IUM delte mediebyrået i to – nå slår nykommeren ut rivalene i kampen om Vy

Over 100 millioner i potten når Vy velger nytt mediebyrå. Samtidig må reklamebyrået Pol ut og forsvare kontoen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Transportselskapet Vy har i disse dager signert nytt mediebyrå etter at de la ut kontoen på anbud tilbake i mars i år. Det er Mediabrands og dets datterselskap UM (tidligere IUM, red. anm.), som stikker av med avtalen til en verdi av opptil 125 millioner kroner over fem år. 

For UM som har stått på egne ben i et knapt års tid, etter at IUM ble delt opp i de to selskapene UM og Initiative ved nyttår, smaker seieren godt. 

- Dette er årets månelanding for UM. Vy er en merkevare alle nordmenn har et forhold til og som byr på spennende kommunikasjonsoppgaver for oss som byrå. Vy har store ambisjoner, ikke bare på egne vegne, men også på kundenes vegne. Ved å gjøre det enkelt å reise kollektivt og miljøvennlig ønsker Vy å skape et bedre samfunn, sier administrerende direktør i UM, Cathrine Jarning, til Kampanje. 

Hun forteller at gjenåpningen av samfunnet etter korona allerede har «kickstartet» samarbeidet. 

- Vi gleder oss til å bidra i det videre arbeidet med å befeste Vys posisjon som en viktig mobilitetsaktør i markedet, fortsetter Jarning. 

Les også: Splitter opp mediebyrået IUM i to nye byråer: - Dette er ingen nedbemanning

Kaster ut PHD:

Mediebyrået UM kaster PHD ut av kupéen og tar over kunden Vy. Fra venstre Tor Anton Bjørge (UM), Cathrine Jarning (UM), Elisabeth Moholt Wold (Vy), Eirik Harildstad (Vy) og Rene Pisani Valen (UM).

- Største signeringen etter sommeren

Da Kampanje snakket med Vy i mars, fortalte de at den nye avtalen lå på et litt lavere nivå enn tidligere, og i rammen på opptil 125 millioner kroner skal både honorar og mediespending være inkludert.  Avtalens lengde er på to år med mulighet for tre års forlengelse, med ett år av gangen. 

Les også: Vy drar kraftig i reklamebremsen - inngår ny avtale med maksramme på 125 millioner

UM-sjefen Cathrine Jarning ønsker ikke å kommentere avtalens størrelse, ei heller om Vy blir en betydelig kunde hos selskapet. 

- UM har hatt flere signeringer i år, og dette er den største etter sommeren, forteller Jarning, som nå tar over avtalen PHD har sittet på siden 2018. 

UM vant frem i konkurranse med fire andre byråer, blant dem PHD, og ifølge Vy var UM «best på både pris og kvalitet».

- At vi blir rangert som nummer én på kvalitetsparameterne er en veldig hyggelig bekreftelse på at vi leverer et godt produkt ut i markedet, kommenterer Jarning. 

PHD endte som nummer to i anbudskonkurransen, og må med det gi stafettpinnen videre til konkurrenten. 

- Vi liker jo best å vinne. En god nummer to betyr dessverre ikke så mye i disse sammenhengene. Det har som tidligere nevnt vært et godt samarbeid, vi har gjort spennende nybrottsarbeid sammen med Vy og tar med oss mange gode erfaringer fra dette kundeforholdet, sier administrerende direktør i PHD, Marie-Louise Alvær, til Kampanje. 

Hun ønsker dem lykke til videre. 

- Jeg kan benytte anledningen til å gratulere Mediabrands med tilslaget og ønske lykke til på det som sikkert blir en fin reise for dem også.

Her er poengsummene og rangeringen etter Vys mediebyråkonkurranseMediabrands slår konkurrentene

Rangering Mediebyrå Poeng
1.  Mediabrands 9,93
2.  PHD 8.84
3.  Carat  8,42

- Det ser lysere ut fremover

Nå som nytt mediebyrå er på plass, retter Vy fokuset mot å finne en ny reklamepartner da den gjeldende avtalen med Try-byrået, Pol, går ut 1. februar neste år. 

Det har vært et godt samarbeid ifølge sjef for merkevare og markedsføring i Vy, Eirik Harildstad.

- Samarbeidet med Pol har vært meget bra, vi har vært veldig godt fornøyd med dem, sier han til Kampanje. 

Ifølge utslysningen skal den nye avtalen dekke helhetlig rådgivning, kommunikasjon, kreative konsepter, ekspresstjenester og innholdsproduksjon. 

Som med mediebyråavtalen, er også den nye avtalen for reklame- og innholdsmarkedsføring på et lavere nivå enn tidligere. Denne gangen skal avtalens verdi ha en maksramme på 50 millioner kroner over fem år. 

- Da vi snakket med dere i mars var dere ikke sikre på hvordan reklametrykket kom til å bli for Vys del i 2021. Hvordan ser det ut nå - blir det høyere enn i 2020?

- Vi er ikke så opptatt av å sammenligne reklametrykket mellom disse to årene. I 2020 var vel to måneder normale, mens resten var preget av en alvorlig pandemi. I 2021 har snart ni måneder vært preget av pandemien, men det ser lysere ut fremover. Vi er glade for at kundene våre kan reise mer som normalt og det er vårt fokus nå, svarer Harildstad.

Vi ønsker Vy lykke til med prosessen og vil selvfølgelig være med i det nye anbudet. Petter Bryde, Pol

- En del av spillereglene

Nå som Vy lyser ut reklame- og innholdskontrakten på ny, må Pol atter ut i kamp for å forsvare kunden.

- En slik anbudsrunde er en del av spillereglene når man jobber med Vy, sier styreleder og rådgiver i Pol, Petter Bryde til Kampanje. 

- Vi ønsker Vy lykke til med prosessen og vil selvfølgelig være med i det nye anbudet, fortsetter han. 

Av hensyn til anbudskonkurransen, er styrelederen ordknapp om hvordan samarbeidet med Vy har vært, som de har fulgt som byrå gjennom «rebrandingen» fra tidligere NSB og til dagens Vy-gruppen. 

- Vy og tidligere NSB har vært en del av Pol siden oppstarten av byrået for snart åtte år siden, og de er sånn vi ser det, en av Norges mest spennende merkevarer, avslutter Bryde. 

- Liker best å vinne:

PHD endte som nummer to i anbudskonkurransen, og må med det gi stafettpinnen videre til konkurrenten.  - Vi liker jo best å vinne, sier administrerende direktør i PHD, Marie-Louise Alvær, som samtidig ønsker UM lykke til videre på reisen.

IUM delte mediebyrået i to – nå slår nykommeren ut rivalene i kampen om Vy