Slutter i Podme for å etablere Norges første podkast-konsulentselskap

Gründeren bak PodLab vil hjelpe merkevarepodkaster til å ta opp konkurransen med Schibsted og NRK om lytterne.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Nå ignorerer jeg nedgangstider og har sagt opp jobben min i Schibsted for å satse selv, forteller Tuva Jorfald til Kampanje.

Siden januar i fjor har hun jobbet som produsent i Schibsted-eide PodMe, men nå skal alt handle om PodLab - og det som blir Norges første podkast-konsulentselskap.

- Jeg er nok litt gründer-type, som elsker begynnelser og som kjeder meg hvis hverdagene blir like, skyter hun inn.

 

Vil konkurrere med Schibsted og NRK

PodLab er kort for Podcast Laboratory, og skal hjelpe bedrifter og de som ønsker å lykkes med podkastene sine.

- Vi kan hjelpe til med alt fra rådgivning på jingelbruk eller publiseringsstrategi til prosjektledelse eller produksjon fra A til Å. 

I tillegg ønsker PodLab å tilby et fast tilbud om en idéutviklingsworkshop. 

- Altfor mange går i studio uten en tydelig idé eller fokus - og det er også derfor en del mislykkes. Også må vi ikke glemme at en podkast kan være veldig mye forskjellig. Alt fra intern-kommunikasjon i et selskap, employer branding ut til arbeidssøkere eller en såkalt merkevarepodkast som lages som en del av markedsføringen utad.

Hun mener det er ekstremt mye å hente ut for en merkevare i podkastformatet.

- Veldig mange bedrifter og organisasjoner har fantastisk spennende historier å fortelle, men har ikke helt funnet måten å fortelle dem på ennå. Jeg har lyst til å kaste meg over dem og få dem opp dit hvor de konkurrerer med Schibsted og NRK om lytterne - for det kan de! 

Jeg skårer visstnok usedvanlig lavt på nevrotisisme, og krisetider skremmer meg null. Tuva Jorfald, PodLab-gründer

En berg-og-dal-bane

Jorfald tror branded podcasts, som det heter på engelsk, kan bli like stort i Norge, som det er i USA. Selv om hun snakker engasjert om denne type podkast, er målet til PodLab å sikte bredt.

- Vi kan hjelpe hvem som helst med å få mest mulig ut av podkasten sin, og vi kommer til å tilby en gratis personlig konsultasjon for å finne ut hva behovet til kunden er, før vi skreddersyr opplegget til den enkelte. 

- Og så kommer vi helt sikkert veldig snart til å måtte forholde oss til ting som vi ikke engang har tenkt på - og kanskje snevre inn tilbudet. Eller kanskje utvide, men det er jo nettopp det som er så spennende med den berg- og dal-banen vi er i ferd med å hive oss på nå, sier hun.

De første forespørslene og hintene om at Podlab var noe å satse på, skjedde fort.

- Flere kan lage helt greie podkaster, men det er få som kan idéutvikling og den typen profesjonell lydhistoriefortelling som jeg har erfaring med. Derfor har jeg fått forespørsler fra folk både i det private næringsliv og andre som ønsker at jeg hjelper dem med å lage deres podkaster, sier hun, og forteller at det har vært fristende å kaste seg over.

- Men det har jeg ikke kunnet gjøre som ansatt i Schibsted. Og så har jeg også kost meg noe vanvittig med jobben som eksekutiv produsent for Avhørt det siste halvannet året.

En no-brainer

Gleden var derfor stor da det ble klart at hun kunne fortsette med «Ahvørt» som konsulent, samtidig som hun satser for fullt.

- Jeg spurte sjefen min, Kristin Ward Heimdal, og hun er en veldig kul dame som skjønner ambisjoner - og sa ja. Da var det en no brainer, og jeg leverte oppsigelsen min i juli.

Jorfald begynner ikke helt alene. Hun har fått med seg Linn-Kaja Rogstad, som tar rollen som daglig leder. 

- Hun har både erfaring fra konsulentbransjen, og mye mer administrativ erfaring enn meg. Hun har skikkelig orden i sakene, som er akkurat det jeg trenger i en makker. 

- Hvor lenge gir du denne satsingen før du tar en status?

- Det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt - men det har Linn-Kaja! Og hun sier tre måneder, og så igjen etter seks måneder. Men status per nå er at vi allerede har godt med oppdrag ut året og også langt ut i 2024, før vi har rukket å markedsføre PodLab på noen måte eller begynt å jobbe ordentlig med selskapet.  

Gründer-ånd:

Foreløpig veksles det mellom stua hjemme på Skøyen eller Starbucks, for Tuva Jorfald i PodLab. Foto: Ea Jorfald

- Krisetider skremmer meg null!

Hun er overbevist om at det finnes et stort marked for PodLab og har stor tro på rask vekst.

- Det er det ingen tvil om. Etterspørselen har jeg allerede merket og alle pilene for podkast peker oppover. Jeg har også tro på at PodLab kan selge tjenester utenfor Norge. 

Selskapet holder foreløpig til hjemme i stua hennes.

- I god gründer-ånd, med First Price-pulverkaffe, to barn, tre hunder, en katt.

- Er du redd for at mottagelsen ikke blir slik du ser for deg?

- Nei, absolutt ikke. Jeg har klokkertro på PodLab og jeg er dessuten helt sikker på at jeg skal klare å bli ansatt et sted igjen hvis jeg mot formodning skulle ønske det. Vi i PodMe ble analysert av Nils Brenna, og jeg skårer visstnok usedvanlig lavt på nevrotisisme. Krisetider skremmer meg null!

Slutter i Podme for å etablere Norges første podkast-konsulentselskap