Zynk har mistet nær halve staben på ett år: - Høyere turnover enn vi ønsker

Byrålederen avviser at det ligger noe dramatikk bak avgangene, men erkjenner at tallet er høyere enn de ønsker.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Tobias Fredø

Den siste tiden har Zynk rustet opp med flere nyansettelser, og på bare to uker ha PR-byrået hentet inn hele fem rådgivere. Sist uke hentet Zynk blant annet inn tidligere Aftenposten-journalist, Frank Lynum, fra Storm Communcation og tidligere statssekretær for sosial- og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen, Vegard Einan.

Med de siste to nye rekrutteringene teller nå Zynk 20 ansatte, det meste de har vært noensinne. Noe som derimot ikke har kommet frem i medienes omtale av ansettelsene er at hele åtte ansatte har forsvunnet ut av byrået på under ett år. 

Rundt årsskiftet forsvant blant annet tre rådgivere og en dataanalytiker ut av selskapet på kort tid. Blant dem var tidligere journalist og VG-kommentator Elisabeth Skarsbø Moen som gikk til Energy Valley. 

I tillegg til de åtte ansatte som har forsvunnet, kan Kampanje erfare at enda én til har sagt opp, men jobber nå ut sin oppsigelsesperiode.

Se hvilke ansatte som har sluttet lenger ned i saken!

- Hjemmekontor har gjort noe med lysten på å prøve noe annet

Byråleder Guri Størvold bekrefter overfor Kampanje at ni av rådgiverne til Zynk har sluttet i løpet av et drøyt år. 

- Det var fire som sluttet i 2020 og fem i 2021, for å være nøyaktig på det, presiserer Størvold.

Kampanjes oversikt viser at fire sjekket ut ved årsskiftet 2020/2021, og resten i løpet av 2021. 

Byrålederen bekrefter samtidig at det er én ansatt som jobber i Zynk ut oppsigelsestiden sin. Selv om Størvold avviser at det ligger noe dramatikk bak avgangene, erkjenner hun at tallet er høyere enn hun ønsker.

- Det er høyere turnover enn vi ønsker. Cirka 25 prosent i året. Av disse er fem headhuntet av våre kunder, som har lagt sin elsk på de veldig flinke folkene våre som har jobbet med dem. Vi får gratulere dem med gode rekrutteringer. Sånn er det når vi sender ut folk som levende reklameplakater, sier Størvold.

Hun mener det har vært et overgangsvindu i bransjen det siste halve året med stor mobilitet.

- Ett og et halvt år på hjemmekontor har gjort noe med lysten på å prøve noe annet. Mange byråledere kjenner på at det er høy mobilitet. Men vi har ikke tenkt til å ha så høy turnover fremover.

- En del av våre ansatte jobbet for mye

Størvold forteller at de var for forsiktige med å ansette i fjor på grunn av koronasituasjonen, da bare to nye ankom byrået, og at de gir gass i år med hele tolv ansettelser, så langt.  Av disse 12 er det åtte som har blitt kommunisert utad. 

I en artikkel hos Kom24 forrige uke, fortalte byrålederen at etterspørselen fra kunder har økt, noe som også skal være en grunn til at byrået har rustet opp. 

Det siste året har de blant annet hanket inn storkunder som Equinor og Ikea.

I det samme intervjuet hos Kom24 fortalte Størvold at de har «fått vår dose av kritikk for at vi ikke var flinke nok under koronaen». Hvem kritikken kom fra ble ikke spesifisert. 

- Har det vært kritikk fra de ansatte? 

- Vi har kritisert oss selv internt. Vi hadde altfor mye å gjøre under koronaen. Folk jobbet for mye og arbeidsdagene skled litt ut.. De ble slitne og det har vi fått kritikk og kritisert oss selv for. Det er slitsomt å sitte på hjemmekontor. Det er noe alle har opplevd, også en del av våre ansatte som jobbet for mye.

- Kjenner du deg igjen i kommentarene på Kampanje om slitne byråfolk?

- Jeg har lest noe av det som er blitt skrevet. Jeg tror mye handler om ekstroverte konsulenter som er tvunget på hjemmekontor og sitter alene. Mange har ikke hatt en optimal arbeidshverdag. Det er kjempebra at flere setter ord på det.

Les mer: - Høyt arbeidspress er et virus som har fått spre seg fritt blant byråene

Avviser PR-spinn

- Har du prøvd deg på et PR-triks med å fortelle halve historien om hva som skjer i Zynk?

- Nei, jeg synes ikke jeg har sagt halve historien. At fire sluttet i fjor og fem i løpet av 2021, det er ikke så sterk historie. Det har stått i Kampanje at Cecilie Brein-Karlsen går til DNB og Olav Magnus Linge går til Hydro. Vi er stolt av våre medarbeidere når de blir rekruttert til toppjobber i norsk næringsliv. Det er bra for Zynk også. 

Zynk-sjefen utelukker ikke at hun rekker å rekruttere enda flere før året er omme.

- Vi har aldri vært så store som vi blir nå.

Torsdag blir de enda større. Da er alle tidligere Zynk-ansatte, cirka 50 stykker, invitert på fest. Bare to har takket nei, ifølge Størvold.

- Det er vi også veldig fornøyde med. Vi opplever at vi har veldig god kontakt med de som har vært ansatt.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med flere av de tidligere ansatte. Av de Kampanje har snakket med, er det kun Ole Martin Linge som ønsker å uttale seg. Han forlot Zynk i juli i år, og har ingenting å utsette på ledelsen:

- Jeg hadde fire veldig gode år i Zynk og sluttet fordi jeg ville gjøre noe annet. Det var på tross av Zynk, ikke på grunn av Zynk, sier han til Kampanje.

Her er listen over ansatte som har sluttet det siste året:

Ansatt: Sluttet:
Fredrick Tønsvol Mortvedt

Desember 2020

Jeanett Søly Desember 2020
Elisabeth Skarsbø Moen Januar 2021
Ena Pinjo Januar 2021
Sigurd Brekke Juli 2021
Olav Magnus Linge Juli 2021
Sebastian Stein September 2021
Cecilie Brein Karlsen November 2021

I tillegg er det også en rådgiver som nå jobber ut oppsigelsestiden sin. Det tar totalen opp til ni ansatte som har sluttet siden desember i fjor. 

Zynk har mistet nær halve staben på ett år: - Høyere turnover enn vi ønsker