Dagligvareduell i kampen om medieprisene – Coop avslutter PHD-samarbeid med gull

Superjevnt mellom de to dagligvareaktørene Oda og Coop i kampen om Mediaforum-priser. Mediebyrået Red Dentsu X fikk to gull og PHD avslutter med stil. Se alle prisene her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Torsdag var klart for en ny utgave av Mediaforum som denne gangen hadde lagt alt kruttet i et rent kveldsarrangement med den vanlige prisutdelingen og festmiddagen. På The Hub i Oslo kunne rundt 200 gjester se en superjevn dagligvareduell utspille seg på scenen når Mediaforum delte ut fire priser i tillegg til tre spesialpriser, deriblant «Annonsørprisen».

Les også: Disse kjemper om årets Mediepriser: - Høyt nivå

En av kveldens store vinner var dagligvaregiganten Coop som både vant gull i «Mediekreativitet» og den gjeve «Annonsørprisen». Coop vant annonsørprisen i konkurranse med Oda og Ice og det hele skjer samtidig med at samarbeidet med mediebyrået PHD går ubønnhørlig mot slutten. Like etter sommeren gikk det et lite jordskjelv i bransjen da det ble klart at Coop ikke lenger vil fortsette samarbeidet med deres nåværende mediebyrå PHD.

- Det er utrolig fint og gøy at vi kan avslutte med flagget til topps sammen med PHD, sier konstituert markedsdirektør i Coop, Stine Sjølie, til Kampanje like etter at lavpriskjeden ble kåret til årets annonsør.

Coop vinner torsdagens priser mye på grunn av samarbeidet med nettopp mediebyrået PHD og søsterbyrået Fuse som juryen mener har bidratt til at «annonsøren har oppnådd utrolig gode resultater gjennom innsikt, strategi og dokumentasjon av effekt.»

- Det er bare positive følelser og god stemning mellom oss, sier Sjølie om det som kan bli den «siste» festen med PHD. 

Nå går veien videre hånd i hånd med WAL etter en byråkonkurranse som har skapt mye debatt i den norske byråbransjen. 

Les også:  Coop-topp om kritikken: - Aldri hyggelig å bli kalt for moralsk forkastelig

Årets annonsør:

Denne høsten har det meste i mediebransjen handlet om markedsdirektør Ingrid Amundsen og Coop. På Mediaforum ble Amundsen kåret til årets annonsør. Her sammen med kollega og konstituert markedssjef i Coop, Stine Sjølie. Foto: Eivor Eriksen.

Avslutter 13 år langt samarbeid

Omnicom-byrået PHD fortsetter dermed sin lange seiersrekke med kunden Coop samtidig som byrået også er i ferd med å skape en verdig avslutning på sitt 13-årige kundeforhold med en av landets største annonsører. 

- Kreativitetsprisen er utrolig gøy å vinne også er det morsomt å utfordre tradisjonelle mediekanaler. Fuse kom et prosjekt som var helt utenfor boksen. Jeg var skeptisk og var ikke sikker på at dette var riktig vei å gå, men jeg lot meg overbevise også hoppet vi i det, sier markedssjef i Coop Øst, Alexander Gustavsen, til Kampanje.

- Blir det trist å avslutte dette fine samarbeidet?

- Ja, det blir kjempetrist. Det er absolutt vemodig, jeg må si det. Jeg kjenner på det og det er mye følelser. Det er som å gå ut av et langvarig ekteskap og fremdeles være glad i hverandre. Vi skilles, men er ved godt mot og er gode venner. Det er gøy vinne denne prisen på tampen, men det er trist, sier Gustavsen.

Han tok imot prisen «Mediekreativitet» sammen med Marius Ramdahl i Fuse som har drevet frem markedsføringsaktiviteten og med PHD på laget.

- Skepsisen lå vel i starten om at en dagligvareaktør sender folk på restaurant og vekk fra butikk. Men folk sto timevis i kø i november i regnvær for å spise, sier Ramdahl.

