Starcom overtar gigantavtale med landbruket: - En av de største på markedet

Tar over Landbruksbedriftenes mediebyråavtale etter nesten tolv år hos Mediacom.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Landbrukbedriftenes mediebyråavtale er blant markedets mest ettertraktede, og det er 12 år siden den byttet hender sist. Den gangen var det Mediacom som sikret seg avtalen som rommer mer enn ti norske landbruksaktører, inkludert Tina, Nortura og Felleskjøpet Agri, og de klarte også å forsvare den i 2016.

Da Landbruksbedriftene satte kontoen i spill igjen i første halvår, forsøkte Mediacom seg på et hat-trick, uten å lykkes. Mediacom-sjef Britt Skjeppestad fortalte til Kampanje tidligere i høst at de var ute av konkurransen.

- Det har vært et fint samarbeid med Landbruket i mange år, men nå skal de videre, sa hun.

Skjeppestad gledet seg samtidig over at de nylig har vunnet Telia som kunde, noe som ifølge henne langt på vei vil kompensere for tapet av landbruket.

- Det korte svaret på det er, ja. For oss er det kjempegod timing at vi får Telia nå, sier Mediacom-sjefen.

Les mer: Mediacom-omsetningen falt med over 200 millioner kroner – ny storkunde på vei ut

- En enorm tillitserklæring

Nå kan Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter bekrefte at det var Starcom som trakk det lengste strået, og som blir deres nye mediebyrå fra nyttår.

- Etter et langt og suksessfullt samarbeid var tiden inne for å gå ut og teste markedet. Når man har så store avtaler, må man med jevne mellomrom gjøre en vurdering og kartlegge hvilke muligheter man har. Etter en omfattende prosess og helhetlig vurdering konkluderte vi med at tiden nå er inne for bytte av mediebyrå og valget falt på Starcom, sier hun.

Det begeistrer naturlig nok byråleder Camilla Halleraker.

- Det er en enorm tillitserklæring og et kvalitetsstempel å få Landbruksbedriftene som kunder. De representerer noen av Norges mest anerkjente merkevarer, en del av vår historie, verdier og kulturarv. De utgjør et svært kompetent marketingmiljø, som nå skal videreforedle sin vekstreise og hvor de sammen med strategiske partnere skal bygge for fremtiden, sier hun.

- Jeg er utrolig stolt og glad på vegne av et stort og sammensatt team, både fra Starcom og andre deler av Publicis, som har levert hele veien fra strategi, kreativitet, effektivitet og automasjon. Vi gleder oss stort til å bli en strategisk og operativ partner for Landbruksbedriftene, fortsetter hun.

Ida Berg Hauge vil ikke si hvor stor avtalen er i kroner og øre, utover at det er «en av de aller største» i mediemarkedet. Kampanje har tidligere erfart at den ligger i størrelsesorden 300-350 millioner kroner i rene mediekjøp.

- Avtalen er konfidensiell, så det kan jeg ikke si, men det er som sagt en av de største kontraktene og den omhandler alt fra analysearbeid til strategiarbeid, medieoptimalisering og etterrapportering.

- Hvordan har behovene til landbruket endret seg siden dere inngikk en avtale sist?

- Det er klart at mediemarkedet blir mer utfordrende, mulighetene er flere og det er viktig å være på ballen hele tiden for å levere på kravene markedet stiller. Det skjer ting hele tiden som vi må tilpasse oss til.

- Opplever at Starcom er enda mer i front

Noe av det som opptar Landbruksbedriftene nå er hvordan de skal planlegge for utfasingen av tredjepartsdata i annonsemarkedet. Det var én av flere praktiske utfordringene mediebyråene måtte svare på i konkurransen. 

- Alle svarte godt på det. Sånn som vi opplever det, trekker alle frem dette som en utfordring, men de ser også mulighetene som ligger i å tenke annerledes og se nye muligheter i egne data.

- På hvilken måte utmerket Starcom seg?

- Alle gjorde en god jobb, også Mediacom, som var med hele veien til finalen. Men vi vurderte Starcom som enda mer i front på viktige områder for oss i årene som kommer. De er flinke til å demonstrere hvordan de jobber smart på våre vegne, de har flere automatiserte prosesser på plass som effektiviserer mye av dag-til-dag-jobben. De ser ut til å være nytenkende, og måten de presenterte casene på var veldig bra og fremoverlent. Samlet inntrykk er at de virker veldig godt tilpasset utfordringene vi står overfor i markedet.

- Er det noen utfordringer med å bytte byrå etter så lang tid?- Det er alltid en byttekostnadet knyttet til å sette nye folk inn i alle problemstillinger. Det er mange aktører og mennesker inne på begge sider av kontrakten, og det tar tid å bli kjent med hverandre og skjønne hvordan vi og Starcom opererer. Dette er det tredje byttet av mediebyrå jeg er med på som del av landbruksavtalen. Det tar nesten et år før man virkelig har det helt strømlinjeformet, men ambisjonene er å få det til fortere. Og erfaringene fra implementeringen så langt virker lovende.  

Landbruksbedriftene består av Diplom-IS, Felleskjøpet Agri, Fjordland, Grønt Punkt Norge, Hoff, Honningcentralen, Stiftelsen Norsk Mat, Nortura, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) og Tine.

Starcom overtar gigantavtale med landbruket: - En av de største på markedet