Kjemper om pallplasser på Byråprofil - WAL skyter fart

BYRÅPROFIL 2023: Pol må gi slipp på andreplassen for første gang på åtte år og blir forbipassert av Morgenstern og WAL.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Selv om Try vinner i Byråprofil for 21. gang, er det langt ifra en statisk liste som ble presentert på Byrådagen torsdag kveld. Årets undersøkelse byr nemlig både på utskiftninger og omrokkeringer, og det er spesielt i reklamekategorien at det er bevegelse.

Les mer: Try vinner Byråprofil for 21. gang – bak dem skjer det store endringer

WAL, som i fjor lå på en sjetteplass i årets reklamebyrå, inntar i år tredjeplassen og pallen for første gang. Byrået er blant de som har størst fremgang i poengscore i årets undersøkelse. Det gir også utslag i «Årets byrå», hvor byråene rangeres på tvers av kategorier etter hvor mange poeng de har fått i undersøkelsen. På denne listen var ikke WAL blant de ti øverste byråene i fjor, men i år tar de tredjeplassen også her.

WAL er ansvarlig for reklamekampanjene til flere av Coop Norges merkevarer, inkludert Extra og de spareglade naboene. I høst ble byrået hele bransjens samtaleemne etter at de på spektakulært vis sikret seg hele mediebyråkontoen til Coop, rett foran nesa på noen av landets største mediebyrånettverk.

Les mer: WAL-sjefen om Coop-avtalen: - En varslet og naturlig utvikling

- Vi har alltid vært en outsider

Selv om WAL var representert på Byrådagen på Hotel Continental torsdag kveld, glimret byråleder Herman Mueller Stormyr med sitt fravær.

- Hvor var du og hvordan reagerte du da fikk nyheten i går kveld?

- Ha ha, jeg var hjemme. Da  jeg fikk nyheten stod jeg og pusset tenna. Jeg dro en hvit løgn til Knut Kristian (Hauger, ansvarlig redaktør i Kampanje, red. anm.) om at jeg var på reise, sånne kvelder blir rett og slett litt mye for meg, sier Mueller Stormyr til Kampanje.

Han er veldig glad for at byrået gjør et byks i undersøkelsen.

- Det betyr masse. Vi er og har alltid vært en outsider og underdog, og det er veldig kult at vi blir lagt merke til. Ikke minst er det fantastisk at kundene våre er så fornøyd med jobben vi gjør. Jeg må takke de alle sammen for at de tror på oss og også har tatt seg tid til å bidra inn i undersøkelsen. Dere vet at vi er evig takknemlig for det, sier han.

Byråprofil har eksistert i ulike former siden 1970-årene og for 34. gang er det Kantar som gjennomfører undersøkelsen i samarbeid med Kampanje. Formålet er å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører.

- Dette betyr at WAL er blant de tre byråene i Norge med best kjennskap og omdømme blant landets annonsører. Hvordan har dere merket det det siste året?

- Det spørsmålet fikk meg faktisk til å bli rørt her jeg står på møterommet med Sigmund, det betyr kanskje litt mer for meg en jeg trodde, det ligger jo mye arbeid bak fra en stor gjeng her, sier WAL-sjefen.

- Et momentum, en puls og en stemning som er helt rå

Han ser tilbake på et innholdsrikt år som blant annet inkluderer Grand Prix i Anfo Effekt for Extra, nye kunder som Komplett, Fresh Fitness, 1881 og Dr. Oetker, og flere nyansettelser.

- Vi er blitt flere mennesker og så er vi godt i gang med å bygge en solid medieavdeling, sier han.

- Jeg opplever at vi har blitt tenkt og husket på lenge, men at vi kanskje nå i større grad får henvendelser der vi er preferert og blir valgt basert på det vi har levert for andre kunder. Det er fint. Etter nyheten om at vi satser tyngre på media, opplever vi også en stor etterspørsel etter annonsører som ønsker å samle flere marketingtjenester hos oss.

- Kommer WAL til å bli byrået som erstatter Try på toppen av Byråprofil?

- Det er et momentum, en puls, og en stemning i WAL som er helt rå. Den dedikasjonen som alle folka i WAL viser overfor problemstillingene til kundene våre, kombinert med et miljø hvor det er god stemning og stor takhøyde for å være seg sjælm er helt unik. Så ja, jeg håper det tar oss til toppen av Byråprofil.

