Ny omsetningsrekord og tredobling av resultat for Maskorama-produsent - men jubelen står ikke i taket av den grunn

- Vi tjener altfor lite penger på å lage TV i Norge, sier Fremantle-sjefen. Produsenten bak NRK-suksessen varsler koronasmell.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud Journalist

Sesong to av braksuksessen «Maskorama» har premiere på NRK førstkommende lørdag. I fjor knuste finaleshowet alle rekorder og 1,4 millioner seere hadde sett finalen kun dager etter den hadde blitt avviklet. Bak suksessen står NRK og produksjonsselskapet Fremantle. Petter Testmann-Koch, administrerende direktør i Fremantle, er spent på hvordan sesong to vil bli mottatt av det norske folk.

- Det er alltid vanskelig å toppe en sånn suksess. Så vi er spente og nervøse, men klare for å gjenta det. Et strålende team er klare for å drive en ny sesong fremover, sier Testmann-Koch.

- Er det mulig å gjenskape en sånn suksess?

- Det er vanskelig å si. Det er i år vi får svaret på om fjorårets vanvittige seertall var hjulpet av en liten koronaeffekt eller ikke, men vi oppfatter en stor interesse nå i oppkjøringen. Om seertallene går litt ned, går vi ikke i kjelleren av den grunn, da dette mulig kan skyldes koronaeffekten, sier han.

Les også: Maskorama åpner dørene for publikum: - Taket kommer til å løfte seg

I tillegg til «Maskorama» produserer Fremantle blant annet «Exit» for NRK, og TV 2-programmer som «Idol», «Norske talenter» og «Jakten på kjærligheten».

Det er en britisk karbonkalkulator med navn Albert. Den måler effekten av alt vi gjør. Peter Testmann-Koch, Fremantle Norge

Ingen jubel tross tredobling av resultatet

Produksjonen av «Maskorama» var ikke bare en seersuksess for NRK. Også i regnskapstallene til Fremantle kommer suksessen til syne. Fremantle hadde en rekordhøy omsetning på 142,2 millioner kroner. 

- 2020 var ny rekordomsetning, ja. I det lå «Exit 2», «Maskorama» og «Idol» blant andre store produksjoner. I 2019 lå «Exit 1» som vi tok som en innvestering for å komme i spill med dramaserier. Det er i bunn og grunn den enkle forklaringen, sier Testmann-Koch.

TV-produksjonsselskapet nær tredoblet resultatet sitt i fjor sammenlignet med tilsvarende tall i 2019, men Testmann-Koch understreker imidlertid at resultatet fortsatt er noe lavere enn hva de hadde i både 2017 og 2018.

- Vi tjener generelt altfor lite penger på å lage TV i Norge. Tallene burde være enda høyere. Det er ikke bra å tjene så lite på en omsetning som er over 100 millioner kroner, sier han og legger til:

- Likevel, jeg er glad for at vi tross alt stort sett er i pluss, også får vi håpe at vi kan tjene enda bedre på sikt.

Les også: Fremantle får grønt lys til å kjøpe Farmen- og Stjernekamp-selskaper

Skal vi tro Fremantle-sjefen blir ikke regnskapet for 2021 som forventet. Testmann-Koch forteller nemlig at årets regnskap har røde piler.

- Det blir en koronasmell på oss i år. Så nå må vi bare levere alt vi kan resten av året, og krysse fingrene for at neste år blir bedre, sier Testmann-Koch.

Fremantle har for øvrig rundt 50 årsverk i Norge.

Her kan du se alle regnskapstallene til FremantleMedia Norge. Alle i MNOK.Mer fart i Fremantle-omsetning og kraftig resultatvekst

FremantleMedia 2020 2019 Endring i %
Omsetning 142,2 105,3 + 37
Driftsresultat 3,2 1,4 + 128
Resultat før skatt 2,8 1,0 + 180

Første grønne produksjon ut - Maskorama

Et ekstra spenningsmoment for Fremantle rundt sesong to av «Maskorama» er at det er deres første produksjon som skal måles i en karbonkalkulator.

- Vi bruker en bransjekalkulator som implementeres i alle Fremantles produksjoner nå. NRK bruker den samme. Det er en britisk karbonkalkulator med navn Albert. Den måler effekten av alt vi gjør, sier Testmann-Koch.

Les også: NRK skal sikre «grønne» TV-produksjoner – Maskorama første program ut

Han forteller at årets «Maskorama»-produksjon blir grønnere enn fjorårets, og at han er spent på resultatet.

- Det er et pilotprosjekt mellom oss og NRK. Og «Maskorama» er en stor produksjon som er energikrevende. Da mener jeg det er dess mer gledelig at man kan bruke tid og ressurser på å bli bedre, sier Testmann-Koch.

- Du får spørre igjen om seks uker så ser vi hva resultatet ble, fortsetter han.

Kampanje har fått opplyst ved et tidligere tidspunkt at Fremantle har forpliktet seg til å bli karbonnøytrale i 2030.

Ny omsetningsrekord og tredobling av resultat for Maskorama-produsent - men jubelen står ikke i taket av den grunn