere i dag skrev Medier24 om at TV 2 tidligere i dag trakk konklusjonen om at Trump vant staten Georgia, etter å ha vært for kjappe med å konkludere. 

- Dere er kjappere på ballen med å justere tallene for valgmenn enn mange av konkurrentene deres -  hvorfor er det så viktig å ligge foran, og hvordan kan dere garantere for at tallene deres er riktige?

- Vi jobber med nyheter. Da ligger det i margen at vi skal være først. Men vi er aller mest opptatt av at det er korrekt. Vi jobber og kommuniserer helt åpent, og forteller hva som ligger til grunn når vi caller stater fortløpende. Det betyr også at vi justerer når det trengs, sier TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Kampanje. 

Setter rekorder

At interessen for tallene er høy, er det ingen tvil om. Gårsdagens valgsending på NRK, inkludert Kveldsnytt, nådde nesten 1,4 millioner seere. TV 2 Nyhetskanalen fikk sin syvende beste dag noensinne, og også VG setter rekorder.

Foruten toppdagene under koronakrisen, har VG aldri hatt flere sidevisninger på 24 timer. Fra 3. til 4. november er VG i ferd med å passere fire millioner unike brukere, forteller utviklingsredaktør Øyvind Brenne.

Den mest leste saken om utviklingen i valget har over 1,7 millioner lesere og direktesendingen nærmer seg nå en halv million startede strømmer.

- Spesielt gøy var det at vi så at denne traff veldig ungt gjennom natten, med over halvparten av seerne i natt under 35 år. På det meste, da Trump skulle tale onsdag morgen, hadde vi over 20.000 samtidige seere, sier Brenne.

- VGs ambisjon er å være folkets primære nyhetsdestinasjon, og tallene viser at nok en gang kommer brukerne til oss i hopetall når stor ting skjer. Da er det ekstra gledelig at VGs fanastiske lagmaskin, med et topptrimmet VGTV-rigg, innsiktsfulle reportere og kommentatorer i felt og helter på desken, leverer varene på toppnivå. Trafikken vår på presidentvalget i USA stadfester VGs posisjon som ledende på breaking news i Norge, fortsetter han.

Derfor rapporterer mediene forskjellige tall i USA-valget - NRK og TV 2 leder an