Onsdag kveld sprakk nyheten om at reklamebyråene SMFB og Dinamo har begjært oppbud i Oslo tingrett. Selskapene ble i praksis slått sammen for et år siden, men har operert som to selvstendige aksjeselskaper med SMFB Holding som felles morselskap.

Det var E24 som først meldte om nyheten.

- Svak kundeutvikling og relativt høy gjeld, sier bostyrer Leif Petter Madsen i Wikborg Rein Advokatfirma til E24 om bakgrunnen for konkursen.

- Dinamo har faktisk gått med overskudd hele tiden, men sammen med SMFB, som til de grader har klappet sammen, ble det klart tidlig på høsten at det ville bli utfordrende. Sammen med strammere bankbetingelser var ikke grunnlaget for driften til stede i det hele tatt, sier byråleder Hølje Tefre til Kampanje.

- Hektiske timer
Han kaster likevel ikke kortene. I en melding onsdag kveld forteller Tefre at byrået gjenoppstår, bare timer etter at konkursen var et faktum. Det skjer ved at Invex Group, som i dag er majoritetseier i SMFB Holding, har lagt inn et bud på konkursboet.

De andre eierne i SMFB Holding, Stig Børre Bjølbakk, Lasse Polmar og Terje Oscar Michaelsen, skal ikke være med på budet.

- Det har vært noen hektiske timer, men Dinamo er tilbake. Vi har fått på plass finansieringen, kjøpt boet og tar med oss så mange ansatte som mulig, samtidig som vi tilpasser det nye selskapet en bransje i stor endring, sier Tefre.

Invex Group er 100 prosent eid av Gudleiv Mæhlum Bjørklund. Han kom i 2020 inn på eiersiden i SMFB og har eid 76 prosent av morselskapet til SMFB og Dinamo.

- Det er utfordrende tider, men dette var et lett valg. Dinamo har fantastiske ansatte, fantastiske kunder og et av Norges sterkeste merkenavn. Nå går selskapet gjennom en restrukturering hvor målet er å ta med så mange ansatte som mulig, og sørge for at ingen kunder blir skadelidende, sier Gudleiv Bjørklund i meldingen.

- Vi har gjort oss noen klare tanker om hvor markedet er på vei, og hvilke segmenter selskapet bør fokusere på i årene framover. Dinamo har vært en bauta i norsk kommunikasjonsbransje, og nå tar vi de nødvendige grepene for å få gründerånden og trøkket tilbake i selskapet. Vi vil også vurdere oppkjøp av relevante miljøer for å bredde tilbudet til kundene våre, sier Bjørklund.

Les også: SMFB-gründer om konkursen: - Utrolig trist

- Ikke alle blir med videre
Hølje Tefre vil ikke si hvor stort budet til eieren er, eller hvor stor gjelden til SMFB Dinamo var da de meldte oppbud. Det er for tidlig, forteller han.

- Vil kunder, leverandører eller aksjonærer tape penger på dette?

- Det er aksjonærene som er de største taperne, så har du bank og det offentlige, og naturligvis leverandører. Kundene vi har dialog med kommer til å fortsette å få levert det de skal fremover. Vi håper de som er fornøyd med oss vil være med videre.

Dinamo har i dag 40 ansatte, mens SMFB har 18 ansatte.

- Hvor mange ansatte blir med over til det nye selskapet?

- Vi kommer til å sørge for at kundene får teamene og nøkkelpersonene som de har forholdt seg til i det siste, men hvor mange det blir er for tidlig å si.

- Dette betyr at noen mister jobben?

- Dessverre er det slik at ikke alle ansatte vil være med videre. Hvem det gjelder må vi bruke de neste dagene på å finne ut av, avhengig av hva som er grunnlaget fremover.

- Det ble for mye stang ut
Nylig kunne Kampanje fortelle at SMFB endte 2022 med et underskudd på 5,2 millioner kroner før skatt. Samtidig falt byråinntekten med 35 prosent.

SMFB har mistet flere store kunder de siste årene som Coop Obs, Ikea og Freia.

- Det ble for mye stang ut over for lang tid. Det har ikke stått på innsatsen, men vi har rett og slett ikke greid å snu skuta raskt nok. Til slutt var det ikke lenger noen skute å snu - og der er vi nå. Det er tungt å erkjenne, men vi håper å kunne ta med så mange ansatte som mulig over til nye Dinamo, sier Tefre.

Peker på Hollywood-film
For Dinamos del gikk det litt bedre. Overskuddet krympet riktignok med over 90 prosent, men selskapet gikk i break even.

Hølje Tefre trekker linjene nesten 20 år tilbake i tid for å forklare utfordringene i Dinamo. Da produserte selskapet storfilmer som Hans Petter Molands «The Beautiful Country», uten at det resulterte i økonomisk suksess.

- For Dinamos del gikk ryggsekken med gjeld helt tilbake til filmen «The Beautiful Country» i 2004. Da jeg tok over som leder i Dinamo i 2014 betalte vi fortsatt på den Hollywood-filmen og annen gammel moro, og det gjorde vi hele veien til oppbudet, sier Tefre.

- Vil være et spennende sted
Da byråene slo kreftene sammen på denne tiden i fjor høst, var ambisjonen å skape «et av de mest solide byråene som kan levere på hele verdikjeden av markedsføring- og designtjenester».

Les mer: Reklamebyråene SMFB og Dinamo slår seg sammen - skal ta opp kampen med de aller største

- På dette tidspunktet visste dere at SMFB hadde tapt mye penger og mistet store kunder. Hvorfor var det likevel en god idé å slå seg sammen?

- I SMFB er det høyt kreativt nivå og mange dyktige folk. Vi kommer til å ta med oss kreatører fra SMFB videre, forklarer Tefre.

Men det er Dinamo som skal være navnet på det nye byrået.

- Dere varsler mulige oppkjøp. Hvordan skal dere lokke til til dere nye miljøer med historikken dere nå legger bak dere?

- Det å gjøre en opprydding kan være attraktivt for nye miljeør. Vi har med oss en offensiv eier som vil satse på unge talenter og interessante miljøer. Jeg tror Dinamo fremover vil være et spennende sted fremover og det vil komme mange morsomme nyheter fra oss.