Hill+Knowltons nye sjef har satt PR-bransjen på hodet og tatovert konkurrenten på armen

- Jeg har nok savnet PR-bransjen, sier Andreas Wabø.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

En kort periode for rundt åtte år siden var Andreas Wabø trolig landets mest omtalte PR-sjef. Ikke fordi han ledet Geelmuyden Kiese fra en byråinntekt på 46 millioner kroner til over 100 millioner kroner på fem år, men fordi han dro til noe skikkelig i sitt offentlige ukebrev på byråets nettsider. Der la Wabø i 2014 ut om «storydoing», om «å etterleve sin egen historie» og å være «The Crazy Ones», inspirert av Apples reklamefilm, til manges forlystelse. Da han sluttet i Geelmuyden Kiese året etter, ble han kvittert ut av bransjen med tittelen «Over og ut for The Crazy One» i Dagens Næringsliv.- Jeg husker knapt innholdet. Det er snart ti år siden, sier Wabø i dag.Han møter oss i de nye lokalene til Hill+Knowlton, der han skal gjøre sitt comeback i PR-bransjen som ny administrerende direktør i januar. Han overtar stillingen etter Henrik Halvorsen.- Men det var en nyttig erfaring å sitte midt i kampens hete. Jeg var glad jeg hadde dyktige PR-folk rundt meg, sier Wabø.Hendelsen ble omtalt som en «bloggblemme» og Wabø fikk utdelt Geelmuyden Kieses egen tåkepratpris. Åtte år senere ser ikke Wabø noen grunn til å ta avstand fra budskapet i teksten.- Det var jo veldig internt, men poenget var at vi måtte tørre å tenke annerledes, gå vår egen vei og etterleve den historien vi forteller om oss selv, sier han.

- Jeg blir nok ikke bloggansvarlig i Hill+Knowlton, legger han til med et smil.

Les også: PR-toppen slutter etter 26 år i byrået: - Det er trist og emosjonelt

- Jeg har fått vanvittig respekt for gründere

De siste seks årene har Andreas Wabø tilbragt som gründer og partner i Agera, et kombinert vekststrategi- og venture-selskap. Selskapet hadde en omsetning på 18,3 millioner kroner og et driftsresultat på 1,4 millioner kroner i fjor.

Ifølge Finansavisen har selskapet bygget verdier for en halv milliard kroner.

- Har du savnet kommunikasjonsbransjen?- Jeg har nok savnet det når jeg tenker meg om, men de siste seks årene har det vært mye annet som har stått i fokus. 

Å være gründer selv og jobbe med å hjelpe andre gründere, beskriver han som både givende og spennende. 

- Det å starte noe eget helt fra scratch, det er krevende og tøft. Det er noe helt annet enn å drive et selskap som andre har startet, og som du skal forvalte videre. Som gründer står du overfor så mange veivalg og har knapt med ressurser. Det handler om å ha stamina og stå løpet ut. Du må ha tro på det du har satt i gang. Jeg har fått vanvittig respekt for gründere når jeg ser hva de må ofre og hva de satser for å lykkes.- Hvorfor velger du å avslutte gründerkarrieren?- Det er ikke sånn at jeg velger å avslutte den, men jeg velger å gå til noe annet som jeg hadde lyst til å gjøre. Nå har jeg snart vært gründer i syv år og det har vært fantastisk gøy å bygge noe sammen med fantastiske mennesker, men timingen var god med tanke på Agera også. Nå er det oppe og går og de andre partnerne kommer til å utvikle det videre sammen med de andre dyktige folkene der.

Les mer: Wabø-startup henter ledere fra Avinor og Mindshare

Avslutter gründertilværelsen:

- Jeg har fått vanvittig respekt for gründere, sier Andreas Wabø om sine seks år i Agera. Foto: Eivor Eriksen

Tar over et byrå som er blitt betydelig mindre

Andreas Wabø tar over et Hill+Knowlton som er mindre enn det var for noen få år siden. Byråinntekten har falt fra 82,5 millioner kroner i 2019 til 77,6 millioner kroner i 2021. Resultatet er nesten halvert fra 10,9 til 5,9 millioner kroner over like mange år, og antall ansatte er redusert fra over 60 til rundt 50.

Les mer: PR-kjempe halverer overskuddet i Norge - faller på listen over landets største PR-byråerWabø strekker seg til å si at de har ambisjoner om vekst, men han vil ikke være mer konkret enn det.- Antall hoder er ikke noe mål i seg selv. Men å ha spennende og gode kunder og levere fantastiske resultater for dem. Det er prioritet nummer én, sier Wabø. 

