Equinor svarer på reklamerefsen: - Vil alltid være ulike syn på vår virksomhet og strategi

Oljegiganten høster kritikk for ny reklamefilm hvor de takker miljøorganisasjoner for å utfordre dem.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Forrige uke omtalte Kampanje Equinors nye reklamefilm, som er en del av den store jubileumskampanjen som oljegiganten lanserte i begynnelsen av juni i år. I Equinors nye reklamefilm takker selskapet alle som har bidratt til det 50 år lange norske oljeeventyret. Både gamle og nye ansatte, hav og vind og leverandører får alle en klapp på skulderen. I filmen retter Equinor også en takk til alle de som utfordrer dem med henvisning til miljøforkjempere.

«Nå trenger vi dere mer enn noen gang for å nå klimamålene», slår oljegiganten fast i reklamefilmen.

Det falt ikke i like god jord hos miljøorganisasjonene som ble «ekstremt provoserte» og omtalte reklamefilmen som «usmakelig».

- De fremstiller det som at de tar kritikken og motstanden vår på alvor, og har genuine mål om å nå klimamålene. Det har aldri vært vår opplevelse, sa blant annet Natur og Ungdom-leder Gina Sylver til Kampanje. 

Konfrontert med kritikken sier informasjonsdirektør i Equinor, Sissel Rinde, at de ønsker dialog velkommen og at det alltid vil «være ulike syn på vår virksomhet og strategi».

- I denne filmen har vi ønsket å takke alle som har spilt en rolle i utviklingen av energinasjonen Norge og vår 50 år lange historie, også de som utfordrer oss og er uenige med oss, sier hun til Kampanje.

Les også: Refser «usmakelig» Equinor-reklame: - Vi blir ekstremt provoserte

Aksepterer «ulikt syn» på bruk av skolestreikere

Sylver og Natur og Ungdom reagerte særlig på bruken av bilder av klimastreikende skoleelever i Equinors nye reklamefilm.

- Vi blir ekstremt provosert av at de bruker bilde av skolestreikerne i egen reklamekampanje, særlig etter at de møtte massiv kritikk for nettopp dette i et grønnvaskingsforsøk under streikene, sa Sylver til Kampanje.

Hun viser til da Equinor i 2019 høstet kritikk for å ha brukt et bilde av klimastreikende ungdommer foran Stortinget i annonser produsert av Aftenposten Brand Studio. Saken ble den gangen omtalt av Journalisten.

- Forstår du at de reagerer på bildebruken av skolestreikere, som dere også tidligere har fått kritikk for å bruke?

- Vi aksepterer at det er ulikt syn på det, og det respekterer vi også. Poenget her var at vi også skulle takke de som utfordret oss, svarer Rinde.

Hun poengterer samtidig at de også «ønsker det samme» som miljøorganisasjonene.

- Vi ønsker et netto nullutslippssamfunn innen 2050, og at verden når målene fastsatt i Parisavtalen. Det vil alltid være ulike syn på vår virksomhet og strategi, og vi ønsker dialog og dem som utfordrer oss velkommen, fortsetter hun.

- Selskapets takk er en klam omfavnelse

Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender forstår Equinors ønske om å takke for innsatsen for alle de som har jobbet i oljeindustrien. De er mer avmålte i sin kritikk av Equinors reklamefilm enn sine kollegaer i Natur og Ungdom og Greenpeace.

- De mange tusen som har jobbet i oljeindustrien fortjener helt klart en takk for innsatsen, både fra Equinor og resten av det norske samfunnet. Selskapets takk til miljøbevegelsen er likevel en litt klam omfavnelse. Er det en takk fordi Equinor innrømmer at det har tatt feil opp gjennom sin 50 år lange historie?, spør Johan Hermstad, leder i politisk avdeling i Framtiden i våre hender.

Han mener oljeselskapet burde snu i oljeletingsspørsmål i dag, og peker på at Equinors lobbyister jobber «knallhardt» for at norske politikere skal se bort fra klima-anbefalinger.

- I dag jobber Equinors lobbyister knallhardt for at norske politikere skal se bort fra anbefalingene til FNs generalsekretær og det internasjonale energibyrået (IEA). Selskapet burde snu i oljeletingsspørsmålet i dag heller enn takke oss om tjue år, sier Hermstad til Kampanje.

Equinors nye reklamefilm, som er laget av reklamebyrået Try, kan du for øvrig se her:

Equinor svarer på reklamerefsen: - Vil alltid være ulike syn på vår virksomhet og strategi