GroupM-topp om Try-bruddet: - Ble vanskelig

- Vi opplevde gang på gang at vi ønsket å konkurrere om de samme kundene, sier Cathrine Hagen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag slapp Try-huset nyheten om at de går inn i en ny allianse med Schærven-konsernet og deres mediebyrå Re:Media.

Try Opt og Re:Media skal fortsatt eksistere som to separate merkevarer på markedet, men de går sammen om et nytt selskap kalt Try Schjærven Media hvor de skal samarbeide om teknologi, kompetanse og medieforhandlinger. Try Opt blir majoritetseier i det nye selskapet med en eierandel på 51 prosent.

De to mediebyråene jobber med kunder som Rema 1000, Hurtigruten, XXL og Power. Til sammen har avtalene en verdi på over én milliard kroner.

Det betyr samtidig at den fem år gamle alliansen mellom Try Opt og WPP-eide GroupM skrinlegges. GroupM eide på et tidspunkt 23 prosent av Try Opt, men samarbeidet har ikke blitt helt som planlagt.

Det kunne Try Opt-sjef Gunnar Stensaker fortelle torsdag.

- Det startet veldig bra med å få inn Rema 1000, men siden den gangen har det ikke vært noen nye samarbeid eller pitsjer.

Les mer: Try bryter med mediebyrågigant - inngår ny allianse med Schjærven

- Intensjonene var gode fra begge parter

Leder for GroupM i Norge, Cathrine Hagen, forteller at avviklingen av samarbeidet har ligget i kortene lenge.- Da vi i begynnelsen av 2019 kjøpte en del av Try Opt var det fordi våre eiere WPP hadde et strategisk samarbeid med Try og begge sider av bordet hadde tro på modellen. Intensjonene var gode fra begge parter, men vi fant etter hvert ut at det var vanskelig å drive tre sterke byråer under GroupM-paraplyen og samtidig gjøre en god jobb som partner og deleier i Try Opt, skriver hun i en e-post til Kampanje.

GroupM består i Norge av Essence Mediacom, Mindshare og Wavemaker. Hagen er både leder av gruppen og for sistnevnte byrå.
- Det var spesielt i «new business»-sammenheng vi gang på gang opplevde at vi ønsket å konkurrere om de samme kundene, sier hun.

Beslutningen om at eierskapet i Try Opt skulle tilbakeføres til Try, skal ha blitt tatt allerede i 2021.- Samtidig inngikk vi en driftsavtale knyttet til Rema-kontoen. Avtalen går ut 31.12.2023, og det har lenge vært klart at vi ikke videreføre avtalen.- Gunnar Stensaker hevder at det ikke har vært noen nye samarbeid eller pitcher mellom Try Opt og GroupM siden 2018. Hvorfor har ikke samarbeidet fungert som tenkt? 

- Som nevnt har det først og fremst vært vanskelig å være konkurrenter utenfor GroupM. Innenfor gruppen har vi gode samarbeidsretningslinjer for hvordan vi håndterer prospecting og pitching. Det viste seg vanskelig for oss å være en god partner for Try Opt på dette området, svarer Hagen.- Når det er sagt er jeg sikker på at Gunnar er enig med meg i at samarbeidet på andre områder har fungert godt. Vi har daglig jobbet sammen om å levere gode resultater for en av Norges største annonsører, og det er vi stolte av.

- Var ukjent for oss

Tidligere i år deltok GroupM i mediebyråkonkurransen til en av Rema 1000s største konkurrenter, Coop. Det var allerede avklart med Try Opt, forteller Hagen.

- Vi skal sørge for at Rema og Try Opt skal føle seg trygge på at arbeidet de neste ukene holder samme kvalitet som det har gjort i de foregående årene. Men alle parter har visst at samarbeidet ville være over når kontrakten gikk ut. Dette informert vi Coop om da vi gikk inn i prosess med dem på disse tider i fjor høst, og vi informerte samtidig Try Opt om at vi ville delta i pitchen. Vi sa samtidig, til både Coopog Try Opt,  at vi ville opprettholde avtalen om leveranser til Try Opt ut 2023. 

- Hvordan ser dere på konkurransen mot den nye alliansen mellom Try og Schjærven? 

- Try og Schjærven har hver for seg vært konkurrenter i mange år. Om det at de nå har funnet sammen i en ny konstellasjon vil forandre konkurransebildet vesentlig gjenstår å se. I dag har de kommet til markedet med sin nyhet, som inntil vi leste om den i Kampanje var ukjent for oss. Vi i GroupM gratulerer dem med nyetableringen. 

Les mer: WAL kuppet Coop-avtale foran nesa på byrågiganter: - Vi avlyste konkurransen

GroupM-topp om Try-bruddet: - Ble vanskelig