Han kaller seg gjerne «en bygger». 

- Gjennom alt jeg har gjort, har jeg vært utrolig fascinert av å bygge sammen med andre. Jeg har fått være med på en del spennende reiser opp gjennom årene som jeg tar med meg erfaringer fra og som jeg har lyst til å gjenskape her. Men jeg vet foreløpig for lite om hvor vi står og hva som er viktig å fokusere på akkurat nå. 

- Hvordan blir det å konkurrere med tidligere kollegaer i Geelmuyden Kiese?- Konkurransen byråene imellom har begrenset interesse i seg selv. Men konkurranse gjør oss alle bedre. Det gjør at man er skjerpet og at man er opptatt av å prestere på sitt beste. 

Får ny sjef:

Seniorrådgiver Ole Emil Johnsen ble med sin nye sjef Andreas Wabø da sistnevnte ble intervjuet av Kampanje. Foto: Eivor Eriksen

- Det spørs hvordan stemningen blir

Den nye PR-sjefen har konkurrenten litt tettere på seg enn de fleste andre. Wabø fikk nemlig tatovert GK på kroppen på et julebord i Geelmuyden Kiese. Den har han fortsatt uendret på overarmen.- Er det mulig å endre G-en til en H?- Ja, altså, det er den neste bokstaven i alfabetet. Vi har ikke satt oss ned og studert det i detalj ennå, men det han hende det lar seg gjøre, humrer Wabø.- Har det vært et krav? 

- Nei, jeg tror ikke det er et krav, men det spørs hvordan stemningen blir hvis jeg har en konkurrent på armen. 

Mens den nye Geelmuyden Kiese-sjefen, Severin Roald, mener de sitter på bransjens sterkeste merkevare, erkjenner Wabø at Hill+Knowlton har litt å gå på etter at de tidligere i år kvittet seg med Gambit-navnet.- Hill+Knowlton er først og fremst kjent som Gambit, så vi har en kommunikasjonsjobb foran oss.- Hvordan skal dere gjøre det?- Det kommer vi tilbake til.- Blir du en synlig byråleder?- Jeg er ikke nødvendigvis opptatt av å være synlig selv. Jeg er opptatt av å bygge merkevaren Hill+Knowlton.I pressemeldingen Hill+Knowlton publiserte forrige fredag for å informere om ansettelsen av Wabø, la han vekt på at han misliker begrepet «sjef».- Jeg synes det er noe gammeldags og gammelmodig over begrepet. Jeg skal tilrettelegge for at vi blir et sterkt «vi» og ikke et sterkt «jeg». Det handler om en kultur som trekker sammen. Vi må vite hvor vi skal, og det definerer vi gjennom ambisjonsnivået vi setter i fellesskap. En tydelig ambisjon som gir mening skaper tilhørighet.

Vil ikke svare om PR-oppdrag i Saudi-Arabia

Hill+Knowlton ble etablert av Lars-Erik Grønntun og Henrik Halvorsen i 1995. I 2002 ble byrået kjøpt opp av Hill+Knowlton, som igjen er eid av det internasjonale byrånettverket WPP. I forbindelse med navneomleggingen tidligere i år, varslet daværende sjef Henrik Halvorsen en forsterkning av den internasjonale tilknytningen til byrået.Hill+Knowlton har 80 kontorer i mer enn 40 markeder. Et av dem er posisjonert i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, og Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at tre konsulenter fra norske kontoret har jobbet med prosjekter og oppdrag der. Amnesty mener konsulenter som tar oppdrag for saudi-arabiske myndigheter bidrar til å dekke over regimets overgrep.- Er det vanskelig å motivere ansatte til å gjøre en jobb for regimer som beskyldes for brudd på menneskerettigheter?- Det er litt vanskelig å svare på siden jeg ikke har begynt ennå. På et generelt grunnlag er det viktig å ha en sterk etikk i det vi gjør. Om det er internasjonale kunder i Saudi-Arabia eller om det er lokalt. Man må kunne være transparente og autentiske i det du gjør og ha et sterkt etisk kompass.- Men blir ditt etiske kompass utfordret av å jobbe for saudi-arabiske myndigheter?- Saken du referer til kan ikke gå inn på da jeg ikke kjenner saken.- Har du tatt stilling til det?- Nei, så vidt meg bekjent har vi ikke noen aktive kundeforhold i Saudi Arabia. Men generelt må man i hvert enkelt tilfelle sikre at man har et godt etisk kompass med tanke på de valgene man tar.

Hill+Knowltons nye sjef har satt PR-bransjen på hodet og tatovert konkurrenten på armen