Morgenstern rykker opp

Men mellom Try og WAL står Morgenstern, og de har ikke tenkt til å gi seg uten kamp.

Byrået ble startet av en håndfull Try-utbrytere i 2016 og er aller mest kjent for å stå bak det meste av markedsføringen til Finn. I fjor gjorde Morgenstern et skikkelig hopp på topplisten og landet på tredjeplass i «Årets reklamebyrå» og «Årets byrå». I år rykker Morgenstern ytterligere opp og inntar sin høyeste plassering i undersøkelsen noensinne, andreplass.

- Vi ble veldig overrasket i går, sier byråleder Camilla Kim Kielland.

- Jeg er pessimist av natur. Det er sikkert en strategi for ikke å bli skuffet, men når man ligger så høyt oppe, så blir fallhøyden potensielt stor. Man blir ikke mindre skjerpet av det.

Nå er det bare ett byrå mellom Morgenstern og toppen, men til gjengjeld har dette byrået vært tilsynelatende uslåelige i 21 år.

- På mange måter føles andreplassen som en førsteplass fordi Try har ligget der i så mange år at man tar det litt for gitt at de vil vinne. 

- Hva er planen for 2024?

- Vi skal fortsette med det vi gjør og skal være synlige gjennom jobbene for kundene og engasjere oss i sakene som er viktig for oss. 

- På ingen måte et hyggelig resultat

For Trys søsterbyrå Pol ble det en langt mindre feststemt kveld. Byrået har de siste åtte årene festet et grep om andreplassen, både som årets reklamebyrå og sammenlagt som årets byrå. Gårsdagens resultater viser at Pol faller ned fra pallen i begge kategorier, henholdsvis til fjerde- og femteplass.

- Det var på ingen måte et hyggelig resultat for oss, sier byråleder Therese Becke i Pol til Kampanje.

- Vi hadde ambisjoner om å forsvare andreplassen, men samtidig må vi erkjenne at vi har vært lite synlige - og at andre byråer har vært veldig flinke i år. Morgenstern pustet oss i nakken allerede i fjor og WAL har fått mye synlighet og gjort mye spennende.

Jobben med å snu utviklingen er allerede i gang ifølge Becke.

- Vi er skuffet over at begge har klart å klatre forbi oss, vi har ambisjoner som er langt utover dette resultatet. Men nå gjør vi mye bra og spennende, og jeg føler at vi er på riktig vei. I dag har vi lov til å være skuffet - og på mandag skal vi begynne å ta vår egen medisin for å se hvilke grep vi skal gjøre inn mot neste år.

I 2020 og 2021 var situasjonen helt annerledes for Pol, som hadde en ufattelig suksess med Postens julefilm «When Harry met Santa».

- Da hadde vi artikler jevnt utover en lang periode og var veldig synlige, men vi kan uansett ikke være avhengig av enkeltjobber. Det handler om å ta vår egen medisin og være synlig på flere områder, og ikke minst handler det om å fortsette å levere gode jobber som bidrar til forretningsresultater for kundene våre. Det er det aller viktigste, sier Becke.

- Vi gratulerer alle dyktige vinnere fra Byrådagen og lover at vi skal kjempe oss tilbake neste år.

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets byrå» i Byråprofil 2022Tre nykommere på topp ti

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try Reklame (1)
2. Morgenstern (3)
3. WAL NY
4. Trigger (4)
5. Pol (2)
5. Schibsted Partnerstudio (10)
7. Anorak (7)
8. Anti (5)
9. Try Råd (7)
9. Try Opt NY
9. Try Dig NY


Et byrå får betegnelsen NY dersom det ikke var rangert blant de ti øverste byråene i denne kategorien i fjorårets undersøkelse.

I denne kategorien er det en todelt femteplass og en tredelt niendeplass.

Byråprofil 2023: Fakta om undersøkelsen

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 34. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 64 byråer er med i målingen, og 60 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert.

Bak rangeringen i Byråprofil 2023 ligger 6.415 byråvurderinger og over 32.075 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

For alle byråklasser  må man ha hatt en byråinntekt på 30 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

I utvalget er det i år 616 besvarelser.

Kjemper om pallplasser på Byråprofil - WAL skyter fart