Solo er ute med tre nye reklamefilmer som Try har laget. I tre filmer spiller ulike innvandrergrupper hovedrollen under samlebegrepet «Hele Norges brus». I den første filmen er handlingen lagt til en somalisk familie, deretter en polsk familie og til sist indere i et bryllup.

Umar Ashraf har sammen med Sara Aisha Khan skrevet masteroppgave om det manglende, flerkulturelle mangfoldet i norsk reklame- og kommunikasjonsbransje. Han er nå aktuell med boken «Hvit PR - Hvorfor det er viktig å lykkes med fleretnisk kommunikasjon», som han har skrevet sammen med Ellen Reiss. Han synes de nye Solo-filmene er nokså stereotype.

- Det første jeg tenkte da jeg så filmene, var «Åh, det er fortsatt stereotypt». Jeg savner at man strekker seg litt lengre og ikke over-kommuniserer minoritetsbakgrunnen til de involverte minoritetsgruppene. Det blir fortsatt at indere har den turbanen, at polakken er håndverker og at den somalske jenta bærer hijab, sier han til Kampanje.

Likevel liker han filmene, og mener Try reklamebyrå her gjør noen riktige grep.

- Alt i alt er dette bra. De avmystifiserer innvandrere til en viss grad, anerkjenner at markedet er i endring og at det finnes andre målgrupper enn de majoritetsetniske. Det viser en velvilje, og Try går i bresjen og viser at de ønsker å strekke seg. Det er viktig å oppmuntre byråene på dette området.

Les også: - Reklamebransjens mangfolds-utfordring

Vil treffe ungdommen
Siden 2010 har Solo gjennomgått store endringer i sin markedsføring, og har blant annet shatt stunt som «Verdens største flaskepost» og andre utradisjonelle grep. Nå vender merkevaren tilbake til tv-skjermen.

- Etter noen år der vi hovedsakelig har jobbet digitalt for å vinne tilbake posisjonen blant ungdom, ønsket vi i år å treffe bredere enn tidligere. Brusen måtte tilbake på tv-skjermen. Utfordringen var å gjøre det på en måte som var riktig for Solo. Løsningen lå i setningen «Hele Norges brus», sier merkevaresjef Aleksander Hetland i Solo.

- Vil først og fremst selge brus
Solo-sjef Joakim Sande sier at de umiddelbart likte ideen som Try presenterte for dem.

- Da teamet i Try presentere konseptet med å bruke nordmenn med flerkulturell bakgrunn i situasjoner som de aller fleste nordmenn kjenner seg igjen i, og samtidig inkludere Solo på en naturlig og tilforlatelig måte, tente vi umiddelbart på ideen.

- Jobben vår er først og fremst å selge brus. Men hvis vi kan selge hele Norges brus på en måte som gjør at hele Norge føler seg inkludert, er vi godt fornøyde med det, sier Sande.

Her er den første Solo-filmen der taco-middagen snart er klar:

Se film nummer to der en polsk husbygger venter på den norske elektrikeren:

 

Se film nummer tre der en gruppe indiske menn diskuterer de kjedelige talene i et bryllup: