Seertallene stuper for NRKs nye lørdagssatsing «Verdens beste venner»: - Halvparten av hva det burde være

«Verdens beste venner» taper kampen om lineær- og strømmeseerne og sliter i konkurransen med TV 2s danseshow.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Denne høsten prøver NRK seg på et nytt underholdningskonsept som skulle samle det norske folk foran TV-skjermen på lørdagskveldene. «Verdens beste venner» med Live Nelvik og Einar Tørnquist i programlederrollene ble lansert som «den perfekte helgeunderholdningen». Nå viser det seg imidlertid at seerne rømmer fra programmet. 280.000 nordmenn har sett fjerde episode, hvor av kun 19.000 har sett den via NRKs nett-TV.

- Jeg må si at hvis NRK sitter på under 280.000 seere på beste prime-time så er det svært lavt. Det er omtrent halvparten av hva det burde være, sier TV-sjef i Carat, Morten Wiberg, til Kampanje.

Les også: Gangsterkomedie, ny lørdagssatsing og 113-oppfølger - slik blir høsten på NRK

For TV 2 er historien en helt annen. Deres flaggskip på lørdager, «Skal vi danse», har hentet stadig flere seere, og sist episode har sanket inn hele 625.000 TV-seere. TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, mener lørdag som var kan ha vært farget av andre begivenheter på TV, men han skulle likevel gjerne sett at programmet hentet enda flere seere.

- Det var litt spesielt denne lørdagen med Nations League-kampen på TV 2, så tallene kan være farget av det. «Verdens beste venner» er et nytt programkonsept som vi tester ut nå i høst. Vi ser kvaliteter i programmet, og så må vi evaluere hva som har fungert og som vi kan ta med oss videre. Vi holder en grei markedsandel, men det hadde vært hyggelig med enda høyere tall, selv om 300.000 er mange, sier Helsingen.

Seertallene på «Verdens beste venner» på NRK går nedover: Ikke bestevennen med TV-seerne

Episode Lineær-TV NRK TV Totalt
1 298.000 66.000 364.000
2 302.000 35.000 336.000
3 330.000 27.000 356.000
4 261.000 19.000 280.000

Langt opp til «Stjernekamp»

NRK har tidligere sendt «Stjernekamp» som sin lørdagsunderholdning på høsten. I år er programmet, som nådde over 900.000 seere på finaleprogrammet i fjor, droppet grunnet fotball-VM.

- Morten Wiberg i Carat mener seertallene til «Verdens beste venner» ligger på halvparten av hva det burde gjøre. Er du enig i det?

- Vi ønsker å nå frem til så mange som mulig med vårt innhold, og sett i forhold til «Stjernekamp» så har «Stjernekamp» vært helt der oppe. Akkurat den uttalelsen må nesten stå på Wibergs egen regning, men det hadde som sagt vært hyggeligere med høyere seertall. Vi lærer hvordan forskjellig innhold fungerer i en tid hvor mye fornyer seg, sier Helsingen.

- Hadde dere et mål på seertall og hva var de?

- Jeg kan ikke si hva de var, men vi setter mål for å ha noe å strekke oss etter. Det er litt vanskelig å vite totalt sett hvor mye seing du vil få. Det er en ganske jevn nedgang på bruk av lineær-TV - og hvor mange klarer man å hente på strømming? Alle kanalene er opptatt av å treffe publikum så godt som mulig uansett hvor man publiserer innhold sitt, sier han.

Les også: Over 900.000 så Stjernekamp-finalen: - Over all forventning

Måtte droppe «Stjernekamp»

«Stjernekamp» går ikke på skjermen i år og det merker statskanalen. Fjorårets finale av programmet, hvor Bjørn Tomren vant over Alexandra Rotan, samlet over 900.000 seere. Foto: Julia Marie Naglestad

- Vi jobber knallhardt med at alle sjangere

Selv om lineærtallene er svake i NRK-sammenheng, er det ikke så mange lyspunkter på strømming heller.  Programmet har, på den siste episoden, kun blitt strømmet av 19.000 seere.

- Jeg tror generelt at ved strømmeseing, er det dramaserier som drar inn seere. Det er fortellingene som gjerne er i serieform og som har en utvikling som får strømmeseerne. Innhold med en dramatisk bue som man starter på og blir fanget i, sier Helsingen.

Han sier et program som «Verdens beste venner» består av enkeltstående episoder «som har en annen effekt.»

- Jeg har ikke noe fasit på det, men drama er den viktigste drageren inn mot strømming. Vi jobber knallhardt med at alle sjangere skal fungere i strømmetjenesten vår, for forflytningen av seere går mot strømming. Det er mange i bransjen som jobber med å knekke en kode her.

- Frister det å gi «Verdens beste venner» en ny sjanse eller blir dette kroken på døra?

- Det kan jeg ikke svare på. Vi tar oss god tid til gjennomgang av nye satsinger hvor vi evaluerer innholdselement, oppslutning og tilbakemeldinger, sier Helsingen.

Her kan du se seertallene til «Skal vi danse» for de fire siste episodene på TV 2: «Skal vi danse» legger på seg

Episode Seertall totalt
472.000
437.000
482.000
625.000

Skal vi danse blir sendt på lørdager. Tallene Kampanje refererer til her er hentet påfølgende mandag. Tallene måler direktesendinger og nett-TV.

 

Maskorama tar over

Med kveldens episode gjenstår det to episoder av nysatsingen før NRK setter på en skikkelig drager i form av «Maskorama». Gjetteleken, som tidligere samlet over én million nordmenn foran TV-apparatene, tar over lørdagskveldene på NRK senere i oktober.

- Hva er forventingene her?

- Jeg håper det vil ha en like stor samlende effekt som tidligere. Nedgangen i lineær-seing vil påvirke det noe, og så blir det spennende å se om det blir brukt på NRKTV. Vi har kjørt «Maskorama» i to omganger tidligere og det har vært veldig populært, så vi håper at det skjer igjen. Vi skal i hvert fall gjøre vårt, svarer Helsingen.

Les også: 1,2 millioner så Maskorama-finalen: - Fantastisk avslutning på sesongen

 

 

Seertallene stuper for NRKs nye lørdagssatsing «Verdens beste venner»: - Halvparten av hva det burde være