Geelmuyden snur etter Solberg-hyllest: - Forvirrende og svakt

- Like bra som jeg synes krisehåndteringen var den første uken, like forvirrende og svakt synes jeg det har vært i bakkant, sier tidligere PR-topp, Hans Geelmuyden.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdager det to uker siden Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg fullførte det som ble kjent som en mediemaraton. 17 intervjuer med landets riksmedier toppet seg med to TV-opptredener på NRK. Intervjuene varte i cirka 20 minutter med kun fem minutters pause mellom hver.

Tidligere PR-topp, Hans Geelmuyden, hyllet Solberg for den unike taktikken og trillet terningkast seks for krisehåndteringen.

- Selv i en så vanskelig situasjon opptrer hun rolig, menneskelig, og hun inngir tillit. Det krever erfaring og dyp menneskelig og politisk forståelse, sa Geelmuyden til Kampanje.

Les også: Geelmuyden om Solbergs «unike» medietaktikk: - Terningkast seks

Nå har imidlertid vinden snudd for Solberg, og Geelmuyden er ikke like imponert. I en kommentar publisert av Nettavisen tirsdag ettermiddag ber han Solberg innkalle Høyres sentralstyre til møte for å informere om at hun ønsker å fratre som partileder. Til Kampanje utdyper Geelmuyden: 

- Det som har skjedd etter den maratontorsdagen, er ikke like imponerende, sier Geelmuyden og fortsetter: 

- Kommentaren min i Nettavisen tirsdag handler imidlertid ikke om krisehåndtering. Den handler om politisk lederskap og hvem som burde lede Høyre fremover. Og slik jeg ser det, bør det være andre enn Erna. 

Geelmuyden:

Hans Geelmuyden var i sin tid med å gründe PR-byrået Geelmuyden Kiese som er et av Norges største PR-byrået. Foto: Eivor Eriksen.

- Kanskje er en god anledning

Selv om han har hyllet Solberg for krisehåndteringen tidligere, tror han aksjesakens stadig pågående nyheter blir for mye å kommunisere seg ut av. 

- Jeg synes det ser ut som realiteten er ganske klar, sier Geelmuyden. 

- Hun sier selv at det er alvorlig, og jeg er enig med henne, legger han til. 

Solberg har ledet Høyre i nesten 20 år. Geelmuyden mener dette «kanskje er en god anledning» til å slippe nye krefter til. 

- Det jeg tenker er at; det du ikke får til som leder på 20 år, det får du kanskje ikke til. På et tidspunkt vil det komme en ny leder uansett, spørsmålet er bare når, sier han. 

Han forteller imidlertid at det ikke er med lett hjerte at han kommer med oppfordringen til Solberg. 

- Partiet vil støtte henne uansett. Den eneste som kan fjerne henne som Høyre-leder, er Solberg selv. 

- Får inntrykk av at det dukker opp nye opplysninger hele tiden

- Ble dette en umulig oppgave? Var dette nødestøtet for Solberg som Høyre-leder? 

- Det er opp til henne selv. Jeg tror ikke partiet ber henne gå. Hvis Solberg skal gå, må hun be om det selv  

- Men hvis du skal gi Solberg et terningkast nå, hva gir du henne? 

- Like bra som jeg synes krisehåndteringen var den første uken, like forvirrende og svakt synes jeg det har vært i bakkant, sier Geelmuyden. 

- Man får inntrykk av at det dukker opp nye opplysninger hele tiden. Kanskje er noe bagateller, men i sum forverrer det situasjonen hennes. Målinger viser at hennes troverdighet er svekket. Det er tilbakemeldinger fra folket. Det svekker ikke partiet foreløpig, men på et tidspunkt kan det tenkes at partiets kurve, og Solbergs kurve, korelerer, og at partiet også faller, sier Geelmuyden. 

Geelmuyden snur etter Solberg-hyllest: - Forvirrende og svakt