Bruker millioner på digitalutdanning

Los & Co-sjef graver dypt i lommene for å sette samtlige 60 ansatte på skolebenken i høst.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Samtidig som klasserommene landet rundt fylles opp av elever og studenter etter sommerferien, sender også Los & Co-sjef Jan Christian Fosseidbråten sine ansatte tilbake til skolebenken. Gjennom et samarbeid med det svenske læringsmiljøet Hyper Island satser Fosseidbråten store penger på å møte en mindre lønnsom reklamebransje med å løfte digitalkompetansen i byrået.

- Vi har de siste årene bygget et digitalt miljø og ansatt en rekke spesialister, men vi ser at de endringene bransjen vår står overfor er så gjennomgripende at vi bestemte oss for å gi hele byrået muligheten til å lære av de aller beste. På den måten får vi som byrå en felles plattform og en felles forståelse, som vi i neste omgang kan dele med kundene, sier Fosseidbråten.

- Vi skal være nysgjerrige, og for å være nysgjerrig må man være trygg. Da er det viktig å fortelle at det er lov å tenke utenfor boksen. Vi skal endre oss hele tiden, legger han til.

Les også første del av Kampanjerapporten: Mindre lønnsom reklame

- Skal få med kundene
Tidligere denne høsten samlet han et knippe ansatte i Los & Co og flere av sine største kunder for et kick off-seminar i Los & Cos lokaler på Vippetangen i Oslo. Fosseidbråten håper kundene vil ta del i satsingen. Satsingen gir også byrået tilgang på Hyper Island-studenter til å gjennomføre studier og analyser

- Vi har en stor ambisjon om å få med kundene våre. Så sitter vi med kunder som har aktuelle problemstillinger, vil vi løfte prosjektet inn i kurset. Derfor blir det også gøy for studentene å prøve dette «live».

Men det digitale kompetanseløftet er ikke billig. Rammen for skoletimene ligger på to til fire millioner kroner, ifølge Los-sjefen. Han mener kurset er en investering for fremtiden.

- Alle talentene gjør alt annet enn å lage reklame. Vi må bli en attraktiv arbeidsplass for flinke folk, sier Fosseidbråten.

- Står det så dårlig til med den digitale kompetansen i Los & Co?

- Vi har jo nettopp ansatt 14-15 stykker og har mange digitale hoder, men dette handler mer om et «mindset» for hele byrået. Skal man klare å endre et mindset holder det ikke å bare snakke om det i festtaler, man må gjøre noe.

- Hvordan skal dere måle effekten av dette?

- Dette handler om en grunnleggende holdning i byrået, og om å bygge ned silotankegangen. Så er det kjempegøy om vi får et case ut av dette som vi kan lære av.

Toppbilde: Denne høsten ringte klokkene inn for første gang på Los & Cos digitalutdanning. Foto: Eivor Eriksen.

Alle talentene gjør alt annet enn å lage reklame. Vi må bli en attraktiv arbeidsplass for flinke folk. Jan Christian Fosseidbråten

Lønnsomheten i reklamebransjen minsker, og Los & Co er ikke et unntak. De hadde en nedgang i resultatet fra 11,1 millioner kroner til 9,2 millioner kroner i fjor. Fosseidbråten avviser ikke at årets investering vil slå negativt ut på årets resultat.

- Dette er en kostnadspost vi ikke har hatt før, men jeg er helt sikker på at vi får investeringen tilbake. Vi vil bruke mye tid og energi på dette, men det pleier å være sånn at det lønner seg å jobbe hardt.

- Kunne du gjort dette da du jobbet Grey?

- Det tviler jeg på. Det er ingen kultur for å investere så mye i kompetanse i internasjonale byrånettverk på nasjonalt nivå. Det er ikke bare fordi man ikke forstår, men fordi man ikke har mulighet. Dette er en styrebeslutning, men det er de ansatte som eier her, og da er den lettere å ta.

Første gang
Caroline Olsson er partnership director i Hyper Island og har tatt turen til Oslo for å overvære avsparket på det ti uker lange kurset.

- Vi skal hjelpe dem med å sette i gang nye prosesser internt og høyne digitalkompetansen. De skal ikke se det digitale som en kanal, men som grunnstammen i alt det gjør, sier hun til Kampanje.

Hun forteller at de allerede skaffet seg en god oversikt over tilstanden i byrået gjennom intervjuer med de ansatte.

- Og hvordan står det til?

- De er på god vei fremover! Jeg må virkelig nevne samholdet og atmosfæren i byrået, som er uvanlig bra.

Det er første gang Hyper Island gjennomfører et så langt kurs med et reklamebyrå. Olsson tror likevel utfordringene vil bli de samme som i andre selskap.

- Det er veldig mange like behov. Mange er redde for forandring. Men fordelen med byråer er at de har innsikt i mange bransjer gjennom kontakten med kundene.

Bruker millioner på digitalutdanning