Totalt var det 16 restauranter som var med på Coop-stuntet der Oslo-beboerne kunne bestille de samme rettene som restauranten vanligvis hadde på menyen, men denne gangen til 59 kroner.

- Det ble et bra og positivt tiltak på en tid der folk hadde trangere økonomi, sier Gustavsen.

Les mer: PHD-sjef om Coop-tapet: - Vemodig

Legger lista høyt for WAL

Mediebyråpitsjen som fører til bruddet mellom PHD og Coop ble avsluttet i sommer og det var til slutt WAL som stakk av med kunden.

- Dere legger lista høyt for det nye byrået?

- Ja, det gjør vi absolutt. Nytt byrå må levere på samme nivå. Det må de, sier Gustavsen.

Også Mediaforum-juryen lot seg imponere over Coop-jobben til PHD.

- Gjennom en rekke nye møteplasser mellom forbruker og merkevare, og en forbilledlig måte å ta det ut i en rekke betalte flater har Coop Øst skapt noe Oslo-kunden har omfavnet, og definitivt fått hamret inn budskapet om at de har billig mat hver dag, heter det i juryens begrunnelse.

Les mer: WAL kuppet Coop-avtale foran nesa på byrågiganter: - Vi avlyste konkurransen

Dobbeltvinnere:

Red Dentsu X og Oda tok hjem to gull under Mediaforums priskveld. Her Håkon Wiik og Stian Killingberg fra Oda og Ingrid Helene Skjerve fra mediebyrået Dentsu X som byrået heter i dag. Foto: Eivor Eriksen.

To gull til Dentsu X og Oda

Også Dentsu-byrået Red Dentsu X, eller Dentsu X som mediebyrået nå heter, kan være fornøyd med medaljefangsten under utdelingen av årets mediepriser. Totalt ble det to gull for Dentsu X for kunden Oda.

- Det ble to av to så det er vi fornøyd med. Vi gikk all in i disse to kategoriene med to gode caser, men det er et gjennomgående tema der vi utfordrer etablerte sannheter, sier Stian Killingberg i Oda til Kampanje.

- Er det en dagligvareduell i kveld mellom Oda og Coop?

- Ja, det blir det, men det har gått bra så langt, sier Killingberg.

Gullene kom i kategoriene «Medieeffekt» og «Mediestrategi» for jobben «Tilpasninger til dagligvarehandelen etter Covid». Dentsu X delte her gullene med det digitalt orienterte performance-byrået til Egmont, S360.

- Som ren netthandelsaktør som sloss mot giganter krever det mot å endre måten man jobber fundamentalt. Oda angrep oppgaven strukturert ved utgangen av Covid når de så at den enorme veksten ikke ville fortsette i samme tempo, het det i jurybegrunnelsen.

Fikk inn over 80 bidrag

Det siste gullet gikk til Clear Channel og Podimo i kategorien «Mediekampanje» for jobben «Fra lyddusj til live podcastfestival med Podimo».

- Her utfordret Clear Channel briefen som kom fra kunden og la så inn det ekstra giret som gjør at kampanjen med podkastfestival i Oslo sentrum blir involverende, inspirerende og skaper ekstra oppmerksomhet for kunden med løsning utenfor den klassiske boksen av standardprodukter for kanalen, het det i jurybegrunnelsen.

Mer enn 80 bidrag ble sendt inn og etter krevende juryering sto det til slutt igjen 37 bidrag på årets shortlist. Her kan du se hele shortlisten.  Årets jury har vært ledet av Torstein Rafgård fra OMD som sammen med Sten Bråthen, Jorun Thue, Liv Gülin Berg, Lena Sarset og Håvar Sesseng utgjorde årets jury.

Dagligvareduell i kampen om medieprisene – Coop avslutter PHD-samarbeid med gull