I fjor var det Pol som vant den aller gjeveste prisen under Gullblyanten; Grand Prix. I år melder reklamebyrået Kitchen seg på i toppen med å vinne Grand Prix med sin kampanje «The Trashed Exhibition»/ «Finn plasten» for Naturhistorisk Museum i Oslo. Denne kampanjen ble blant annet shortlistet både i Epica og Eurobest i fjor høst, og er laget sammen med Naturvernforbundet.

- Dette er helt sykt, vi er så glade. Vi er ekstremt stolte og i hvert fall når vi vet som sitter i juryen. Jeg er helt skjelven, sier Kjetil Nybø rett etter prisutdelingen til Kampanje. 

Som del av Publicis var Kitchen i ett år hindret fra å delta i konkurranser et helt år. Denne helgen kom reklamebyrået tilbake med full styrke. I vinnerkampanjen ble det dokumentert ødeleggelsene som plast gjør i naturen, og plasserte ut plast i utstillingene på museet. Det ble også laget installasjoner av plast i området rundt museet. 

Les også: 15 norske håp i Epica - Try leder an

Les også: Sju norske byråer kjemper om priser i reklame-EM

Det kreative teamet for denne jobben har vært Anders Holm og Kjetill Nybø. I tillegg har Gry Sagvolden, Caroline Weseth, Marianne Lund og Hans Moe deltatt. Guerilla Plastic Movement har stått for installasjoner.

- Jeg er stolt av teamet her. Vi har ikke vært så mange som har bidratt. Jeg er bare sykt stolt av gjengen, sier Marianne Lund. 

- Også er jo miljøperspektivet det viktigste i den jobben og det er som er fokus: At man forsøpler og at det er en dårlig ting. Det er det vi prøver å vise. At dette må ikke skje i fremtiden, sier Caroline Weseth. 

- Føles det godt å utfordre Try-sfærens monopol i Gullblyanten? 

- Det er så delig. Vi elsker det. Vi var ikke med i fjor, og nå er vi så til de grader tilbake og det er så fantastisk, sier Kjetil Nybø. 

Se videointervju med vinnerne her. 

I juryens begrunnelse heter det:

«Årets Grand Prix er en jobb samtlige i juryen - og nå sikkert hele salen -  skulle ønske de hadde gjort selv.  Juryen lot seg begeistre over ideens tydelige, enkelhet og renhet, og kan bare se for seg stemningen i idérommet da den dukket opp. For løsningen er åpenbar når man hører den. Og vi kunne stoppet her, for dette er fantastisk godt tenkt, men det skal også nevnes at juryen også lot seg imponere over utførelsen og gjennomføringen av ideen. For ideen krever altså at kunden tar det vakreste og kjæreste de har, for så å ødelegge det med søppel.»

Her kan du se casefilmen til «The Trashed Exhibition» (artikkelen fortsetter under filmen):

Kitchen vant totalt seks priser under «Gullblyanten 2018», med ett gull, ett sølv, én bronse og to diplomer, i tillegg til Grand Prix. «The trashed Exhibition» vant gull i kategorien for stunt/event, sølv i kategorien promo og aktivering og bronse i kategorien utendørs og omgivelser. I tillegg vant Kitchen to diplomer; begge for Fretex – «Gjenbruk av sølvguttene» og «Barnas Fretex».

Prisutdelingen arrangeres altså fredag kveld i Oslo sentrum. Arrangementet er første arrangement på det nyåpnede Stordalen-hotellet Clarion Hotel The Hub.

Satt pris på:

Monika Augustsson fra Pol ble tildelt årets Ærespris. - Herregud så fortjent! uttalte Petter Bryde og Thorbjørn Ruud fra scenen da de delte ut prisen. Foto: Eivor Eriksen

Try og Morgenstern med fire gull hver
Gullkampen sto i år mellom Try og Morgenstern, som begge innkasserte fire gull. Totalt delte 11 byråer på 17 utdelte gull. Trys fire gull fikk de for to jobber; Norsk Tipping-kampanjen  «Vekking fra Hamar» fikk gull i både mobil-kategorien og i radio/audio-kategorien, og DNB Forsikring-kampanjen «Dyrenes nødnummer» fikk gull både i integrert-kampanjen og promo og aktivering.

Tre av Morgensterns gull gikk til den omdiskuterte, men også prisvinnende 7-Eleven-kampanjen «The Land of Chlamydia», i de tre kategoriene utendørs/omgivelser, PR og print. Det fjerde Morgenstern-gullet innkasserte byrået for Finn-kampanjen «Jaja, de blir sikkert flinke i noe annet» i film-kategorien.

I tillegg vant åtte byråer ett gull hver. For fullstendig oversikt over priser, se i bunnen av denne saken.

Try fikk også to sølv og tre bronse, for Vinmonopolet (sølv), DNB Forsikring (sølv) og Rema 1000 (bronse). 

Æresprisen gikk i år til Monika Augustsson fra Pol. I juryens begrunnelse heter det blant annet: 

«God kreativitet følger i hennes fotspor. Det kan man også se på byråene hun har jobbet i. Hun har jobbet i fem ulike byråer, og alle har vært kreativt på topp, akkurat når hun var der. Leo Burnett. Virtual Garden. McCann. TRY og POL. Hun har tatt livet av Doffen, lansert Sørlandschips, delt suite med George Clooney og fått deg til å bruke Vipps daglig. Hun har reist hjem til jul for NSB og startet sitt eget reklamebyrå. Doffen har daua, men Monika Augustsson lever!»

Til Kampanje forteller Augustsson at hun ble veldig overrasket da hun forsto at det var akkurat henne de snakket om fra scenen.

- Jeg ble veldig overrasket og satt lenge og lurte på hvem som skulle få årets pris, da Thorbjørn og Petter leste opp jurybegrunnelsen. Det er en stor ære å motta denne prisen, og jeg er veldig rørt og stolt, sier hun.

Monika Augustsson har jobbet 27 år i reklamebransjen, og benytter anledningen til et lite tilbakeblikk.

- I dag er det 27 år siden min første arbeidsdag og den dagen var det også Gullblyant. Jeg ramlet inn i en bransje jeg visste lite om, men flinke kollegaer og deres fokus på kreativitet som blir kommunikasjon som berører folk, ble min inspirasjon videre. Jeg har vært utrolig heldig som har fått jobbe med så mange av de beste i bransjen, med flinke samarbeidspartnere og dyktige oppdragsgivere, avslutter hun. 

I fjor var det Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre fra SMFB som fikk Æresprisen, og året før der var det Øystein Halvorsen og Karin Lund fra Try. 

Her kan du se oversikten over alle Gullblyant-vinnerne: 

Byrå GP Gull Sølv Bronse Diplom
Kitchen 1 1 1 1 2
Try   4 2 3  -
Morgenstern   4 1 1 1
Anti   1 3  -  -
SMFB   1 2 4 5
Geelmuyden Kiese   1 1  -  -
Anorak   1  - 2 3
Per Høj   1  - 2 1
Hausmann   1  -  - 1
Lucky View   1  -  -  -
Kind   1  -  -
Pol    - 1 2 2
Bekk    - 1 1  -
Los & Co    - 1  -  -
Både Og    - 1  -  -
Hyper    -  - 2  -
SDG    -  - 1 1
Futatsu    -  - 1  -
Ernö    -  -  -  2

Kilde: Kreativt Forum/Kampanje